NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pozwolenie na zamieszkanie w Rotterdam Zuid
Autor Wiadomość
Renix 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Maj 04, 2012 12:32 pm   pozwolenie na zamieszkanie w Rotterdam Zuid

Witam ,
Szukalam ale nie znalazlam podobnego tematu , wiec umiescilam go jako nowy.
Chcialabym podzielic sie ta informacja poniewaz jestem cala w nerwach i nie wiem co ja mam teraz zrobic.
Wynajmujemy mieszkanie na Rotteram Zuid. Otoz od dnia zameldowania w Gemeente - mielismy juz dwie kontrole. Ostatnia ta w dniu dzisiejszym i poinformowali nas , ze mamy 3 miesiece na opuszczenie mieszkania -- bo nie posiadamy ""pozwolenia na zamieszkanie pod wskazanym adresem "". Dodatkowo poinformowali nas ze przy wyjnamowaniu mieszkania przez agencje , Makler powinien nas poinformowac o tym ze w dzielnicy Rotterdam Zuid jest potrzebny dokument tzw"" pozwolenie na zamieszkanie w tej dzielnicy". Niestety nie poinformowali nas o tym !!!! (Agencja Rots-Vast)!!!
Czy ktos moze mi wyjasnic o co w tym wszystkim chodzi i o jakim pozwoleniu oni mowia? Przeciez jestesmy w EU i otrzymalismy zameldowaniez Gemeente, myslelismy ze wszystko w porzadku jest. Okazuje sie ze chyba nie!!! Jestem tak zdenerwowana ze nie wiem co mam robic bo poinformowali nas ze mamy czas od miesiaca do 3 m-cy - termin na wyprowadzke! Dopiero co wynajelismy mieszkanie, jestesmy zameldowani i juz nas informuja o wyprowadzce. Naprawde potrzebuje Waszej pomocy w tej kwestii, bede wdzieczna za kazda odpowiedz ,
Pozdrawiam,

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Pią Maj 04, 2012 12:41 pm   

Co to za pozwolenie?? Podaj oficjalną nazwę dokumentu.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Maj 04, 2012 1:17 pm   

Renix,

moze sie myle, ale mam wrazenie ze chodzi o Verhuurdersverklaring poswiadczony przez wlasciciela mieszkania w tym temacie zerknij w link

http://www.niedziela.nl/f...ic.php?p=238767

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Renix 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Maj 04, 2012 1:25 pm   

YANNOSICK napisał/a:
Co to za pozwolenie?? Podaj oficjalną nazwę dokumentu.

witam ,
poinformowali mnie ze muzse miec "" permision to live on this address from Gemeente" . New low from 2012 - that onyone who would like to live, buy or rent flat (only Rotterdam Zuid area) -- need get permision from gemente! Chodzi o to ze dzielnica ta jest w rejestrach jako dzielnica niebezbieczna i kazdy kto chce zamieszkac w tej dzielnicy Rotterdamu powinien otrzymac pozwolenie na zamieszkanie z Gemente! nie powiedzieli jak sie nazywa dokument po holendersku.
Pozdrawiam

kkasia1981 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Maj 04, 2012 2:57 pm   

Mój mąż też miał problem z zameldowaniem się na Zuid, powiedzieli mu w Gemente że jest to dzielnica objęta specjalnym programem i musi przedstawić umowę o prace i trzymiesięczny dochód min 1400 euro., poczekał więc dwa miesiące i normalnie go zameldowali, niestety mnie i córki już nie chcieli, bo ja nie pracuje. Nie mieliśmy żadnej kontroli
Ostatnio zmieniony przez kkasia1981 Pią Maj 04, 2012 3:01 pm, w całości zmieniany 1 raz  

wigru 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Sob Maj 05, 2012 10:25 pm   

Jest tu takie coś, pozwolenie obowiązuje tylko w Zuid. Chodzi o to, że ta dzielnica ma największe problemy z mieszkańcami, więc żeby dzielnica się nie pogrążała każdy kto chce się zameldować musi udokumentować dochody w gemeente. Za dużo tu już polaków, turków, bułgarów i innych, holendrów to ze świeczką szukać. Jeśli masz przeciętne zarobki nie powinno być problemu. Nie zameldują Cię, jeśli nie udokumentujesz dochodów (np. handlujesz narkotykami, albo jakieś inne lewe sprawy). Ot, uroki dzielnicy Zuid.

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Nie Maj 06, 2012 8:23 am   

w mojej opinii takie obostrzenia bardzo źle świadczą o danej okolicy i jej mieszkańcach i nie bardzo rozumiem dlaczego ludzie chcieliby się tam wprowadzać. Ani tam ładnie ani spokojnie czy bezpiecznie....no ale jak ktoś musi to podaję kilka linków z info na temat huisvestingvergunning :

--- Informacja
--- Folder gminy
Generalnie jak ktoś nie jest lewusem czy leserem to dostanie bez problemu pozwolenie.
Pozdrawiam.

Renix 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Maj 07, 2012 7:37 am   

Witam ,
My dostalismy zameldowanie bez problemy (ja i moj maz), udokumentowalam swoje zarobki , kontrakt pracy, umowe z maklerem, itp. Moj maz tez dostal zameldowanie mimo ze nie pracuje.
Ale kontrola byla z firmy ktora wspolpracuje z Gemeente. Stwierdzili ze w swoich rejestrach posiadaja mieszkanie z 4-roma pokojami a nie dwa odzdzielne mieszkania. Chodzi o to ze wlasciciel kamienicy nie poinformowal Gemeente o rozdzieleniu pomieszczen i teraz sa dwa oddzielne mieszkania. Oprocz tego, poinformowali mnie ze bez wgledu na to ze wlasciciel ich nie poinformowal to musze uzyskac pozwolenie na zamieszkanie na Rotterdam Zuid. Tylko do cholery jasnej dlaczego makler o tym wogole nie wspomnial przy podpisywaniu umowy wynajmu????
Nie wiem jak inni ale ja tam czuje sie bardzo bezpiecznie i nie widze zadnych problemow z ta dzielnica Rotterdamu. Pod nami mieszka policjant , przed nami biuro Policji , za nami straz pozarna -- wiec jakos w tym miejscu gdzie obecnie mieszkamy nie czuje zadnego zagrozenia.
Ale za bardzo nie rozumiem dlaczego Gemeente nadapa nas z kontrola a nie skontaktuje sie z wlascicielem kamienicy. To przeciez on tu namieszal i nie poinformowal ich o dwoch oddzielnych mieszkaniach.
Czy ja cos moge w tej sprawie zrobic aby nadal tam mieszkac ? Bylabym bardzo wdzieczna za zwrotna odpowiedz ,
Pozdrawiam,

[ Dodano: Pon Maj 07, 2012 7:45 am ]
DODDATKOWA INFORMACJA :
Dwie kontrole byly z biura: Gemeente Rotterdam, Stadstoezich, Afdeling WSI (taka jest pieczatka na ich pismie) .
Ostatnio zmieniony przez Renix Pon Maj 07, 2012 7:45 am, w całości zmieniany 1 raz  

Iwonak01 
Poczatkujacy
Iwonak

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Maj 07, 2012 12:47 pm   

Z twojego opisu wnioskuje ze jesteśmy siadami i ja tez czuje się tu bezpiecznie ale od nas nie chcieli żadnego pozwolenia . Proponuje udać sie do gemente i zapytać jak załatwić to pozwolenie bo wy juz jesteście zameldowani i o gemente was zameldowało a co za tym idzie wyraził zgode na zamieszkanie.

Renix 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Maj 07, 2012 5:09 pm   

[quote="YANNOSICK"]--- Folder gminy
Witam ,
poczytalam sobie link o gminie i zadzwonilam tam, poinformowali mnie ze niektore informacje w tej broszurce sa juz nie wazne. Od roku 2012 - zmienilo sie wiele, poinformowali mnie ze jezeli wynajmujacy placi za mieszkanko wiecej niz 664,95 Eur w Rotterdam Zuid - to nie musi starac sie o zadne pozwolenie na zamieszkanie w tej dzielnicy Rotterdamu. Jezeli wynajmujacy placi mniej to musi starac sie o pozwolenie na zamieszkanie w tej okolicy z Gemente. My placimy 655 EUR wraz z kosztami eksploatacyjnymi. Wiec co mi pozostaje, czekac na ich jakies nastepne pismo lub kontrole lub dogadac sie z wlascicielem aby podpisac nowy kotrakt najmu. Ale czy on na to sie zgodzi, jezeli poprzedni kontrakt byl podpisywany z Maklerem? No i przypilnowac go aby przeslal pismo do gemeente ze sa dwa oddzielne mieszkania, oczywiscie .
Pozdrawiam,

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Maj 07, 2012 9:33 pm   

a moze wystap o to pozwolenie jak to zalatwisz przed eksmisja to sie ni ebedziesz musiala wyprowadzac ;)

Renix 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Maj 08, 2012 7:28 am   

bejupi napisał/a:
a moze wystap o to pozwolenie jak to zalatwisz przed eksmisja to sie ni ebedziesz musiala wyprowadzac ;)

Witam ,
zlozylam wniosek o pozwolenie na zamieszkanie w Gemeenthe ale oni mi odpowiedzieli ze nie moga mi przyznac bo w swoich rejestrach posiadaja informacje ze mieszkanie posiada 4 pokoje i jest tam zameldowanych 5 osob. Po remoncie wlasciciel kamienicy nie poinformowal Gemeente ze przebudowal i zrobil dwa oddzielne mieszkania, oprocz tego poprzedni wynajmujacy nie wymeldowali sie z tego adresu. A do tego jeszcze dodam ze poprzedni wynajmujacy byli to Holendrzy. Wiec teraz to powinien wlasciel co nie co wyjanic Gemeente. Ale jak go skklonic do tego aby szybko to zalatwil?
Pozdrawiam,

[ Dodano: Wto Maj 08, 2012 7:32 am ]
Kolezanka ktora jest Holenderka powiedziala mi ze kolo jej domu - mieszka pewien Holender i wynajmuje Polakom pokoje , w ktorych mieszkaja po 6 osob w kazdym. Mieli kontrole z Gemeente , byla Policja i tak przez dwa lata nikt nie przyszedl aby eksmitowac kogokolwiek. Zastanawia sie czego oni ode mnie chca? To wlasciciel tu namieszal a nie wynajmujacy. I to on powinein zalatwic ta sprawe jak najszybciej.

[ Dodano: Wto Maj 08, 2012 7:33 am ]
Iwonak01 napisał/a:
Z twojego opisu wnioskuje ze jesteśmy siadami i ja tez czuje się tu bezpiecznie ale od nas nie chcieli żadnego pozwolenia . Proponuje udać sie do gemente i zapytać jak załatwić to pozwolenie bo wy juz jesteście zameldowani i o gemente was zameldowało a co za tym idzie wyraził zgode na zamieszkanie.

witam ,
ciesze sie ze jest jestemy sasiadami moze kiedys na kawe wyskoczymy razem?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Renix Wto Maj 08, 2012 7:29 am, w całości zmieniany 1 raz  

misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Wto Maj 08, 2012 8:01 am   

Renix napisał/a:
oprocz tego poprzedni wynajmujacy nie wymeldowali sie z tego adresu.
poinformowaliscie o tym gmine? co prawda wymeldowanie urzedowym sposobem zajmie 3 miesiace...
Widzisz to troszeczke tez wasza wina w tym wszystkim jest, bo jak sie lokum wynajmuje to samemu powinno sie sprawdzic w BZ w gminie czy mozna sie tam zameldowac. Przynajmiej my tak zawsze robilismy. :039:

Renix 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Maj 08, 2012 6:59 pm   

misia0101 napisał/a:
poinformowaliscie o tym gmine? co prawda wymeldowanie urzedowym sposobem zajmie 3 miesiace...
Widzisz to troszeczke tez wasza wina w tym wszystkim jest, bo jak sie lokum wynajmuje to samemu powinno sie sprawdzic w BZ w gminie czy mozna sie tam zameldowac. Przynajmiej my tak zawsze robilismy. :039:[/quote]
Witam ,
Ja tu nie widze zadnej naszej winy --- my jestesmy tam zameldowani i zostalo to potwierdzone przez Gemeente!! Prosze przeczytaj moj piewrszy post - to nie chodzi o zameldowanie tylko o pozwolenie na zamieszkanie w dzielnicy Rotterdam Zuid!! A o tym to juz skad moglismy wiedziec??? Chyba Makler powinien o tym nas poinformowac lub tez Gemeente lub tez Wlasciciel!!
A czy to ja musze sprawdzac czy ktos sie wymeldowal ??? Chyba wlasciciel kupujac kamienice powinien to sprawdzic? Na jego miejscu to ja bym to sprawdzila , ja bym nigdy nie kupowala kamienicy z zameldowanymi poprzednimi lokatorami!!!
Pozdrawiam,

michaelt 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Maj 08, 2012 11:51 pm   

Cześć,
moim zdaniem problem ma makler, bo to z nim masz umowę najmu mieszkania. Jeśli jest dłuższa niż 3 miesiące to automatycznie i logicznie masz prawo do zameldowania się pod tym adresem ( o ile spełniasz warunki z zuid ). Musisz pogadać z rostvastem, żeby uregulowali to z włascicielem lokalu. Z nimi trzeba trochę twardo rozmawiac w takich przypadkach. Znajomy wynajmował od nich mieszkanie, które zostało szybko sprzedane. Znaleźli mu nowe i dostał korting na czynsz. Przeanalizuj co masz w swoim kontrakcie. To on Cię obowiązuje, a wszystkie sprawy z właścicielem powinien zalatwić rostvast. Jest to ewidentniw ich wina, że nie sprawdzili tego mieszkania i możesz się od nich domagać rekompensaty w przypadku kiedy będziesz się naprawdę musiala wyprowadzić.

Odpowiedz do tematu