Opłata samochodu RENAULT MEGANE 2 KOMBI 2006 DIESEL |
Autor |
Wiadomość |
allegrorx89
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 03 Gru 2011 Posty: 79
|
Wysłany: Sob Mar 24, 2012 5:55 pm Opłata samochodu RENAULT MEGANE 2 KOMBI 2006 DIESEL
|
|
|
Witam, chciałbym się dowiedzieć ilę będą wynosić mnie opłaty samochodu na holenderskich tablicach moje auto to "Renault Megane II Kombi 1.5dci (DIESEL) 2006r. waga pojazdu to 1300kg. |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Sob Mar 24, 2012 6:40 pm
|
|
|
Tyle ile nasz - 82 E miesięcznie ( Nord Holland) |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Mar 24, 2012 6:46 pm
|
|
|
LeGolasik, golasik troche wiecej bo 104 na miesiac a 314 na kwartal
tu jest link do wyliczenia
http://www.belastingdiens...uigenbelasting/ |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Mar 24, 2012 6:51 pm
|
|
|
to jescze zalezy od prowincji:
drechte: 328/kwartal
flevoland: 321
frisland: 328
gelderland: 327
groningen: 327
linburg: 323
noord braband: 318
noord-holland 314
oversijjel: 323
utrecht: 318
zeeland: 323
zuid-holland 336 |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
allegrorx89
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 03 Gru 2011 Posty: 79
|
Wysłany: Sob Mar 24, 2012 9:38 pm
|
|
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Korzystając z okazji chciałbym się jeszcze zapytać o jedną rzecz. Otóż planuję zakup właśnie tego samochodu w najbliższym czasie w Polsce, a chciałbym zarejestrować go w Holandii. Czy da się jakoś obejść cło? Bo gdzieś wyczytałem, że jeśli samochodu nie posiada się dłużej niż 185 dni traktowane to jest jako import, a powyżej 185 dni jako mienie przesiedleńcze. Czy w takim wypadku mogę jakoś ominąć tą opłatę? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Mar 24, 2012 10:29 pm
|
|
|
Musialbys miec auto pol roku przed zameldowaniem w NL i pozniej chyba 2 lata (?) nie mozna go tutaj sprzedac bez placenia BPM.
I cła nie ma, BPM musieli obniżyć to dołożyli opłate od CO2, od rodzaju paliwa i wychodzi na jedn. |
|
|
|
|
LeGolasik
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2012 8:22 am
|
|
|
Akurat ta Megane mieście się jeszcze w kwocie 82 € miesięcznie-tyle mi co miesiąc urząd zabiera z konta a podwyżki jeszcze nie dostaliśmy.Mowa oczywiście o prowincji NH. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2012 9:06 am
|
|
|
W takim przypadku musialoby auto wazyc miedzy 1051 a 1150 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Mar 25, 2012 9:07 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
rafalo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2012 12:35 pm
|
|
|
Dlaczego moderatorzy na tym forum sa tak wszystkowiedzacy. Czesto wprowadzaja w blad i jakies dziwadla wypisuja. Przeczytalem kilka tematow i nie zgadzam sie z nimi. Mysla, ze jak sa juz tu kilka lat to pozjadali zmysly. Wypowiada sie osoba, ktora ma taki samochod i pisze ile placi to mu nie wierza. Jest taka strona http://publiek.vwe.nl/ wejdzcie na nia. Poszukajcie tego samego samochodu np. na marktplaats. Pierwsze auto z tego rocznika w kombi. Wpisujecie nr rejestracyjny na tej stronie, np. 06SNTS klikacie zoeken i po prawej na dole (afdrukken voertuigdossier) jest generator pdf o danym samochodzie i jego oplatach itd. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2012 3:34 pm
|
|
|
To łaskawie kliknij w link http://www.belastingdiens...uigenbelasting/ gdzie na stronie belastingu (czytaj urzedu skarbowego) pokazuje ile placisz w konkretnej prowincji za konkretną masę auta. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2012 3:42 pm
|
|
|
I zeby nie byc golosownym:
1. auto 1500kg (jak mowi tworca watku)
2. diesel
3. noord-holland:
€380/kwartał. 380/3=€126 miesiąc/
1. auto miedzy 1051a 1150 (bo tyle musi wazyc, zeby wyliczenie bylo poprawne
2. diesel
3. noord-holland
€248/kwartał = €82miesiac i to jest zbiezne z tym co mowi Legolas. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2012 3:57 pm
|
|
|
rafalo napisał/a: | Wypowiada sie osoba, ktora ma taki samochod i pisze ile placi to mu nie wierza. Jest taka strona http://publiek.vwe.nl/ wejdzcie na nia. Poszukajcie tego samego samochodu np. na marktplaats. Pierwsze auto z tego rocznika w kombi. Wpisujecie nr rejestracyjny na tej stronie, np. 06SNTS klikacie zoeken i po prawej na dole (afdrukken voertuigdossier) jest generator pdf o danym samochodzie i jego oplatach itd. |
dla tego auta masa:
Massa leeg voertuig 1.235 kg
z ta masa dla noord-holland:
Uitkomst berekening
Motorrijtuigenbelasting per kwartaal: € 281,00
Motorrijtuigenbelasting per jaar: € 1124,00
a vwe bierze obliczenia z dwoch miejsc:
https://ovi.rdw.nl/Default.aspx i http://www.belastingdiens...uigenbelasting/
bo to sa oficjalne panstwowe instytucje. VWE jest tylko informacyjne |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2012 5:35 pm
|
|
|
rafalo, nim edziesz tak madry jak moderator to minie wiele wody . Przedewszystkim klania sie czytanie ze zrozumieniem.utor postu zapytal o allegrorx89 napisał/a: | Renault Megane II Kombi 1.5dci (DIESEL) 2006r. waga pojazdu to 1300kg. | z czego najwazniejsze wartosi do wyliczenia podtku drogowego to waga i rodzaj paliwa , trzecim fktorem jest rejon . Po danych jakie podal autor postu Diesel i 1300 kg wagi wychodzi 104€ na miesiac i 314€ na kwartal . wychodzac z zalozenia ze autor mieszka w NH.
Dlaczego LeGolasik placi mniej jest ciekwostka . Moze sie pomylil wpisujc cyfry , moze ma Renault o oinnym paliwie a moze autor postu pomylil sie wpisujac wage auta a moze ma inny wydanie/wyposazenie auta jak Golasik i z tad roznica wagowa ???
Jak na moje oko Marcin ma racje i chyba jestes mu winny/a przeprosiny. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
rafalo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2012 11:27 pm
|
|
|
Dlaczego mam byc winny przeprosiny. Znalazlem inny post uzytkownika LeGolasik "Renault Megane Grandtour, diesel - 246 e/kwartał - Nord Holland" Grandtour to kombi a najlżejszy diesel waży 1235kg wiec czegos nie rozumiem. Ktos mija sie z prawda, albo tak faktycznie jest i takie sa oplaty za to auto. Dodam, ze najmniejszy silnik to wlasnie 1,5 dci czyli najlzejsze auto tego typu. Inne kombi tego modelu to meganne I ale juz nie grandtour ale zwyczajnie nazywane kombi tam najlzejszy diesel wazy 1200kg i jest tez renault megane III i nazywa sie Grandtour Facelifting i najlzejszy diesel wazy 1225 kg. Skoro wg waszych przywolywanych zrodel oplaty takie sa do aut maksymalnie wazacych 1150kg a tyle przeciez nie wazy kombi tego modelu. Pytanie na marginesie, z czego generowane sa oplaty na markplaats przy ogloszeniach w rubrykach oplaty wegenbelasting? Bo one nijak maja sie do tych co wyzej podana. strona belastingdiens pokazuje.
[ Dodano: Pon Mar 26, 2012 12:42 am ]
Niech LeGolasik napisze dokladnie jakie ma auto a wszystko bedzie wiadome, nie wierze by wazylo mniej niz 1151 bo tyle wlasnie placi. Za diesel o wadze 1300kg jest taka oplata wg belastingu i tu przyznam race ale ile faktycznie placa Ci co maja takie auta moga powiedziec ich uzytkownicy. Poczekalmy, moze LeGolasik przedstawi dokladne dane auta, tzn jego wage. |
|
|
|
|
LeGolasik
|
Wysłany: Pon Mar 26, 2012 4:42 pm
|
|
|
Renault Megane II Grandtour Authentic Basic.
1,5 dCi/ 60 KW
Masa leeg voertuig: 1135 kg
Auto było sprowadzone z Polski jako mienie przesiedleńcze ( co nie ma zwiazku z płaconym belastingiem - bylismy zwolnieni z BPM jak @m4rcin pisał)
Dokładnie pobierają mi 2*82 i raz 81 E na kwartał.
Własnie sam z ciekawosci sprawdzalem wage tych samych modeli i we wszystkich pokazuje 1210 kg...
[ Dodano: Pon Mar 26, 2012 5:44 pm ]
Takie same dane stoją na stronie RDW. |
Kurt Cobain |
|
|
|
|
|