Student - konto - nietypowa sytuacja |
Autor |
Wiadomość |
kalitko
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 17, 2012 1:11 pm Student - konto - nietypowa sytuacja
|
|
|
Witam.
We wrzesniu zaczynam studia w Holandii. Zostalem juz zaakceptowany na uczelnie. Przeprasam za brak polskich znakow.
Pytanie 1: Czy potrzebuje aktualnego meldunku do konta studenckiego? (Mam podpisana juz umowe o najem pokoju ale w umowie pisze ze od 1szego sierpnia moge pokoj jest dla mnie dostepny, a konto potrzebne JUZ - potrzebuje go pilnie do pracy, a od wyrobionych godzin w pracy zalezy moje studiefinanciering i tak naprawde cale studia.)
Pytanie 2: Czy moge juz z tym kontraktem wynajmu rejestrowac sie w gemente? Bo na chwile obecna bardzo przydalby mi sie DiGiD.
Mam:
Sofi - na adres w Polsce
Kontrakt podpisany na najem od 1 sierpnia
Mysle o koncie w ing : http://www.ing.nl/particu...enen/index.aspx
Prosze napiszcie cos o kosztach takiego konta.
Pozdrawiam! |
Ostatnio zmieniony przez kalitko Nie Cze 17, 2012 1:12 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Cze 17, 2012 1:21 pm
|
|
|
kalitko napisał/a: | Czy potrzebuje aktualnego meldunku do konta studenckiego? | Nie wiem jak jest z kontem studenckim ale zwykle konto w ING otworzysz jesli masz sofi numer , dowod/paszport oraz adres do korespondencji
kalitko napisał/a: | Czy moge juz z tym kontraktem wynajmu rejestrowac sie w gemente? | - idz do gemente i popros o druk do meldunku oraz do wlasciciela lokum ( bedziesz potrzebowac ksero jego dowodu + podpis ) kalitko napisał/a: | Prosze napiszcie cos o kosztach takiego konta. |
Podstawowy pakiet jakies 3,75 euro na kwartal (chyba ) |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
kalitko
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 17, 2012 3:27 pm
|
|
|
Dzieki za wyczerpujace informacje.
Prosze tylko napisz bardziej szczegolowo z tym Gemeente.
Oczywiscie w placowce obsluza mnie po angielsku? |
Ostatnio zmieniony przez kalitko Nie Cze 17, 2012 3:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Aise
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 10 Sty 2012 Posty: 50
|
Wysłany: Pon Cze 18, 2012 11:26 am
|
|
|
Nie wiem jak jest w tej chwili w ING ale ode mnie w większości wymagali BSN, czyli rejestracji w gemeente, przy zakładaniu konta. W końcu założyłam w Rabobank bo moja uczelnia miała z nim kontrakt na darmowe konta studenckie i można było założyć bez BSN (trzeba było donieść BSN w ciągu miesiąca od założenia). Istnieje możliwość że Twoja uczelnia tez ma taki kontrakt, spróbuj się dowiedzieć w International Student Office. Pamiętam że ING u mnie pozwalało na otwarcie konta studenckiego tylko osobom o holenderskim obywatelstwie, ale to było dwa lata temu.
Jeśli chodzi o rejestracje w gemeeente to w moim przypadku odbyło się bezproblemowo i pan urzędnik mówił po angielsku. Przed przyjazdem jeszcze umówiłam się na spotkanie (telefonicznie) i podczas tej rozmowy spytano mnie czy mówię po holendersku, zgodnie z prawdą odpowiedziałam, że nie. Myślę, że możesz przedstawić swoją sytuację i urzędnik powinien Ci dać odpowiedź jakie są Twoje możliwości.
Pytanie u źródła zazwyczaj daje pewniejsze informacje (: |
|
|
|
|
kalitko
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Cze 18, 2012 4:20 pm
|
|
|
Aise napisał/a: | Pytanie u źródła zazwyczaj daje pewniejsze informacje (: |
Dokladnie tego nauczylem sie w Holandii
Konto w ing jest darmowe pod warunkiem, ze otrzymam studiefinanciering
Nie potrzeba zamieszkania w Nl zaby dostac Sofi. W moim wypadku trzeba bylo lekko nacisnac urzedniczke przy telefonie
ZASADY STUDIEFINANCIERING SIE ZMIENILY! Bylem wlasnie w duo i jest pare zmian ktorych nie domysli sie po czytaniu ich strony www. |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Cze 21, 2012 11:53 am
|
|
|
Na przyklad? |
|
|
|
|
kalitko
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Cze 23, 2012 11:41 am
|
|
|
Ok precyzyjnie:
Przeczytalem kiedys na blogu studenckim ze jak mamy kontrakt 0 godzin to musimy przedstawic payslipy z Poprzednich 3 miesiecy - jak zaczynamy nauke we wrzesniu to musimy juz miec payslipy z czerwca lipca i sierpnia. Wiec nie wiem czy zaszla zmiana czy na blogu studenckim byl blad, teraz wystarczy przedstawic umowe na 0 godzin preferowanie miesiac dwa przed rozpoczeciem nauki ale wystarczy pracowac wrzesien pazdziernik listopad i wtedy przedstawiamy payslipy, w listopadzie ,i od nich zalezy czy dostaniemy pieniadze na kolejne 3 miesiace
Takze nie wiem czy to zmaiana czy blad. |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Nie Cze 24, 2012 1:40 pm
|
|
|
Ale w tym momenceie jest tak samo :/ Ja w listopadzie pokazesz salarisy za ostatnie 3 miesiace to tez Ci przyznaja sufie, ale od listopada. nie za bardzo rozumiem gdzie sie doszukujesz roznicy. |
|
|
|
|
|