NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ilosc pigulek
Autor Wiadomość
kobitka 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 3:03 pm   ilosc pigulek

jezeli mam ubezpieczenie pokrywajace koszty zakupu pigulek,to czy jest norma ile mozna ich wykupic na rok??czy moge sobie wiecej ich wybrac i miec np. zapas , jak zrezygnuje z wyszego ubezpieczenia?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 6:21 pm   

lekarstwa na recepte mozesz wziasc max na 2 miesiace i przed wykozstaniem lekarst nowej partji nie dostaniesz.
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Kwi 16, 2012 6:22 pm, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 8:08 pm   

3 miesiace

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 8:38 pm   

i to jedynie jak masz powazny powod np wyjezdzasz na wakcje czy w inny sposob nie bedziesz moc odebrac lekrst.

mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 8:53 pm   

Jeśli chodzi o pigułki antykoncepcyjne to ja dostałam zapas na pół roku (oczywiście z recepty od lekarza) a ubezpieczenie mam najniższe.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 9:10 pm   

tutaj i tak problemu nie ma, bo dostajesz recepte 'abonamentowa' i nie trzeba do lekarza chodzic co 2-3 miesiace

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

rybcia13 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 11:06 pm   

Moja kolezanka kupila juz 2 razy zapas tabletek anty BEZ RECEPTY - to nie zaden zart, poszla do apteki w duzym miescie i kupila sobie tabletki, jeszcze za drugim razem te tabletki dostala za grosze! Zawsze mozna isc sie zapytac.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Wto Kwi 17, 2012 9:08 am   

kobitka napisał/a:
jezeli mam ubezpieczenie pokrywajace koszty zakupu pigulek,to czy jest norma ile mozna ich wykupic na rok??

zalozycielka tem pyta o tableki na recepte a takowe mozna dostac na max 3 miesiace.
Wiec odpowiedz jest nie nie mozna na rok tylko max 3 m-ce .

kobitka 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 17, 2012 9:36 am   

chyba nie do konca sie zrozumielismy ;) ja wiem ze mozna dostac tabletki na recepte max. 3 opakowania=3 miesiace, ale czy jak zadzwonie do apteki np. w maju i wezme 3 opakowania, pozniej w czerwcu 3 opakowania, i okaze sie ze w ciagu roku wybralam 20 opakowan zamiast 12 to czy bede obciazona jakimis konsekwencjami??Moje ubezpieczenie pokrywa 200€/rok na antykoncepcje.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Kwi 17, 2012 10:27 am   

mozesz powiedziec ze wyjezdzasz na pol roku i potrzebujesz zapas, imho powinni wydac. jak przekroczysz to co ubezpieczalnia pokrywa to placisz ze swoich pieniedzy

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Wto Kwi 17, 2012 1:03 pm   

kobitka, jak wezmiesz w maju to juz w czerwcu nie dostaniesz. dopiero w sierpniu mozesz wziasc znow na 3 m-ce .
m4rcin, to nie jest tak ja czesto wyjezdzam poza NL na dluzszy okres czasu i jak przekraczasz te 3 m-ce to powiedza ze mozesz tez wykupic w dnym panstwie i oni to pokryja.
Wlasnie dlatego ze ludzie tak kombinuja jak kobitka maja takie restrykcje.
a zeby wziasc na wiecej jak 3 m-ce max 6 m-cy przy wyjazdch za granice potrzebujesz to zalatwic z swoim lekarzem domowym .
Aby dostac na dluzej jak 6-mcy lekarstw musisz sie wykazac pwodem tak duzego zapasu . Jesli jest to wyjazd za granice to dostajesz paszport i pozwolenia podpisane przez lekarza i to tylko przy chorobach chronicznych lub na recepte abonamentowa..
Cytat:
Medicatie voor langdurige vakantie
Indien u voor een periode langer dan 3 maanden, bijvoorbeeld voor een vakantie, medicijnen nodig heeft, kunt u eenmalig voor maximaal 6 maanden medicatie aanvragen. Dit dient u tijdig aan te vragen onder vermelding van reden, aangezien de verwerkingstijd minimaal een week is.

[ Dodano: Wto Kwi 17, 2012 1:14 pm ]
Podejzewam ze jak ktos wezmie na te maxymalne 6 m-cy lekarstw i ktodko po tym zamknie ubezpieczenie to ubezpieczenie scianie sobie ta nadwyzke od danego klijeta.
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Kwi 17, 2012 1:12 pm, w całości zmieniany 1 raz  

kkasia1981 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Maj 02, 2012 4:40 pm   

Ja już nie wiem jak z tymi tabletkami tu jest, jedni mi mówili że trzeba mieć receptę i faktycznie pytałam w dwóch aptekach i chcieli, ale pomyślałam że warto wejść do jeszcze jednej i się udało nie chcieli żadnej recepty i jeszcze pani zapytała ile opakowań potrzebuje. Myślę że to wszystko zależy od apteki

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Maj 02, 2012 4:49 pm   

kkasia1981,

jesli tabletki sa bez recepty ,to mozesz je wykupic w kazdej aptece

jesli sa na recepte ,to mozesz je wykupic w kilku aptekach ale tylko w tych z ktorymi twoj ubezpieczyciel ma podpisany kontrakt, o ile chcesz by byly zrefundowane

za tabletki, ktore wyda ci inna apteka nie majaca kontraktu z twoim ubezpieczeniem ,
zaplacisz z wlasnej kieszeni cala kwote ,nawet wtedy, kiedy tabletki podlegaja refundacji

ps. jesli tabletki sa z przepisu lekarza , to bez recepty ich nie otrzymasz, ani w swojej ani w innej aptece
jesli mimo to lek z przepisu lekarza kupisz bez recepty w innej aptece, to wiedz ,ze jest to nielegalne
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Maj 02, 2012 5:15 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu