NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
WMO i inwalida z polskim obywatelstwem
Autor Wiadomość
misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 5:35 pm   WMO i inwalida z polskim obywatelstwem

Z gory zaznaczam iż wiem co jest poniżej napisane i prosze nie przenosić tematu do działu tłumaczeń.

Chciałabym się dowiedzieć czy to co napisała mi pani maatschapijmedewerker jest prawdą:

Volgens de Nederlandse wet heeft dhr.xxxx geen recht op publieke middelen dat is in zijn geval voorzieningen via de WMO (gemeente). Hij heeft dus geen recht op een rolstoel/postoel/huisaanpassingen etc. Hij heeft via Beatrixoord een rolstoel gekregen. Pas na 5 jaar in Nederland te hebben verbleven heb je recht op WMO voorzieningen.

Heeft dhr. xxx zich al ingeschreven bij de gemeente Ommen? (już dawno)
Zo nee, dan moet hij dit gaan doen. Hierna moet hij zich melden bij de IND samen met zijn vriendin.

Chodzi o to że ten człowiek potrzebuje pomocy właśnie z WMO typu: dostosowanie domu, kartka na samochod dla inwalidy etc.
Jak sami widzicie pani pisze mi w pierwszej cześci o tym, że on nie ma do niczego prawa.
Jest ktoś w tej kwestii zorientowany.

Pan xxx - pracowal w nl ok 4 lat. mial wypadek jest inwalida na wozku. od 2 miesiecy jest zameldowany w nl. jeszcze nie ma zadnej wlepki z ind.

Prosze o pomoc, wskazowki, rade.
Ostatnio zmieniony przez misia0101 Czw Kwi 12, 2012 5:38 pm, w całości zmieniany 2 razy  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 5:40 pm   

misia0101, niestety to prawda i zgodne z prawem .
od bodajze 2009/2010 pozmienilo sie duzo w WMO , i innych socialnych sprawach .
Przedewszystkim pan xxx musi przejsc caly trajekt zwiazany z uzyskaniem WMO co wcale nie jest proste . Nawet rodowici z paszportami itd maja wiele problemow by cos wyskubac od gminy na konto WMO .
poszukam troche w moich starych papierach i podesle skany/linki .
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Kwi 12, 2012 5:49 pm, w całości zmieniany 1 raz  

misia0101 
Super gaduła

Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 5:42 pm   

baileys napisał/a:
misia0101, niestety to prawda i zgodne z prawem .

prosze cie badz mila i podrzuc mi jakis link gdzie moge to sprawdzic?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 5:42 pm   

misia0101,

po pieciu latach stalego zamieszkania i zameldowania w tym kraju i nie wczesniej
moze ubiegac sie o tego typu pomoc

prawda ,pani ktora to napisala opiera sie na tym

http://www.rechtopwmo.nl/inhoud?pid=1710

( ͡° ͜ʖ ͡°).

misia0101 
Super gaduła

Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 5:52 pm   

Dziewczyny a myślicie, że udało by mu się załapać na urgentie? Mieszka teraz w domku wakacyjnym, gdzie musi sie do pokojow czołgać tylko w salonie i kuchni może się wózkiem poruszać... Czy może urgentie też jest obowiązek 5 lat bycia tutaj?

Ja tam z tym linkiem nie będe dyskutowała, szkoda tylko że chłopak tyle lat składki AWZB płacił i teraz nic nie ma.

Mądry Polaku po szkodzie! Ludzie meldujcie się!

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 6:01 pm   

http://www.rijksoverheid....-verzekerd.html

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 6:18 pm   

misia0101,

do przyznania urgentie tez musi posiadac ,wettelijke verblijfsstatus

moim zdaniem powinien jeszcze popytac tu http://www.juridischloket.nl/Pages/default.aspx

a co na to jego lekarz domowy i ubezpieczenie jaka postawe reprezentuja
przeciez placil przez cztery lata ubezpieczenie

( ͡° ͜ʖ ͡°).

misia0101 
Super gaduła

Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 6:33 pm   

wszyscy rece zalamuja, oj biedny, biedny mieszkasz w recreatiewoning i podsylaja kolejne osoby, ktore ,,niby maja mu obowiazek pomoc". Jak narazie nikt oprocz mnie jakiejs konkretnej pomocy mu nie udzielil.

Co zrobilam do teraz:

- Zapisalam go w 2 korporacjach (on jeszcze sam dopisal sie w 3)
- zameldowalam go badz co badz na domku rekreacyjnym (oczywiscie gmina juz wysyla mile przypomnienia ze ma sie wyprowadzic bo to nie jest permanent tylko tijdelijk lokum)
- teraz od 23 lutego walczylam z WMO
- on bedac na rehabilitacji dostal taki tip zeby zglosic sie do MEE no i przyjechala ta pani do niego na rozmowe, zadzwonila do mnie a dzisiaj mi takie cos napisala...

Teraz kombinuje urgentieverklaring. Nie wiem z jakiej strony to ugrysc, bo ta babka z MEE mi powiedziala ze musze miec indykacje od lekarza domowego. Ok to sie da zalatwic. Dalej musze zrobic spotkanie na kansadviesgesprek. Dobra zrobie jutro.

ale teraz co dalej??? Tutaj mnie serdecznie poratowałyście tym linkiem. Boje się że już na wstępie go odrzucą ze wzgledu na krotki staz zameldowania i obywatelstwo (qua urgentie ze wzgledow medycznych sie nie boje, bo chlopak naprawde ma cos nie tak z kregami i ZW na 2 lata). Stiker zalatwie mu bez problemow (u nas na wsi czeka sie ok tygodnia na wizyte w IND). Pytanie czy stiker to to samo co wettelijke verblijfstatus?

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 6:40 pm   

Cytat:
Pytanie czy stiker to to samo co wettelijke verblijfstatus?

Jesli sie myle to mnie poprawia, ale tak , z tym ze jednak liczy sie data wpisu w IND
a to kazda instytucja czy urzad moga sprawdzic

ale wazne ze bedzie posiadal

Misia powodzenia

( ͡° ͜ʖ ͡°).

misia0101 
Super gaduła

Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 8:17 am   

Czekam na zgode tego chłopaka i będe grzebała dalej. Spróbuje to urgentieverklaring i Stiker z IND. Co do drugiego mam pewność, że będzie miał - co do pierwszego trzymam tylko kciuki.

Kiedy miał wypadek i odzyskał przytomność lekarze i pomoc społeczna ze szpitala kazali mu wracać do PL. On się uparł (zreszta logicznie - w pl mieszka w kamienicy bez windy), że chce zostać tutaj...
W życiu bym się nie spodziewała, że zostanie on pozostawiony sam-sobie.
Ale drążąc dalej - bez dopasowanego mieszkania będzie cięzko, ale czy chociaż mógłby załatwić sobie karteczkę na samochód dla inwalidy? Tez to robi WMO (z tego co mi w gminie powiedzieli). Muszę tego dobrze poszukać, żeby chociaż w tym mu ulżyć.

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 1:35 pm   

misia0101,

( Europese) lub Gehandicaptenparkeerkaart

moze zamowic w gemeente ,ale potrzebny jest wpis w basisadministratie

Cytat:
gehandicaptenparkeerkaart kunt u aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven in de basisadministratie persoonsgegevens (GBA)

http://www.rijksoverheid....-aanvragen.html

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 3:21 pm   

misia0101 napisał/a:
chociaż mógłby załatwić sobie karteczkę na samochód dla inwalidy
tak to tez jest rzez gmine . A ma auto na polskich balachach ? to moze zapomniec o miejscu dla inwalidy .
Karteczka na auto jest tez wystawiana czesto na tablice rejestracyjne. Jesli chlopak jest sam kierowc t na auto zarejestrowane na niego jesli nie ma auta to najpierw bedzie mial rozmowe/kontrole od lekarza pracujacego dla gminy i ten moze wydac pozytywna lub negatywna opijnje jest ona nie zalezna od wydanej opinji innych lekarzy mimo to bede musial miec wglad do jego medycznych akt/opisow.

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 3:59 pm   

misia0101 napisał/a:
Czekam na zgode tego chłopaka i będe grzebała dalej. Spróbuje to urgentieverklaring i Stiker z IND. Co do drugiego mam pewność, że będzie miał - co do pierwszego trzymam tylko kciuki.

.

Jezeli on jest rechabolitowany to chyba chyba ma wizyty u revalidatiearts.
To wlasnie revalidatiearts okresla stopien jego niepelnosprawnosci i daje indykacje na potrzebny sprzet. oczywiscie inna sprawa jest czy wg przepisow taki sprzet moze otrzymac ale mysle, ze taka indykacja od revalidatiearts bardzo by pomogla w otrzymaniu urgentieverklaring.
Poza tym warto chyba zasiegnac porady prawnika np ze zwiazkow zawodowych.

misia0101 
Super gaduła

Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 4:20 pm   

logiczne ze on kierowac juz nie moze. Samochod uzycza mu jego dziewczyna (pl blachy) Wozi go jesli jest potrzeba na rehabilitacje. ona sie nim opiekuje tutaj w holandii.

Wczoraj po waszym wsparciu na forum napisalam maila do WMO informujac ze zloze oficjalny klacht (nie chodzi o prawo, ale oni mi nie odpowiadali od 23 feb). Dzisiaj kompletna zmiana frontow ! 18tego mam 2 spotkania. Z pracownikiem WMO i maatschapijmedewerker! Już go przygotowałam zeby sie na niewiadomo-co nie przygotowywał, ale dobrze mieć też jakieś ,,plecy".

Karteczka do auta. Tak, wiem, wiem ze w gminie sie to załatwia. Pytałam o to miesiąc temu i gmina mi powiedziała ze to robi oddział WMO (a tutaj wy sprowadziłyście mnie na ziemie z tymi przepisami...) ale dzisiaj zadzwonili do mnie z WMO i powiedziałam im o tej kartce... zobaczymy co nam powiedza na spotkaniu.

JA już mu mowiłam jak sie meldował o przepisach z autem na pl blachach. Ze wg na finanse sie nie dostosowali :(

Wysyłacie mnie do JL czy do prawnika? Ale poważnie - co on może mu pomóc? Prawo zmieni? Czy co? Związki zawodowe? Dlaczego? Wypadek nie był w pracy - to był wypadek samochodowy (własnym samochodem w czasie wolnym od pracy). Pracodawca zglosił do UWV, ZW jest przyznane na 2 lata... wiec po co związki zawodowe (do których zresztą nie jest zapisany).

Chętnie opisze co tam tego 18stego udało się załatwić. Może się komuś w przyszłości przyda.

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 9:07 pm   

Zwiazki zawododwe maja swoich prawnikow z roznych dziedzin, nie tylko od spraw pracowniczych.
Ja dostalam ze ZZ tel do prawnika zajmujacego sie sprawami bledow lekarskich. Wiem, ze udzielaja pomocy w wielu innych sprawach. Czasem jest tak, ze jak ktos jest zapisany to moze zadzwonic i otrzymac porade w sprawie np kolegi.

Radzimy Ci abys zasiegnela informacji prawnika, bo przepisy mozna roznie interpretowac. Czasem trzeba przeczytac wiele przepisow aby moc wyciagnac wnioski w danej sprawie.
Wiadomo, ze urzednik tez nie zawsze zna wszystkie przepisy i chetniej zalatwi mniej niz wiecej.

On tu pracowal 4 lata i przez te lata placil podatek, a wraz z nim skladki na ubezpieczenie spoleczne.
Nie wiem dokladnie czy skladki na ubezpieczenie spoleczne sa oddawane przy zwrocie podatku dla ludzi to nie zameldowanych, od tego wiele zalezy. Jezeli sa oddawane to napewno nie wszystkie, sa rozne rodzaje ubezpieczenia spolecznego. Miedzy innymi pracownicze, z tego ubezpieczenia placone sa zasilki dla bezrobotnych i chorobowe.
Jest na chorobowym, wniosek z tego, ze pracownicze ubezpieczenie spoleczne mial placone. Pytanie co jeszcze mial placone i jakich praw nabyl tu przez fakt, ze pracowal i odprowadzal podatek.

Ps. Zycze Ci sily przebicia i rezultatow swoich staran :027:

Z linka, ktory podala Gocha doczytalam tö:
Geen recht op Wmo

U kunt geen recht hebben op Wmo als u gemeenschapsonderdaan bent en u korter dan drie maanden in Nederland bent Zie_wet. Bent u hier als werknemer of zelfstandige? Of bent u familielid van zo iemand? Dan kunt u toch recht hebben op Wmo, ook al bent u korter dan drie maanden in Nederland.

Czyli, ze osoba, ktora pracowala w Holandii i byla krocej niz 3 m-ce zameldowana, ma mimo to prawo do Wmo.
Ostatnio zmieniony przez Jagoda97 Pią Kwi 13, 2012 10:41 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu