Koszty mieszkania od netto czy brutto |
Autor |
Wiadomość |
lark
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Maj 03, 2012 4:58 pm Koszty mieszkania od netto czy brutto
|
|
|
Witam Nie wiem czy to dobry dział, jak nie to proszę o przesunięcie:)
Moje pytanie brzmi czy opłaca się bardziej aby koszty mieszkania były odciąganie od kosztów netto czy brutto? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Maj 03, 2012 5:49 pm
|
|
|
w teorii od brutto, ale nie wiem jak z legalnoscia odliczania kosztow mieszkania od podstawy opodatkowania... |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Maj 03, 2012 6:00 pm
|
|
|
lark, jesli brutto to tylko jako zaplata w "nataura" |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
lark
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Maj 03, 2012 7:02 pm
|
|
|
Jak rozumieć "od natury?? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Maj 03, 2012 10:05 pm
|
|
|
lark, zaplata w natura jest np uzywasz auto /mieszkanie/komputer ktory nalezy do firmy .
Firma liczy sobie np za uzytkowanie tego jakas sume i ta sume moga przeliczyc na wyplate brutto . Suma ta bierze sie z wartosci danej rzeczy ale to zwle zeby pokrodce to opisac jak to sie wylicza . Poszukaj na necie hasla "loon in natura "
http://www.belastingdiens...nihilwaardering |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
lark
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Maj 04, 2012 10:06 pm
|
|
|
a jak to wygląda w praktyce?? Warto starać się o koszty "w natura"? tzn jak wychodzi wartość wypłaty?? |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pon Maj 07, 2012 9:35 pm
|
|
|
ja mam domek z loon in natura i mi sie oplaca
przykladowo jesli dom ma ekonomiczna wartosc najmu 1000e miesiecznie to od tego zaplacisz tylko podatek czyli jesli nie wbijesz sie w najwyzszy prog podatkowy to bedzie to 42% to wychodzi 420e czyli taniej niz mieszkanie z gemente |
|
|
|
|
lark
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Maj 08, 2012 8:03 pm
|
|
|
Aha u mnie wygląda tak ,że niestety mam mieszkanie z uitzendburo'a (na marginesie mama nadzieje ,że już nie długo) i w śmiesznym aneksie mam zapis, że koszty mieszkania ( są stałe połowa za koszty wynajmu połowa za koszty g/w/e) odejmowane są od wynagrodzenia brutto lub netto w zależności od zarobku brutto. Jeżeli w tygodniu zarobie mniej odejmowane są od netto. jeżeli więcej od brutto. Według mojej wiedzy oraz kilku lat ekonomicznego wykształcenia wiadomo, że lepiej od brutto bo podstawa opodatkowania się zmniejsza czyli więcej pieniążków na konto wpływa. Ale może mylę się i tu w NL jest inaczej?Akurat teraz przekroczyłem wyższy próg, biuro potrąciło oczywiście od netto. Więc od brutto powinno bardziej się opłacać?:) |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Śro Maj 09, 2012 6:18 am
|
|
|
to co oni robia ta pewnie jakas kreatywna ksiegowosc
bo mieszkania jako wynagrodzenia w naturze nie masz w uitzendbiurze bo to nie ich mieszkania |
Ostatnio zmieniony przez bejupi Śro Maj 09, 2012 6:19 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|