Kupno auta firmowego i rejestracja na osobe prywatna |
Autor |
Wiadomość |
agr.loonb.elo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Maj 19, 2012 8:35 pm Kupno auta firmowego i rejestracja na osobe prywatna
|
|
|
Witam forumowiczow.
Mam do was pytanie, zamierzam sie z kupnem auta w holandii i zabardzo nie jestem obeznany w tym temacie poniewaz do tej pory poruszalem sie autem na pl blachach i jakos nie przywiazywalem uwagi do tego tematu. Otoz mam upatrzone auto od pierwszego właściciela, auto ma typ frimowego, pierw byl to lising przez 4 lata nastepnie odkupil te auto na wlasnosci.. Ja natomiast chce kupic auto ktore bede uzywal w celach prywatnych itd czy nie bedzie problemow przy kupnie takiego auta i uzywania go jako prywatne?
drugie pytanie znajomy kupil auto tutaj w nl i ubespieczalnia nie chce mu go ubespieczyc przez to ze jest mlodym kierowca (ma prawko pare tygodni a pojemnosci silnika to 2 litry 130 koni) ja natomiast kupuje moje pierwsze auto, ma pojemnosci 3,5l benzyna 240 km tyle ze mam prawko 7 lat pomimo to jest to moje pierwsze ubespieczenie bo w pl bylem jako wspolwlascicel tylko.. czy nie bedzie problemow? wiem ze moze to sa dla was banalne odpowiedzi ale chce wydac sporo kasy i wole sie upewnic na 100% przed zakupem
dziekuje za pomoc |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Sob Maj 19, 2012 9:22 pm
|
|
|
Co to znaczy typ firmowe.Ciężarowe czy jak Czy normalne osobowe używane w firmie.Jeśli kupujesz auto z takim duzym silnikiem to chyba coś dużego tak więc przygotuj się na wysoki podatek drogowy.Mając prawko 7 lat nie jesteś już młodym kierowcą, ale kupując auto masz oczywiście zameldowanie ( zaświadczenie z gminy o zam ). |
|
|
|
|
agr.loonb.elo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Maj 19, 2012 9:34 pm
|
|
|
kolego doslownie "Type laatste eigenaar:Autobedrijf" czyli Nissan Murano suv 3.5l 1840kg wlasnej wagi wychodzi mi 282e kwartalnie czyli nie tak tragicznie. Uittreksel z gemente mam z przed miesiaca czyli powinien byc ok. czyli moge spokojnie przerejestrowac na siebie i uzywac prywatnie ? dzieki |
Ostatnio zmieniony przez agr.loonb.elo Sob Maj 19, 2012 9:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Maj 20, 2012 10:14 am
|
|
|
Najczęściej ostatnim włascicielem jest autobedrijf bo to przecież firma handlująca samochodami.Tutaj nie ma komisów tak jak w PL.Samochodami handlują właśnie takie firmy, kupują używane i sprzedają tak więc zawsze są ostatnim właścicielem.Tylko kupować. |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Nie Maj 20, 2012 10:16 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agr.loonb.elo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 20, 2012 10:26 am
|
|
|
no rozumiem kolego tyle ze wlasnie ja nie bede kupowal przez komis tylko od osoby prywatnej ktora ma to auto od nowosci i jest jako firmowe.. czyli mowisz ze nic tylko brac je ? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Maj 20, 2012 11:03 am
|
|
|
agr.loonb.elo, jak pisze autobedrjf i auto bylo frmowe to cena moze byc podana bez BTW . I w tym wypadku musisz doliczyc 19% .Zapytaj czy to jest marge auto czy nie .
Nie wiem jak jest wspolwascicielami w PL , ale jak nie masz lat bezwypadkowych to bedzie ubezpieczenie wyzsze . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
agr.loonb.elo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 20, 2012 11:30 am
|
|
|
kolego cena jest juz po doliczeniu btw "inclusive BTW" a bez szkodowo jezdze od 7 lat tyle ze przedtem ubespieczenie samochodu mialem na tate z powodu znizek.. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Maj 21, 2012 9:08 pm
|
|
|
Trochę mieszasz w tym poście bo albo od osoby prywatnej, albo od osoby która ma chyba firmę i dlatego auto jest firmowe. No bo inaczej nie rozumiem. Może dla sprzedającego firmowe to zarejestrowane tylko na 2 osoby, albo eksploatowane poprzednio w firmie. |
|
|
|
|
|