Antypolski portal w Holandii. |
Autor |
Wiadomość |
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Wto Mar 13, 2012 1:01 pm
|
|
|
Cytat: | Dyskusja o atakach na Polaków. "Widać dość powszechne potępienie"
W Parlamencie Europejskim odbędzie się debata o budzącej kontrowersje stronie www PVV, zachęcającej holenderskich obywateli do przysyłania skarg na imigrantów z Europy Środkowej i Wschodniej - w tym i Polaków. W imieniu najbardziej eurosceptycznej frakcji Europa Wolności i Demokracji będzie się wypowiadał Jacek Włosowicz (Solidarna Polska). - Jest jakiś problem w Holandii, nie możemy tego akceptować - mówi w rozmowie z Onetem. Możliwość zabrania głosu przez innych polskich deputowanych jest bardzo ograniczony, ale nie wykluczony.
Jak mówi Onetowi prof. Lena Kolarska- Bobińska, europosłanka PO, w PE panuje ogólne potępienie dla tego portalu. - Widać też dość powszechne potępienie sposobu, w jaki premier Holandii zareagował, a właściwie nie zareagował w sposób jednoznaczny - dodaje.
O godz. 15 głos zabiorą - takie przynajmniej są zasady - tylko liderzy frakcji parlamentarnych (lub osoby wyznaczone, ale przemawiające w imieniu całej frakcji), przedstawiciele Komisji Europejskiej i prezydencji. Uczestniczyć w sesji mogą za to wszyscy posłowie do PE. Istnieje jednak możliwość przerywania czyichś wypowiedzi, jeśli będą one absolutnie nie do zaakceptowania przez uczestnika dyskusji.
- Przerwałabym, gdyby któryś przedstawiciel grup politycznej podchodził do sprawy tego portalu w sposób akceptujący. Inaczej nie ma to sensu - mówi Onetowi Kolarska-Bobińska. Można się jednak spodziewać, że kwestia bardzo dotykająca Polaków przykuje uwagę i innych posłów z Polski i będą oni chcieli zabrać głos.
- Będę miał minutę albo dwie - mówi o swoim planowanym wystąpieniu w czasie tej debaty Jacek Włosowicz, który zabierze głos w imieniu najbardziej eurosceptycznej frakcji Europa Wolności i Demokracji. Co chce powiedzieć? - Będzie to głos negatywnie oceniający tę inicjatywę, ten portal - mówi Onetowi. Dodaje też, że w celu marginalizacji poglądów znajdujących się na PVV jego frakcja dwa tygodnie temu odrzuciła wniosek o akcesję europosła z Holandii, który chciał do nich dołączyć. - Nie potrafił odciąć się od PVV - podkreśla.
- Jest jakiś problem w Holandii, nie możemy tego akceptować - konkluduje Włosowicz.
Z kolei Tadeusz Cymański (SP) nie przyjdzie, ale w rozmowie z Onetem dodaje, że w czwartek zagłosuje za potępieniem portalu PVV. - Na pewno będę śledził dyskusję - mówi z kolei Ryszard Czarnecki (PiS), ale głosu zabierać nie będzie.
Na portalu PVV znajdują się m.in. fragmenty informacji prasowych z tytułami oskarżającymi cudzoziemskich pracowników o zabieranie miejsc pracy, drobne kradzieże i inne przestępstwa. - Masowa imigracja pracowników spowodowała liczne problemy: zakłócanie porządku publicznego, zanieczyszczenie, tłok na rynku pracy oraz problemy z integracją i rynkiem mieszkaniowym - twierdzą autorzy strony. Witryna promowana jest przez holenderską Partię Wolności i jej szefa Geerta Wildersa.
Rzeczniczka Komisji Europejskiej Pia Ahrenkilde-Hansen mówiła w lutym, że strona może naruszać przepisy zabraniające siania nienawiści i ksenofobii. Apele o zamknięcie strony zostały jednak odrzucone przez władze holenderskie, które stwierdziły, że nie narusza ona przepisów przeciwko dyskryminacji.
Zrodlo: http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html |
|
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
Ostatnio zmieniony przez janosik Wto Mar 13, 2012 1:02 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
marek_m
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Mar 14, 2012 11:13 am
|
|
|
Cytat: | W Sejmie o portalu Wildersa?
Być może sprawą ksenofobicznego portalu Wildersa zajmie się też polski Sejm - podaje radio RMF FM. Wniosek w tej sprawie zapowiedział wiceszef sejmowej komisji spraw zagranicznych Witold Waszczykowski. Według niego, komisja powinna wydać oświadczenie potępiające holenderską inicjatywę. Trzeba się też zastanowić, czy nie powinno być to w formie uchwały Sejmu - powiedział Waszczykowski w rozmowie z reporterem RMF FM. |
Kończy się powoli nareszcie ten fałszywy wizerunek Holandii jako kraju otwartego i tolerancyjnego który tak długo utrzymywał się w Polsce. |
|
|
|
|
bolba
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2011 Posty: 36
|
Wysłany: Śro Mar 14, 2012 1:18 pm
|
|
|
AMEN |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Śro Mar 14, 2012 1:34 pm
|
|
|
Cytat: | Europa broni Polaków
"Wzywamy premiera Holandii Marka Ruttego, by zdystansował się od portalu podżegającego do ksenofobii" - ogłoszą jutro europosłowie. Chodzi o donosy na Polaków, Rumunów czy Bułgarów, które zbiera populistyczny sojusznik rządu w Hadze Geert Wilders
Więcej... http://wyborcza.pl/1,7524...l#ixzz1p5siDmQY
|
[ Dodano: Sro Mar 21, 2012 2:35 am ]
Nasza walka zaczyna przynosic jakies efekty.Wczoraj tj. 20.03.2012 Hero Brinkman (PVV a wlasciwie juz ex-PVV) oglosil na konferencji prasowej swoje odejscie z partii Wildersa. Jednym z powodow decyzji wskazal uruchomienie przez PVV antypolskiego portalu. Glos Brinkmana, a wlasciwie jego brak powoduje, ze koalicji rzadzacej zacznie brakowac glosow (do tej pory 76 a teraz bedzie 75).
Nadchodza wczesniejsze wybory? Mam taka nadzieje! |
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
bea111
Poczatkujacy

|
Wysłany: Pon Kwi 02, 2012 8:50 am
|
|
|
to jest link na stronke przychodni weterynaryjnej i na pierwszej stronce jest artykuł o moich mailach z prosbą o sterylizacje mojej kotki.Zostało to skomentowane(za moim przyzwoleniem i zgóry przepraszam za moja gramatyke w mailach-uczę sie..)i skomentowane to zostało publicznie, odnosząc się do Wildersa..w tym tygodniu ukaże sie w gazecie "MiddelPunt"w Grou.pozdrawiam
link usuniety ,
mozesz nie mieszac kastracji kota, do tego tematu, podaj link do calego artykulu jak sie ukaze a nie strone weterynarza
a tak na marginesie to nie twoje slowa
bea111
Cytat: |
a co mnie to obchodzi! żyje własnym życiem,pracujemy z mężem,mamy kasy tyle jak 4 socjale,tylko denerwuje mnie zachowanie panów wyznania islamskiego,że mają tupet domagać się więcej,więcej..nic nie robiąc..przebywam z nimi dwa razy w tygodniu.Na 14 osób na kursie,tylko my z mężem pracujemy i jesteśmy dumni z tego! stać nas na dużo więcej,dorabiamy się!Ja się rozwijam,gram w klubie tenisowym,kurs,pracuje,dzieci,nie jestem byle kim,zeby mi mówić:odpuść sobie..bo jestem kolejną osobą chcącą wykorzystywać?tu właśnie w Holandii znalazłam sens życia..maluję,sport,uczę się języka,pracuję,ludzie mnie szanują,znalazłam blisko profesjonalnych lekarzy dla mojej ciężko chorej córki!jestem dumna że tu jestem! i nikt nie będzie mi mówił,zebym sobie odpuściła!!!
|
http://www.niedziela.nl/f...ghlight=#258239
[ Dodano: Pon Kwi 02, 2012 6:26 pm ]
spotęgowana ironia: używana zazwyczaj jako sposób wyrażenia negatywnego nastawienia do czegoś lub kogoś; złośliwość, wyraz pogardy |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Kwi 02, 2012 11:15 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Kwi 02, 2012 7:53 pm
|
|
|
bea111,
Cytat: | spotęgowana ironia: używana zazwyczaj jako sposób wyrażenia negatywnego nastawienia do czegoś lub kogoś; złośliwość, wyraz pogardy
|
to powyzsze , to sama dla siebie ... o sobie ? och czyzby to znaczylo , ze nareszcie dostrzeglas wlasna ironie , zeby nie uzyc mocniejszego slowa ...? czy tylko tak sobie mamroczesz pod nosem
ze nam wolno ...ale od nas to wara ! |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Kwi 03, 2012 8:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 2:33 am
|
|
|
Wczoraj Premier Holandii Mark Rutte zlozyl na rece królowej Beatrix wlasna dymisje i swego rządu na skutek zalamania się rozmow w sprawie redukcji deficytu budzetowego. No to teraz zobaczymy przy okazji przyspieszonych wyborow gdzie ulokuje sie Wilders i jego "banda" PVV. |
|
|
|
|
mbn
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 2:45 am
|
|
|
janosik napisał/a: | Wczoraj Premier Holandii Mark Rutte zlozyl na rece królowej Beatrix wlasna dymisje i swego rządu na skutek zalamania się rozmow w sprawie redukcji deficytu budzetowego. No to teraz zobaczymy przy okazji przyspieszonych wyborow gdzie ulokuje sie Wilders i jego "banda" PVV. |
Ale coś ostatnio dali nam spokój chyba, czy mi sie zdaje tylko? |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 6:54 am
|
|
|
ja jakbym mogl to bym na wildersa glosowal
1. nie jest w satnie powstrzymac imigrantow jedyne co moze to portale zakladac
2. a z drugiej strony dba o mieszkancow nl zablokowal m in podwyzke vatu na srodki potrzebne do zycia i zywnosc no i ta podwyzke podwyzszonego vatu jedyny ktory dba o interesy slabo zarabiajacych czyli m in o moje |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 9:25 am
|
|
|
janosik napisał/a: | gdzie ulokuje sie Wilders i jego "banda" PVV. |
Calkiem wysoko . Ja jakos tak czuje ze bedzie to druga najwieksza partja. I to nie ze wzgledow antyimigranckich, chociaz i to bedzie mialo duzy wplyw . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Mathnl

|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 5:27 pm
|
|
|
janosik napisał/a: | gdzie ulokuje sie Wilders i jego "banda" PVV. |
Na pewno dosc wysoko,pomimo ujawnienia zrodel finansowania Wildersa..Frustratow i bezrobotnych z wyboru w NL nie brakuje.Mysle,ze 4-5 miejsce.Wg najnowszych sondazy:
-VVD - 33 (+2)
-SP - 30 (+15)
-PvDA - 24 (-6)
-PVV - 19 (-5)
-D66 - 15 (+5)
-CDA 11 (-10)
http://maurice.ooip.nl/wp...2012-04-224.pdf
[ Dodano: Wto Kwi 24, 2012 5:31 pm ]
p.s Pierwsza liczba - ilosc poslow w sondazu,w nawiasie roznica miedzy iloscia obecnych a prognozownych parlamentarzystow
[ Dodano: Wto Kwi 24, 2012 5:31 pm ]
p.s Pierwsza liczba - ilosc poslow w sondazu,w nawiasie roznica miedzy iloscia obecnych a prognozownych parlamentarzystow |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Śro Kwi 25, 2012 10:13 am
|
|
|
jestem teraz w pl. szlucham wiadomosci, mowia o holandii i o nienawisci do polakow przez partie PVV. cyt ,,jednym z przykladow nienawiscie jest ta oto strona nawolywujaca do zglaszania skarg na imigratnow z polski....hehe i tutaj pokazuja w tv zamiast strony wildersa....strone Mr. Polska (gdzie mowiac przywodcy partii PVV pokazuja zdjecie akurat Mr. Polska w tym podkoszulku z czapka na boku - dokladnie to zdjecie co jest na jego stronie |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
Ostatnio zmieniony przez misia0101 Śro Kwi 25, 2012 10:18 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Śro Maj 02, 2012 3:09 am
|
|
|
Washington Post i artykul "Geert Wilders of the Netherlands reveals a resurgent far right in Europe"
Cytat: |
In crisis-devastated Greece, opinion polls ahead of parliamentary elections Sunday show that the once-obscure Golden Dawn party — which wants to plant land mines on the country’s borders to protect against illegal immigrants — is on a surprise track to win seats. Austria’s far-right Freedom Party is running strong in opinion polls, and Finland’s nationalist True Finns party took a record 19 percent of the vote last year.
“It is now only a matter of time before one of these parties gets into power and tries to pull the rug out from under the euro,” said Maurice de Hond, a leading Dutch political pollster. “If it doesn’t happen in the Netherlands, it will happen somewhere else in Europe. I am sure of it.”
Anti-Islam rhetoric
Here in the Netherlands, Wilders, 48, rose from political obscurity during the past decade to become one of the most influential far-right politicians in Europe.
Wilders — who spent time in his youth on an Israeli kibbutz — is pro-Israel and staunchly anti-
Islam. Describing Islam as a religion of violence and hate that wants to “enslave” the West, he has called for the closure of Muslim schools, made a high-profile anti-Muslim film and wants forced registration of all Dutch citizens holding two passports.
In 2010, Wilders was put on trial on charges of inciting hate, though observers say the perceived liberal bias of judges and his eventual acquittal only elevated his popularity. It served him well at the ballot box, with his four-year-old party winning so many seats in elections later that year that the center-right government required his support to stay in power.
His attempts to portray himself as a victim of the liberal elite have made him a darling of the right in the United States, where he has secured space on the Wall Street Journal’s op-ed page. This week, Wilders is set to promote a new book published in the United States, “Marked for Death: Islam’s War Against the West and Me.”
Yet he also defies easy political description. Wilders is a strong supporter of same-sex marriage. And he has been nothing if not a savvy reader of the political winds. Earlier this year, political observers say, he made the calculation to seize on Europe’s debt crisis. The move seemed politically well timed, as the economically strong and fiscally conservative Dutch suddenly found themselves in recession and struggling to enact budget cuts demanded by European agreements.
“He is master at capitalizing on fear,” said Jozias Van Aartsen, mayor of The Hague and an elder statesman in the Liberal Party, which Wilders broke with in 2004.
Targeting Poles
In February, Wilders’s party launched a Web site targeting Polish immigrants, who had come by the thousands as the Netherlands opened its door to more workers from poorer parts of the European Union in the mid-2000s. The site invited Dutch citizens to report Eastern Europeans for doing anything from “taking your parking spaces” to “taking your jobs.”
Malgorzata Karczewska, who runs a Polish-language news site in the Netherlands, said many Dutch seemed embarrassed by the move, but the Web site also brought latent animosity to the surface. One Polish immigrant, she said, repeatedly had her tires slashed. Others were insulted in public for speaking Polish. A week after the Freedom Party site was launched, Karczewska said, a waitress accused her of stealing cutlery while dining at a fine restaurant. “After 9/11, he made all Muslims the scapegoat in Holland,” she said. “Now, it’s the Poles.”
In March, Wilders accelerated his anti-Europe line, openly calling for the Netherlands to abandon the euro. Positioning himself as a champion of the working class, he refused to sign on to budget cuts demanded by European leaders, causing the Dutch government to fall and forcing Prime Minister Mark Rutte to tender his resignation last week.
Although scrambling Dutch parties reached a key budget deal Thursday, analysts warned that the nation still faces months of political turmoil and a possible loss of its cherished AAA credit rating.
Opinion polls suggest that Wilders may have taken at least a temporary hit by forcing the fall of the government, but observers say he is banking on domestic anxiety over the debt crisis to crest come Election Day in September.
“We are against Europe,” Wilders, unbowed, said last week. “We are against the euro.”
Correspondent Michael Birnbaum in Berlin and special correspondent Marit Van Kooij in Amsterdam contributed to this report.
Zrodlo:Washington Post |
|
|
|
|
|
Athlon
Gaduła
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 5:42 pm
|
|
|
Po wielkiej zmasowanej akcji protestacyjnej Polacy znow moga czuc sie kochani i potrzebni.
Czyli jezeli o mnie chodzi to ....nic sie nie zmienilo .
Tulipan to wciaz lipa? |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 6:21 pm
|
|
|
czy sama akcja cos dala nie wiem - i mozna sie pewnie sprzeczac, ze tak badz nie w zaleznosci od punktu widzenia, ale ze zwyklego ogladania TV i czytania gazet to zauwazylem ze media zaczely podkreslac znaczenie polskiego pracownika (nawet dzisiaj program o 16.40 na 2 chyba) - gdzie jestesmy pokazani jako osoby ktore moze nie znaja jezyka (przez co malo sie integrujemy) ale na tle bezrobotnego holendra to jestesmy tytanami pracy. Rowniez programy zwiazane z Euro raczej przedstawiaja nas ze idziemy w dobrym kierunku (volkskrant 2 dni temu artykul o kibicach)
Mi sie wydaje, ze to jest taka tendencja w mediach holenderskich - jak ktos kogos opluwa (pvv w swoich wypowiedziach obcokrajowcow) to media beda wyszukiwaly dobre przypadki dla rownowagi...
tak wiec suma-sumarum w moim odczuciu swiadomosc holendrow sie zmienia na lepsze - albo inaczej coraz czesciej nas poznaja blizej wiec i ich swiadomosc sie zmienia, ze nie jestesmy z kosmosu |
|
|
|
|
|
|