RoQi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 17, 2012 5:07 pm
|
|
|
Wiem, że dużo już napisane jest, przeczytałem wszystko, ale nie do końca wszystko umiem poskładać w całość co do mojej sytuacji, może to przez nerwy...
Ogólnie sprawa wygląda tak. Złapali mnie na kontrolę drogową samochodem na PL blatach, zostałem pouczony ulotką w języku PL co do warunków poruszania się tym autem tu, i raczej jasne, że w najbliższym czasie muszę je wywieść
W związku z tym rozważam zakup skutera. Mam meldunek, polskie prawo jazdy kat B i C. Ogólnie w Holandii zamierzam być jeszcze jakieś 1-2lata. Czy w związku z tym, mogę jakoś w łatwy sposób zalegalizować poruszanie się skuterem 45 km/h po tutejszych drogach, ścieżkach rowerowych? Ile to kosztuje i jeśli konieczny jest egzamin to czy łatwo go zdać przy kiepskiej znajomości Holenderskiego?
Druga sprawa to sam zakup skutera. Jako, że to plan awaryjny, to nie chcę wydawać na to dużo kasy, używek się trochę boję, bo może zawieść a koszt naprawy być wysoki. W związku z tym myślę, czy nie przywieść skutera z PL. Jak by wyglądała sprawa rejestracji w Holandii skutera zakupionego w PL? Ktoś napisał, że nie trzeba płacić BPM (a jeśli nawet to ile ono wynosi i czy od wartości na fakturze cz jakiejś specjalnej tabelki). Czy taki zabieg się opłaca? Mogę kupić w PL nowy skuter firmy Romet za ok 2100zł, czyli ok 500euro. bądź trochę taniej jakiś chińczyk. W tej cenie tu są rozsądne używki. Do tego jeszcze kask i łańcuch zabezpieczający. więc ogólnie mi to wszystko za drogo. Jaki jest całkowity koszt zarejetrowania tu takiego skutera zakupionego w PL i jakie dokumenty będę potrzebować, czy trzeba coś tłumaczyć przysięgle itd.
Co o tym wszystkim sądzicie? Ma to sens
post czesciowo edytowany w tym watku tylko o skuterze
pytania dotyczace auta ,ubezpieczenia, platnosci za nie prosze umieszczac w odpowiednim temacie |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Cze 17, 2012 8:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|