NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
szukam neurologa Polaka
Autor Wiadomość
aymar 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Cze 18, 2012 4:13 pm   

czy Ty uwazasz ze second opinion jest mi potrzebna?ja potrzebuje sie leczyc a nie decyzje otrzymywac.Nie ma zresztą tematu bezcelowo dośc to jest

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Cze 18, 2012 4:40 pm   

aymar, co ja uwazam nie jest tu wazne . Wane jest t ze moze inny lekarza ( w innim szpitau) moze cos zauwazy co twoi lekarze przeoczyli . Moze on ma jakies inne spojrzenie na to schozenie . I z tego puktu powinienes/powinnas sobie zrobic second opinion . Ale skoro ty uwazasz ze ci to nie potrzebe a dotychczasowi lekarze to koniwaly to nie dziw sie ze twoja ubezpieczalnia nie chce ci wyrazic zgody na leczenie poza NL . Nietety trzeba wykozystac mozliwosci dotepne w zasiegu reki i dopiero pudzniej siegac po cos bardziej wyrafinowanego . Niestety zeby sie leczyc pozagranicami musisz miec dobrze umotywowane stanowisko . A czym chcesz sie teraz podpierac ?
"Uwazam ze moj lekarz to konowal a ja nie mam pieniedzy zeby samemu sie leczyc pozagranicami ?"
Bez urazy ale to nie przejdzie . To tak jak by jakis dzieciak 15 letni skladal papiery odrazu na uniwerek bo srednia szkola to nie dlaniego .
p.s.
juz na zas mowie ze sie nie wyzywam ale mowie z doswiadczenia i obserwacji . I moze ci moja odpowiedz nie pasuje bo nie jest taka jaka oczekujesz , ale za to jest bezposrednia . Niestety ja juz swoje odchorowalam i mam za soba te poczatki ktore ty teraz przechodzisz .

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Pon Cze 18, 2012 5:46 pm   

Aymar piszesz, ze leczysz sie od trzech lat. U ilu lekarzy byles, bo jesli u jednego to faktycznie przydaloby sie zeby ktos inny Cie jeszcze zobaczyl.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

aymar 

Wysłany: Pon Cze 18, 2012 6:50 pm   

Napisałam 3 specjalistów i 8 miesięcy w szpitalu pod opieką reaumatolga , dalej nie udało mi sie nigdzie otrzymac skierowania,słyszałam niejednokrotnie od wielu znajomych Holendrów, że tu słaby gatunek po prostu wymiera i to dośc normalne dla nich jest,godza sie z tym i tyle , ci mądrzejsi po prostu wyjezdzają gdzie sie da i po to napisałam by ktoś kto ma to za sobą byc moze naprowadził mnie na poprawny trop , by trwało to jak najkrócej.
baileys- jakis czas temu gdy kompletnie nie mogłam wstac na własne nogi i musiałam zostac na chorobowym w domu po miesiecu otrzymałam skierowanie do UWV na komisje , wiesz co zrobił no chyba nie byle jaki lekarz popatrzył na noge ,kazał mi sie przejsc i powiedział -ja nic nie widze.....potrzebuje konkretnych badan , tomograf czy rezonans a nie moge sie tu doprosic skierowania, na second opinion tez mi ich nie zrobi , nie wypisze skierowania tylko popatrzy i powie ze nic nie widac, bo nie widac mam siną jedynie noge opuchnietą czasem mniej czasem wiecej , która zajebiscie boli kazdego dnia.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pon Cze 18, 2012 7:14 pm   

aymar, lekarz z UWV nie jest specjalista . A ty juz wiesz napewno ze nie zrobia nowych/innych badan na second opinion ?? przepraszam ze zapytam jasonowidz jestes ?
Idz poprostu do domowego lekarza i powiedz ze chcesz second opinion wlacznie z nowymi/innymi badaniami zapytaj moze on slyszal gdzie jest najlepszy specjalista i niech ceibie tam wysle . Nim pojdziesz do domowego lekarza zadzwon do ubezpieczalni i zapytaj gdzie mogla bys zrobic second opinion jest to mozliwe w Antwerpi lub UMC a moze MC Rottedam . Tylko zastanow sie nad wyborem miejsca dla second opinion bo jesli po zdjagnozowaniu choroby postanowisz jednak zostac u dnego specjalisty to koszta dojazdow moga ciebie przerosnac.

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Cze 18, 2012 8:03 pm   

Baileys skoro byla u 3 specjalistow to ma nie tylko 2ga ale juz i i 3 cia opinie :-)
Aymar niestety ale tez uwazam, ze powinnas szukac pomocy za granica bo tu jak do tej pory Ci nie pomogli to i juz nie pomoga. Pisz do skutku do swojej ubezpieczalni, w razie odmowy pisz skarge jak i to nie pomoze to sa jeszcze inni wyzej. Tu na temat skarg:

http://www.igz.nl/actueel..._over_klachten/

Ale tak jak napisalam najpierw musisz zlozyc pisemnie skarge w swojej ubezpieczalni i dopiero jak oni nie rozwiaza Twojego problemu idziesz wyzej.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pon Cze 18, 2012 8:06 pm   

Bronka, neurolog ortopeda i reumatolog to nie jeden i ten sam specjalizm :030: .
Wiec najpeirw second opinion a jak sie uda to odrazu za granica .
i moze by jednak wszystko pokoleji a jie odrazu z grubej ruby .
najpierw second opinion , ew.potem prosba o pozwolenie na leczene poza granicami .
Ja zaczniesz odrazu straszyc i pisac skargi to nie wygrasz z nimi a oni potrafia dlugo stac okoniem .
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Cze 18, 2012 8:08 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Cze 18, 2012 8:07 pm   

baileys napisał/a:
aymar, lekarz z UWV nie jest specjalista .

No wiadomo ze nie jest ale on domaga sie dokumentacji, historii choroby i wynikow badan. Skoro lekarze nie wysylaja na tomografie itp. to jak ma go przekonac o swojej chorobie ?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Cze 18, 2012 8:09 pm   

aymar,

Cytat:
słyszałam niejednokrotnie od wielu znajomych Holendrów, że tu słaby gatunek po prostu wymiera i to dośc normalne dla nich jest,godza sie z tym i tyle

Wiadomo ze wszedzie zdarzaja sie konowaly ale nie calkiem zgadzam sie z powyzszym stwierdzeniem , za duzo na co dzien wokol mnie osob , ktore choruja a niektore z nich bardzo powazne , wierz mi lekarze naprawde robia co w ich mocy , by im ulzyc a nie tylko udawac ze niosa pomoc

Czy slyszales o poliklinice Pijncentrum UMCG http://www.umcg.nl/NL/UMC...es/default.aspx

lub Stichting Pijn-Hoop, ,ktore pomaga ludziom cierpiacym chroniczny bol, czy szukales pomocy w organizacjach tego typu

http://www.pijn-hoop.nl/

Do tej pory jak piszesz zaden ze specjalistow nie byl Ci w stanie pomoc, moze tam przynajmniej na razie naucza Cie jak radzic sobie z bolem a w miedzy czasie bedziesz szukal innego rozwiazania...? z tego co mi wiadomo ubezpieczalnia refunduje czesc kosztow zwiazanych z leczeiem bolu

Wiem ze fajnie sie pisze jak nic nie boli , zdrowy chorego nie zrozumie, ale jesli bol jest nie do zniesienia, to trzeba, a nawet powinno sie cos z nim robic , nawet na wlasna reke ,
moze jeszcze szukac niekonwencjonalnych srodkow , masaze , naswietlania ,refleksologia Akupunktura etc ...

aymar 

Wysłany: Pon Cze 18, 2012 8:12 pm   

Bronka- własnie o to chodzi o umiech na twarzy lekarzy i spokój z jakim mówią my nic nie mozemy wiecej zrobic-a zrobili nic, tak naprawde baileys po czesci masz racje , co do procedury i naprawde nie wiecej , miałas wiecej szczescia niz ja trafiając na mądrzejszysz lekarzy.

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Cze 18, 2012 8:32 pm   

baileys napisał/a:

Ja zaczniesz odrazu straszyc i pisac skargi to nie wygrasz z nimi a oni potrafia dlugo stac okoniem .

Straszenie a skarga to dwie rozne sprawy. Ja mialam kiedys problemy ze zwrotem dosc sporej sumy pieniedzy z Menzis. Napisalam skarge do nich i o dziwo pieniadze mi zwrocono. A ze warto napisac skarge dowiedzialam sie na holenderskich forach. My placimy duze kwoty miesiecznie za ubezpieczenie, do tego wlasne ryzyko i jak ktos nie traktuje pacjenta powaznie to nalezy cos z tym zrobic prawda ? A nie kulic ogon pod siebie i skamlac.

[ Dodano: Pon Cze 18, 2012 8:34 pm ]
baileys napisał/a:
Bronka, neurolog ortopeda i reumatolog to nie jeden i ten sam specjalizm :030: .

No to ciekawa jestem do ktorego z nich Aymar ma pojsc po second opinion, a moze do wszystkich trzech ? :030:

aymar 

Wysłany: Śro Cze 20, 2012 9:55 am   

Byłam dzis rano poraz kolejny u swojego lekarza domowego, domagając sie stanowczao skierowania do neurologa lub wysłania na tomograf czy rezonans i wiecie co słyszałam, on nic nie widzi na oko , z badan krwi i testów reumatologicznych nic nie wyszło rentgen stopy tez oke - wiec nic nie moge dostac, nie ma podstaw , a to że prawie nie chodze i nie czuje palców u nóg , mam siną noge i pękającą chmare zył na nie to nic wielkiego, wiele osób ma w NL i dla nich zaleca sie diclofenac i fizjoterapie,od 2 lat zyje na diclofenacu fizjoterpaie mam za sobą nic nie dało to,mówiąc o tym ze siostra w Niemczech skonsultowała moja sprawe ze specjalista i ten uwaza ze natychmiast trzeba zrobic min.tomograf , stwierdziała ze moge sobie tam pojechac i robic, ale ze Avero nie zapłaci za leczenie nie jest oczywiscie niczym dla niej wartym uwagi.

Nie wytrzymując smiechu na twarzy tej lekarki powiedziałam , że tu żyje na stałe tu płace ubezpieczenie i podatki w PL nie mam ubezpieczenia ani w Niemczech i że mam prawo sie tu leczyc a nie czekac az przestane chodzic co ona wtedy "zobaczy"i zacznie leczyc gdy bedzie za pozno.

Tym sposobem wyszarpałam jej to skierowania do neurologa, i jak pwoiedziała moge sobie z nim isc gdzie chce tu czy za granica.

Karygodne.....za co płaci sie tyle pieniedzy
Bede dzwonic do siostry w Niemczech czy to skierowanie wystarczy bym nie musiała płacic z własnych pieniedzy za leczenie bo tam lekarz powiedział w tym przypadku do 2 tyg.na oddział musze pójsc, wiec jest to spora suma,sprawdze tez w Belgii z w?w przez Was informacji.

[ Dodano: Sro Cze 20, 2012 10:57 am ]
PS. dodam ze badania krwi rentgen i testy reumatologiczne były robione latem 2010 roku i na tym dzis w dezycjach kieruje sie lekarz domowy

[ Dodano: Sro Cze 20, 2012 10:59 am ]
bo na oko nic nie widzi

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro Cze 20, 2012 10:12 am   

aymar napisał/a:
Nie wytrzymując smiechu na twarzy tej lekarki powiedziałam , że tu żyje na stałe tu płace ubezpieczenie i podatki w PL nie mam ubezpieczenia ani w Niemczech i że mam prawo sie tu leczyc a nie czekac az przestane chodzic co ona wtedy "zobaczy"i zacznie leczyc gdy bedzie za pozno.

Tym sposobem wyszarpałam jej to skierowania do neurologa, i jak pwoiedziała moge sobie z nim isc gdzie chce tu czy za granica.

Czytam ten temat i troszke się dziwię, że dopiero teraz tak ostro zareagowałaś, dzięki czemu masz w końcu owe skierowanie...
Ja już dawno zmieniłabym huisartsa i ubezpieczenie, które nie pozwala leczyć sie za granicą...
Tez mialam duże problemy z nogą, ale ja głównie walczyłam z UWV które na siłe posyłało mnie do pracy. Na szczęście mój huisatrs dał mi skierowanie do ortopedy, a tam pomogli mi na tyle skutecznie (rentgen, scan, blokada, specjalne usztywnienie), że dziś noga niemal w ogóle nie boli.
Spokojnie przepracowałam rok (chodząc/stojąc), a obecnie jestem w 37 tygodniu ciąży, sporo ważę i noga pomimo tak duzego obciązenia wciąż jest sprawna, czego i tobie życzę.
Pozdrawiam i trzymam kciuki :039:
Jutro będzie lepszy dzień

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Śro Cze 20, 2012 2:46 pm   

aymar napisał/a:
Bede dzwonic do siostry w Niemczech czy to skierowanie wystarczy bym nie musiała płacic z własnych pieniedzy za leczenie bo tam lekarz powiedział w tym przypadku do 2 tyg.na oddział musze pójsc, wiec jest to spora suma,sprawdze tez w Belgii z w?w przez Was informacji.
nie do siosrty bo siostra chyba nie jest twoja ubezpieczalnia .
Siostra nie moze zadecydowac za twoja ubezpieczalnie ze ta ci pokryje koszta.
Trzeba bylo mowic ze chcesz second opinion i to w innym szpitalu i u innego neurologa.

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Cze 20, 2012 5:38 pm   

No to Aymar i Hera witajcie w klubie, bo ja tez z noga hehe. Ja juz zaliczylam 2 neurologow w 2 roznych miastach, ortopede, 2 podologow i lekarza revalidacji. Mialam RTG,
Elektro-myogram (EMG), MRI-scan i nic, z roku na rok jest gorzej, o szczegolach nie bede pisac.
Ps. Diclofenac w ogole na mnie nie dziala, blokady tez nie.

Odpowiedz do tematu