rachunek za chirurga dentyste |
Autor |
Wiadomość |
Asia197999
Nieśmiały użytkownik Kasia111
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2012 2:45 pm rachunek za chirurga dentyste
|
|
|
Witam
Posiadam ubezpieczenie extra z dentysta. Osttanio byłam u chirurga na usuwaniu zeba i dostalam rachunek?? jak to mozliwe??? mam go teraz wyslac do ubezpieczyciela?? bo jezeli mam go sama zaplacic to po co jest ten pakiet dentystyczny??
Bardzo Wasz prosze o pomoc. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2012 2:53 pm
|
|
|
a dentysta ci nic nie powiedzial? moj mi daje rachunek, ale tylko do mojej informacji. pieniadze sciaga sam z ubezpieczenia. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Asia197999
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2012 2:54 pm
|
|
|
ja dostalam normalna fakture poczta do zaplaty. Co ja mam zrobic z ta faktura?? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2012 2:58 pm
|
|
|
zadzwon do ubezpieczalni i zapytaj, jednak slowem kluczem moze byc "wlasne ryzyko" |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2012 3:05 pm
|
|
|
moj pierwszy dentysta dawal mi rachunek, ale placilem zaraz po wizycie. z ubezpieczlania musialem sie rozliczac pozniej sam. zrob jak radzi marcin - dzwon do ubezpieczalni. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Katje
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 14 Maj 2010 Posty: 137
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2012 3:47 pm
|
|
|
W FBTO jest tak, ze jesli dostane rachunek do reki to sama go deklaruje, online. I moge nwet sobie wybrac czy oni maja zaplacic czy maja mi przelac pieniadze na moje konto.
Proponuje zalogowac sie na stronie ubezpieczalni i szukac 'nota declareren'. A tam juz powinno byc wyjasnione w jaki sposob mozesz zglosic u nich ten rachunek. |
|
|
|
|
Asia197999
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2012 5:40 pm
|
|
|
dostalam fakture do zapłaty ale ja odsylam zawsze faktury do ING i oni sciagaja z konta poniewaz w punkcie musze placic 10 euro prowizji.
To w takije sytuacji jak mam przedstawic zaplacony rachunek???? |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2012 6:26 pm
|
|
|
Albo masz ubezpieczenie restitutie a nie natura i wtedy musisz przewaznie najpierw sama placic fakture a dopiero potem otrzymujesz zwrot. Owszem, czasem uda Ci sie wyslac fakture i poczekac na zwrot i dopiero potem zaplacic ale nie u wszystkich. Ja np. wkladki ortopedyczne musze zaplacic z gory i dopiero moge je odebrac i prosic o zwrot ubezpieczalnie.
Inna sprawa - chirurg u ktorego bylas moze nie miec zawartej umowy z Twoim ubezpieczycielem i wtedy tez musisz najpierw u niego uregulowac rachunek a potem ubiegac sie o zwrot z ubezpieczalni. Na przyszlosc - zawsze pytac czy musisz zaplacic od razu czy otrzymasz fakture.
[ Dodano: Czw Maj 31, 2012 6:34 pm ]
m4rcin napisał/a: | zadzwon do ubezpieczalni i zapytaj, jednak slowem kluczem moze byc "wlasne ryzyko" |
Pod eigen risico podchodzi tylko pakiet podstawowy a nie extra w tym wypadku dentysta:
Cytat: | Zorg die niet onder het eigen risico zorgverzekering valt
Niet alle zorg valt onder het verplichte eigen risico. Voor de volgende zorgkosten betaalt u geen eigen risico:
huisarts;
verloskundige zorg en kraamzorg;
gratis bevolkingsonderzoeken, zoals het borstkankeronderzoek;
de griepprik voor risicogroepen;
zorg die door uw aanvullende verzekering wordt vergoed. |
http://www.rijksoverheid....erzekering.html |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
Ostatnio zmieniony przez Bronka Czw Maj 31, 2012 6:26 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2012 6:41 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | zadzwon do ubezpieczalni i zapytaj, jednak slowem kluczem moze byc "wlasne ryzyko" |
na dentyste nie obowiazuje wlasne ryzyko.
A to byla pierwsza wizyta? ja na pierwszej tez dostalam fakture ktora musialam zaplacic, a potem zdeklarowac w Menzis.
Z tego co wiem(od dentysty),to zalezy tez jaka umowe ma dany dentysta z ubezpieczalnia, wtedy moze byc wlasnie tak,ze dostaje sie fakture do reki.
pewnie wiesz,ze ubezpieczenie na dentyste i tak nie kryje wszystkich kosztow? |
Ostatnio zmieniony przez ewcia.pol Czw Maj 31, 2012 6:46 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2012 7:02 pm
|
|
|
Poza wlasnym ryzykiem jest jeszcze eigen bijdrage.
Chyba nie ma ubezpieczenia dentystycznego, ktore pokrywa 100% kosztow leczenia zebow. |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2012 7:32 pm
|
|
|
Jagoda97 napisał/a: | Poza wlasnym ryzykiem jest jeszcze eigen bijdrage.
Chyba nie ma ubezpieczenia dentystycznego, ktore pokrywa 100% kosztow leczenia zebow. |
No ale to i tak przewaznie wysylaja poczta rachunek. Jak masz ubezpieczenie natura i dentysta ma kontrakt z Twoja ubezpieczalnia to nie placisz nigdy w gabinecie.
Jesli korzysta sie z nie swojego dentysty tylko dyzurujacego w weekendy, swieta badz w czasie gdy Twoj dentysta jest ma wakacje wtedy trzeba od razu zaplacic. |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2012 8:57 pm Re: rachunek za chirurga dentyste
|
|
|
Asia197999 napisał/a: | Witam
Posiadam ubezpieczenie extra z dentysta. Osttanio byłam u chirurga na usuwaniu zeba i dostalam rachunek?? jak to mozliwe??? mam go teraz wyslac do ubezpieczyciela?? bo jezeli mam go sama zaplacic to po co jest ten pakiet dentystyczny??
Bardzo Wasz prosze o pomoc. |
Z poczatkiem tego roku troche sie zmienilo niestety na niekorzysc naszych kieszeni
Ja rowniez doplacam do stomatologa , a ostatnio nawet sporo ,pomimo tego ze place tez dodatkowa skladke miesieczna ,
obecnie odnosze wrazenie ze ubezpieczalnia refunduje TYLKO niezbedne minimum
( w czasie tegorocznej wizyty kontrolnej otrzymalam nawet cennik ''uslug'' od mojego stomatologa, w poprzednich latach nie bylo to wogole praktykowane )
Cytat: | 2012
Tandartsen mogen vanaf 1 januari 2012 zelf hun tarieven bepalen. Dit kan ook gevolgen hebben voor de vergoeding van de tandartskosten. Sommige zorgverzekeraars vergoeden alleen tot het marktconforme tarief. Als uw tandarts duurder is, dan het door de verzekeringsmaatschappij bepaalde tarief, is het mogelijk dat u moet bijbetalen. Ook als u voor een maximum bedrag bent verzekerd, heeft dit gevolgen. U bent namelijk sneller door uw bedrag heen. |
http://www.verzekeringssi...zorgverzekering
Cytat: | Betalen
Het verschil tussen de maximale vergoeding en de daadwerkelijke kosten van een bezoek bij de tandarts moet de consument zelf gaan betalen. Hiermee is de consument dus de dupe van deze maatregel.
|
http://www.vergelijken.ne...l-niet-volledig
Cytat: | Omdat de meeste aanvullende verzekeringen niet alle kosten (volledig) dekken, is het belangrijk om goed te kijken welke kosten door uw huidige zorgverzekering (of de door u gewenste zorgverzekering) gedekt worden. Aanvullende verzekeringen kunnen behoorlijk duur zijn. Daarom lijkt het logisch om bij beperkte financiele ruimte geen aanvullende verzekering af te sluiten of een goedkope verzekering met een beperkte dekking (hoe beperkter de dekking, des te goedkoper de zorgverzekering). Bedenkt echter hierbij dat dit kan betekenen dat wanneer u tandheelkundige hulp nodig heeft, u te maken kunt krijgen met hoge zorgkosten die niet door uw zorgverzekering gedekt worden. Dus juist bij een beperkte financiele ruimte kan het verstandig zijn om de dekking van de zorgverzekering niet te beperkt te kiezen. |
http://www.homefinance.nl...orthodontie.asp |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Cze 01, 2012 12:40 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Asia197999
|
Wysłany: Sob Cze 02, 2012 4:55 pm
|
|
|
Zadzwonie w poniedzialek do ubezpieczalni. Ale skoro wyrwanie zeba u chirurga ktore trwa 2 minuty nie nie jest pokrywane z ubezpieczenia ktore wykorzystuje sie raz na jakis czas to jest to normalna kradziez. Bo zwrot z ubezpieczenia dostjaemy z mezem razem czyli 70 euro i ani centa wiecej a odprowadzane jest 300 euro miesiecznie.
Zobaczymy, moze nie bedzie tak zle. rachunek przyszedl na 200euro........ |
|
|
|
|
Aise
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 10 Sty 2012 Posty: 50
|
Wysłany: Sob Cze 02, 2012 9:00 pm
|
|
|
Sprawdź warunki ubezpieczenia, wg. mojego na przykład (Menzis) dentysta pokrywany jest tylko jeżeli chodzę regularnie (2 razy/rok), jeśli nie to muszę płacić sama. |
|
|
|
|
|