NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Pon Mar 19, 2012 5:57 pm
jazda skuterem ścieżką rowerową??
Autor Wiadomość
DominikNL 
Poczatkujacy
Pozdrawiam.

Wysłany: Czw Mar 15, 2012 8:46 am   Witam

A ja mam taie małe pytanko. Czy już ktoś z was uczestniczył w egzaminie na skuter w holandii?? Jak to wyglada czy jest duza trudnosc i gdzie mozna znalezc materialy przygotowawcze do takiego egzaminu. Prosze o jakies informacje poniewaz idzie wiosna i fajnie by bylo posmigac sobie skuerkiem :) )) Pozdrawiam

RoQi
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Cze 17, 2012 5:07 pm   

Wiem, że dużo już napisane jest, przeczytałem wszystko, ale nie do końca wszystko umiem poskładać w całość co do mojej sytuacji, może to przez nerwy...

Ogólnie sprawa wygląda tak. Złapali mnie na kontrolę drogową samochodem na PL blatach, zostałem pouczony ulotką w języku PL co do warunków poruszania się tym autem tu, i raczej jasne, że w najbliższym czasie muszę je wywieść

W związku z tym rozważam zakup skutera. Mam meldunek, polskie prawo jazdy kat B i C. Ogólnie w Holandii zamierzam być jeszcze jakieś 1-2lata. Czy w związku z tym, mogę jakoś w łatwy sposób zalegalizować poruszanie się skuterem 45 km/h po tutejszych drogach, ścieżkach rowerowych? Ile to kosztuje i jeśli konieczny jest egzamin to czy łatwo go zdać przy kiepskiej znajomości Holenderskiego?

Druga sprawa to sam zakup skutera. Jako, że to plan awaryjny, to nie chcę wydawać na to dużo kasy, używek się trochę boję, bo może zawieść a koszt naprawy być wysoki. W związku z tym myślę, czy nie przywieść skutera z PL. Jak by wyglądała sprawa rejestracji w Holandii skutera zakupionego w PL? Ktoś napisał, że nie trzeba płacić BPM (a jeśli nawet to ile ono wynosi i czy od wartości na fakturze cz jakiejś specjalnej tabelki). Czy taki zabieg się opłaca? Mogę kupić w PL nowy skuter firmy Romet za ok 2100zł, czyli ok 500euro. bądź trochę taniej jakiś chińczyk. W tej cenie tu są rozsądne używki. Do tego jeszcze kask i łańcuch zabezpieczający. więc ogólnie mi to wszystko za drogo. Jaki jest całkowity koszt zarejetrowania tu takiego skutera zakupionego w PL i jakie dokumenty będę potrzebować, czy trzeba coś tłumaczyć przysięgle itd.

Co o tym wszystkim sądzicie? Ma to sens

post czesciowo edytowany w tym watku tylko o skuterze

pytania dotyczace auta ,ubezpieczenia, platnosci za nie prosze umieszczac w odpowiednim temacie
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Cze 17, 2012 8:44 pm, w całości zmieniany 1 raz  

hardys
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Cze 25, 2012 12:25 am   

Witam chcialbym sie dowiedziec czy motorem o pojemnosci 50cc ( np takim: http://fietsen-brommers.m...-sm-xtreme.html ) mozna poruszac sie na tych samych zasadach co skuterem ? Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu