Zamknięty przez: Gochna H Czw Cze 07, 2012 7:28 pm |
Problem z nasza flaga |
Autor |
Wiadomość |
Elfica
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 06, 2012 7:02 pm Problem z nasza flaga
|
|
|
Witam
Zajrzalam tu dzisiaj poniewaz zamierzam opowiedziec Wam pewna historie....
Jak wiadomo w piatek w Polsce zaczynaja sie mistrzostwa w pilce noznej.... Nigdy nie bylam wielka fanka pilki ale coz postanowilam zjednoczyc sie z rodakami na obczyznie i kiedy jeden z nas powiesil polska flage w kantynie na scianie bardzo sie ucieszylam. Poczulam sie tak troche jak w domu a i reszcie moich ziomkow humory sie poprawily. Po rozmowie jednak z naszym holenderskim przelozonym okazalo sie ze im wcale sie ten pomysl nie podoba i zamierzaja te flage zdjac. Nie zgodzilam sie z tym lecz coz...... nastepnego dnia rano wchodzimy na kantyne i co widzimy? Na nszej fladze Polskiej bialo - czerwonej wisi obraz!!!!!! Obraz ktory ja cala zaslonil. Rece mi opadly bo zawsze sadzilam ze mamy 21 wiek a i Europa niejako zjednoczona jest? nic to, mysle trzeba bedzie zdjac te flage bo przeciez nic nie przelkne tak mnie nerwy podniosly. Kiedy wrocilismy na kolejna przerwe okazalo sie ze nasza flaga znow wisi na obrazie ( czyli na wierzchu). Bylismy bardzo zadowolenia. Ktos z rodakow sie uparl- pomyslalam - i dobrze. W dobrych nastrojach wrocilismy do pracy. Jednakze kiedy weszlismy na ostatnia przerwe okazalo sie ze flaga zniknela.... Oczywiscie rozpetala sie burza poniewaz Polacy sie zdenerwowali (slusznie zreszta). I teraz pisze to po to by zapytac.... Czy oni (czyt. Holendrzy) maja prawo do zdejmowania naszej flagi bez pytania? I co do diaska im ona przeszkadza? Kiedy probowalismy o tym z nimi porozmawiac uslyszelismy ze to holenderska kantyna..... Jaka holenderska? pytam, skoro wiekszosc pracownikow jest polakami a ponad to jestesmy w zjednoczonej Europie? I naprawde noz w kieszeni mi sie otwiera kiedy patrze na tych .....(nie napisze brzydko). Napiszcie prosze czy u Was w pracy tez macie podobne problemy? I gdzie ewentualnie mozna to zglosic? dodam ze wieszajac flage moi rodacy nie pytali wlasciciela czy moga, ale sadze ze przciez w czasie trwania euro to chyba nie jest az tak wazne? ponad to powiedzielismy zeby zawiesili rowniez swoja... lecz jak dotad nie wisi zadna. I ja sie pytam Was czy ten narod holenderski jest rzeczywiscie tak otwarty, przyjazny i nowoczesny jak stara sie promowac w swiecie? Bo jak dla mnie to zajezdza mi to czasami mrocznego sredniowiecza. Pozdrawiam serdecznie. |
_________________ zycie jest po to aby je przezyc..... |
|
|
|
|
Microfast
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Cze 06, 2012 7:21 pm
|
|
|
zalezy jedni holendrzy sa spoko inni mniej, rozumiem ze pracujesz w holenderskim zakładzie czy też fabryce, to raczej polacy tam do gadania nic nie maja co ma wisiec a co nie, o tym holendrzy decycuja mysle juz |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Śro Cze 06, 2012 7:43 pm
|
|
|
Elfica napisał/a: | dodam ze wieszajac flage moi rodacy nie pytali wlasciciela czy moga, | sama sobie odpowiedziałaś. Wolność Tomku w swoim domku...
Zależy także z kim pracujesz, jak napisał Microfast Microfast napisał/a: | zalezy jedni holendrzy sa spoko inni mniej |
Troszeczke tak półżartem napisze - holendrzy z wami ,,muszą" codziennie pracować i jeszcze w kantynie oglądać polska flagę, dla niektórych mogło się to wydać za dużo... |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Śro Cze 06, 2012 7:44 pm
|
|
|
Mysle, ze w takich sytuacjach potrzebna jest empatia z kazdej ze stron.
Zadaj sobie pytanie, jak bys sie czula gdybys pracowala w Polsce, w polskiej fabryce z np. Chinczykami i to oni zawiesiliby w Twoim kraju i fabryce chinska flage.
Dobrze by bylo gdyby ktos wystapil z propozycja dekoracji kantyny na EK w barwach polskich i holenderskich. Niech ktos przyniesie holenderska flage i zawiescie obydwie w kantynie
PS. Nie dziwcie sie Holendrom, ze patrza niechetnie na wieksza polska czesc personelu. Holendrom wiedzie sie coraz gorzej i czesto nie moga znalezc dla siebie pracy.
patrzylibyscie z przyjaznia na obcokrajowcow w waszych fabrykach gdyby wasz ojciec, brat czy szwagier bezskutecznie poszukiwal pracy? |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Śro Cze 06, 2012 8:14 pm
|
|
|
Jakbys byla w Polsce i ktos by Ci snagnal godlo polskie ze sciany to bys sie pewnie spienila strasznie. Wiec szanuj co nie Twoje i zyj wedlug tutejszych zasad. |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Śro Cze 06, 2012 9:35 pm
|
|
|
jak ci sie tu nie podoba to wypad w polsce sobie mozesz wieszac polska flage ile chcesz |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

|
Wysłany: Śro Cze 06, 2012 10:05 pm
|
|
|
Cytat: |
jak ci sie tu nie podoba to wypad w polsce sobie mozesz wieszac polska flage ile chcesz | Po co takie coś piszesz?! Trochę niegrzecznie nie sądzisz? |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
shadowcat
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 06, 2012 10:53 pm
|
|
|
Czytam Wasze komntarze w tym topicu, i zadaję sobie pytanie czy wiecie czym jest Unia Europejska, jakie prawa Wam przysługują i czy poza pracą, jedzeniem, piciem, sexem i prokreacją cokolwiek Was więcej obchodzi?. Czy zdajecie sobie sprawę jakie szczytne założenia przyświecały założycielom tworu jakim jest dzisiaj zjednoczona Europa? Oczywiście ideologia w zderzeniu z ludzką głupotą i ciemnotą nie miała żadnych szans by mogła być zrealizowana ? To że polska flaga zawisła w kantynie jest naszym niezbywalnym prawem. Piszecie: ''
Jakbys byla w Polsce i ktos by Ci snagnal godlo polskie ze sciany to bys sie pewnie spienila strasznie. Wiec szanuj co nie Twoje i zyj wedlug tutejszych zasad.” ( za „Suska” ), ''......sama sobie odpowiedziałaś. Wolność Tomku w swoim domku... ''
( za ''Misia0101”), ''......Zadaj sobie pytanie, jak bys sie czula gdybys pracowala w Polsce, w polskiej fabryce z np. Chinczykami i to oni zawiesiliby w Twoim kraju i fabryce chinska flage.” ( za Jagoda 97 ).
Znam wiele przedsiębiorstw nie tylko w Polsce gdzie barwy narodowe pracujących tam pracowników są
wewnatrz i na zewnątrz zakładów i nikt nie widzi w tym problemu ( chyba że jest spod znaku PIS-u lub
''Solidarni 2010” ). Ważna jest tylko miła atmosfera w pracy
przekładająca się na wyniki finansowe firmy. W Holandii mieszkam od ponad 4 lat i z moich wyobrażeń o
narodzie tolerancyjnym, pozbawionym rasistowskiego nastawienia, oraz otwartym na świat pozostało
niewiele. Zamiast wykształconych i światłych ludzi widzę zamknietych w swoim światku niedouczonych
ludzików, prostaków i dwulicowych ksenofobów którzy dalej zapewniają o swoim kosmopolityźmie.
Co do traktowania naszych rodaków, także w kwestii przysługujących nam praw to jesteśmy sami sobie winni.
Nie potrafimy nawet na obczyźnie mówić jednym językiem w sprawach ważnych dla naszej egzystencji
na obczyźnie, Sami Polacy nauczyli Holendrów, Niemców, Brytyjczyków i inne nacje, ze dają się traktować
w sposób urągający europejczykowi. Napluja Polakowi w twarz a on i tak powie, ze pada deszcz ( oczywiście
generalizuję w tym momencie, ale śmiem twierdzić ze jest tak w kilkudziesięciu procentach przypadków).
Co do Holendrów to może przypomną sobie czasy gdy całe ich rzesze przybywały do Rzeczypospolitej
po azyl ( XVI wiek ) otrzymując go i gdzie do dzisiaj zyją ich potomkowie. Może w dzisiejszych
czasach odwzajemnią się Polakom przebywającym w ich kraju, za to że Polska stała się ich bezpiecznym
nowym domem na kilkaset lat. |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Śro Cze 06, 2012 11:13 pm
|
|
|
Sluchaj no. Ja tez mieszkam tu 4 lata i NIGDY ale to NIGDY nikt mnie nie traktowal inaczej ze wzgledu na moje pochodzenia. I zastanawiam sie jak to sie dzieje, ze codziennie prawie widze na forum tematy o dyskryminacji, o tym jacy to ci Holendrzy nie mili i ksenofobiczni. Zyje tu zgodnie z panujacymi zasadami i normami, co nie znaczy ze sie daje sholendrzyc. Zachowuje to co z domu wynioslam, nie wstydze sie tego i moze (tylko moze?), fakt ze wykazuje szacunek to tubelcow jak i rownoczesnie oczekuje takowego w zamian w stosunku do mnie- jakos nie umiem sie z Twoimi problemami utozsamic. Moze to jednak nie przypadek.
shadowcat napisał/a: | Czytam Wasze komntarze w tym topicu, i zadaję sobie pytanie czy wiecie czym jest Unia Europejska, jakie prawa Wam przysługują i czy poza pracą, jedzeniem, piciem, sexem i prokreacją cokolwiek Was więcej obchodzi? |
Nie myl Uni Europejskiej z brakiem suerennosci i przynaleznosci narodowej. To ze masz prawo tu mieszkac i pracowac nie znaczy jeszcze, ze jestes u siebie i ze na wszystko Ci wolno (lub wypada). Bo to jest chyba wlasnie kwestia dobrego wychowania, zeby sie nie panoszyc ludziom, ktorzy Cie goszcza, a potem jeszcze miec czelnosc twierdzic, ze Cie dyskryminuja. |
Ostatnio zmieniony przez suska Śro Cze 06, 2012 11:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Katje
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 14 Maj 2010 Posty: 137
|
Wysłany: Śro Cze 06, 2012 11:39 pm
|
|
|
Takie pytanie, czy ktos zapytal czy moze powiesic ta flage Polski?
Bo moze nie chodzilo o fakt, ze to flaga Polski, tylko o to, ze ktos ja ot tak powiesil, pelna samowolka. Podejzewam, ze gdyby ktos zapytal czy mozna udekorowac kantyne na EK i powiesic w niej flage i PL i NL oraz ewentualnie innych krajow, z ktorych pochadza pracownicy to raczej by nie bylo takich problemów
Mieszkam w NL od 9 lat i mam tak jak suska. Szanuje otoczenie, otoczenie szanuje mnie. Nie zapominajmy, ze jestesmy tu w gosciach |
|
|
|
|
Jagoda97
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Śro Cze 06, 2012 11:53 pm
|
|
|
Ja nawet nie czuje sie jak gosc, czuje sie pelnoprawnym mieszkancem tego kraju.
Jezeli chodzi o wieszanie symboli religijnych i narodowych sa jednak pewne reguly prawne, kulturowe i grzecznosciowe. Trzeba miec troche wyczucia aby nie obrazic kolegi z pracy.
Przykre, ze niektorym sie wydaje, ze my to juz Europejczycy pelna geba i mamy prawo narzucac innym swoje zwyczaje.
Czytalam, ze Polak wtargnal do Europarlamentu i zawiesil krzyz
Dla mnie bycie Europejka znaczy poszanowanie dla mojej i innych kultury bycia i zycia. |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik

|
Wysłany: Śro Cze 06, 2012 11:56 pm
|
|
|
suska napisał/a: | Sluchaj no. Ja tez mieszkam tu 4 lata i NIGDY ale to NIGDY nikt mnie nie traktowal inaczej ze wzgledu na moje pochodzenia. I zastanawiam sie jak to sie dzieje, ze codziennie prawie widze na forum tematy o dyskryminacji, o tym jacy to ci Holendrzy nie mili i ksenofobiczni. Zyje tu zgodnie z panujacymi zasadami i normami, co nie znaczy ze sie daje sholendrzyc. Zachowuje to co z domu wynioslam, nie wstydze sie tego i moze (tylko moze?), fakt ze wykazuje szacunek to tubelcow jak i rownoczesnie oczekuje takowego w zamian w stosunku do mnie- jakos nie umiem sie z Twoimi problemami utozsamic. Moze to jednak nie przypadek.
shadowcat napisał/a: | Czytam Wasze komntarze w tym topicu, i zadaję sobie pytanie czy wiecie czym jest Unia Europejska, jakie prawa Wam przysługują i czy poza pracą, jedzeniem, piciem, sexem i prokreacją cokolwiek Was więcej obchodzi? |
Nie myl Uni Europejskiej z brakiem suerennosci i przynaleznosci narodowej. To ze masz prawo tu mieszkac i pracowac nie znaczy jeszcze, ze jestes u siebie i ze na wszystko Ci wolno (lub wypada). Bo to jest chyba wlasnie kwestia dobrego wychowania, zeby sie nie panoszyc ludziom, ktorzy Cie goszcza, a potem jeszcze miec czelnosc twierdzic, ze Cie dyskryminuja. |
|
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Czw Cze 07, 2012 9:40 am
|
|
|
Cytat: | ........Bo to jest chyba wlasnie kwestia dobrego wychowania, zeby sie nie panoszyc ludziom, ktorzy Cie goszcza......... |
Moze mi ktoś wytłumaczyc ,o jakiej goscinie mówicie ,bo juz kilka razy czytałam ,ze tak nas GOSZCZĄ ,ze juz sie zastanawiam gdzie ja mieszkam ??? tyle lat kurna i nic
A'propos flagi uwazam ,ze żle zrobili ze zdjeli,mogli obok powiesic swoja i wszystko byłoby ok Widac to bardzo ładnie na zdjeciu Jagody (w podobnym temacie)Chyba ze jestescie w jakims konflikcie ,wtedy byłoby to bardziej zrozumiałe ,acz równiez nie na miejscu. |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

|
Wysłany: Czw Cze 07, 2012 9:41 am
|
|
|
shadowcat napisał/a: | Znam wiele przedsiębiorstw nie tylko w Polsce gdzie barwy narodowe pracujących tam pracowników są
wewnatrz i na zewnątrz zakładów i nikt nie widzi w tym problemu ( chyba że jest spod znaku PIS-u lub
''Solidarni 2010” ). | I bardzo fajnie, chwała im za to, barwy róznych krajów przed firma i czasami wewnątrz to nie dlatego są wywieszone. Wiecej pytań to do działu personalnego i marketingu kieruj, pierwsza odpowiedzią z pewnością nie będzie: żeby się pracownikom lepiej pracowalo...
A to zachowanie jakie zostało przedstawione nie zalatuje ci PiSem? Bo mi owszem. Polacy tacy tolerancyjni? Flaga polski - rzecz święta! Ale zawieszenie jej bez konsultacji z innymi członkami kantyny jest wg mnie nietaktem. Na fladze pojawił się obraz, pewnie widok który rani serce, trzeba było flagę ściągnąć, ale nie trzeba im pokazać MY POLACY WIELKA EUROPA! Znowu flaga wisi na obrazie. Na waszym miejscu poszłabym i przeprosiła i poprosiła o zwrot flagi (powtarzam flaga = rzecz święta) shadowcat napisał/a: | Zamiast wykształconych i światłych ludzi widzę zamknietych w swoim światku niedouczonych
ludzików, prostaków i dwulicowych ksenofobów którzy dalej zapewniają o swoim kosmopolityźmie. | A widzisz (bez obrazy dla osob pracujących fizyznie), własnie w takich płaszczyznach gdzie ludzie pracują na fabryce najwiecej takich jak opisalas spotkasz. Aha, bo MY POLACY WSZYSCY jesteśmy tacy światli, oczytani, europejcy :/
shadowcat napisał/a: | Co do Holendrów to może przypomną sobie czasy gdy całe ich rzesze przybywały do Rzeczypospolitej
po azyl ( XVI wiek ) otrzymując go i gdzie do dzisiaj zyją ich potomkowie. |
Łoooo żesz... a pamintocie '42 jak myśmy.....
Elfica napisał/a: | Czy oni (czyt. Holendrzy) maja prawo do zdejmowania naszej flagi bez pytania? | Nie, holendrzy nie mają prawa ściągania NASZEJ flagi założenej bez pytania i z jawnym przeciwstawieniem się przełożonego. Flaga musi tam wisieć i musicie teraz ogłosić strajk wezwać Jarka i kilku europosłów i ogólnie rozpocząć rewolucję, bo przecież w XVI wieku holendrzy prosili RP o azyl i są ksenofobami i ostatnio kupiłam przeterminowanego harina w Jumbo |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Cze 07, 2012 9:44 am
|
|
|
Zamiast sie zamykac w swoich enklawach i robic polskie domowe imprezy powinniśmy wyjść do obcokrajowcow, ich pubow, klubow i restauracji a nie probowac odtworzyc klimat polski na obczyznie. Jaki to ma sens? Wzmaga to tylko tesknote zamiast zcalac z nowym krajem,kultura i ludzmi. Jesteśmy tutaj i powinnismy sie dostosowac do zycia w naszym nowym kraju a nie biadolic jacy jestesmy samotni, biedni i teskniacy. Wyjdz,poznaj ludzi, miej przyjaciol i zerwij ze stereotypem wiecznie pokrzywdzonego,zmeczonego zyciem,wiecznie narzekajacego Polaka!!!!
A tak swoja droga to Suska ma zupełną racje, mnie się jeszcze nie zdarzyło być "specjalnie" traktowana, bo mam polskie pochodzenie. |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
|
|
|
|
|
|