Zamknięty przez: Gochna H Nie Lip 08, 2012 10:32 pm |
Mieszkanie w holandii |
Autor |
Wiadomość |
panchlodek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 6:57 pm Mieszkanie w holandii
|
|
|
Witam planujemy wynając mieszkanie w Holandii dla 5 osob jednak wszedzie gdzie dzwonie mozliwe tylko dla 2/4 osob. Mieszkaniia nie są małe bo przewaznie 3/4 pokoje i ponad 90 m2 .Czy to mozliwe? Od czego zalezy ilosc osob ktore mozna zameldowac?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 8:40 pm
|
|
|
Po prostu maklerzy nie chca wynajmowac obcym sobie osobom wiecej niz 2 osoby, wyjatek rodzina. Chodzi o to ze to Polacy a wiadomo do czego jest zdolnych np.5 Polakow mieszkajacych razem patrz domki biur pracy |
|
|
|
|
panchlodek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 9:11 pm
|
|
|
Właśnie chodzi o to że jesteśmy rodziną z 3 dzieci
Myslicie ze moga mowic tak aby poprostu splawic? |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 9:51 pm
|
|
|
To obstawaj przy swoim, powiedz ze jestescie rodzina z 3 dzieci. Nie rozumiem dlaczego maja jakies ale.. |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 10:11 pm Re: Mieszkanie w holandii
|
|
|
panchlodek napisał/a: | Witam planujemy wynając mieszkanie w Holandii dla 5 osob jednak wszedzie gdzie dzwonie mozliwe tylko dla 2/4 osob. Mieszkaniia nie są małe bo przewaznie 3/4 pokoje i ponad 90 m2 .Czy to mozliwe? Od czego zalezy ilosc osob ktore mozna zameldowac?
Pozdrawiam |
Osobiście przychodzą mi na myśl dwie opcje:
1. Nie chą wam wynając bo jesteście Polakami (najczęsciej nie mówią tego prosto z mostu, ale tak jest)
2. Nie chą wam wynająć bo na 5 osób powinno być 5-6 pokoi czyli salon i 4-5 sypialni. To nie Polska, gdzie rodziny z 3 dzieci gnieżdżą się w dwóch pokojach.... |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
panchlodek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 10:11 pm
|
|
|
Ok będę wiercił dalej agencje Dzięki za informacje
[ Dodano: Pon Cze 25, 2012 10:20 pm ]
No nie spotkalem sie jeszcze z mieszkaniem z 6 pokojami w agencjach w okolicach ale chyba gdzieś holendrzy też muszą mieszkać? Nie wierze ze kazda rodzina ktora ma trojke dzieci ma 6 pokoi... no chyba ze nie maja tylu dzieci.
Nikt nigdy nie pytał się mnie czy jestem polakiem, angielski znam płynnie i wszyscy raczej uprzejmi nawet jak bylem w biurach. |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 10:27 pm
|
|
|
no wlasnie angielski (bez urazy). Na samym poczatku juz jest sie gorszym , tez to czulem wiele razy. A co do tego ze sa mili bo to sa tchorze , nigdy nie powiedza Ci prosto w oczy, z mostu. to jest ich narodowa specjalnosc, obgadywanie. Jednakze powodzenia zycze |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
panchlodek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 4:23 am
|
|
|
To juz twoj indywidualny problem Pozdrawiam |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

|
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 8:57 am
|
|
|
panchlodek napisał/a: | No nie spotkalem sie jeszcze z mieszkaniem z 6 pokojami w agencjach w okolicach ale chyba gdzieś holendrzy też muszą mieszkać? Nie wierze ze kazda rodzina ktora ma trojke dzieci ma 6 pokoi... |
Widać mało jeszcze wiesz. Rodzinie z 3 dzieci nikt nie wynajmnie domu/mieszkania z 2-3 sypialniami. Standardem jest, że każde dziecko powinno mieć swój pokój.
W ofertach agencji podają ogólna ilość pokoi, od którego musisz odliczyc salon, czyli woonkamer. Czyli jak agencja ma mieszkanie z 4 pokojami to na bank sa to 3 sypialnie i salon. |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 10:24 am
|
|
|
Jezeli mowimy o rodzinie, to dwoje dzieci tej samej plci moze miec wspolny pokoj. Jak jest brat z siostra, to juz musza byc osobne. Nie wiem, w jakim regionie chcesz wynajac to mieszkanie, ale popatrz tu: http://www.korpalhuizenbemiddeling.nl/ Fakt, ze mieszkania maja bardzo drogie, ale wynajmuja Polakom i podobno sa otwarci na rozne propozycje
Maja tez mieszkania pracownicze itp, to o ile Ci okolica odpowiada, nie powinno byc problemu. |
_________________ <cenzura> |
Ostatnio zmieniony przez bagniaczka Wto Cze 26, 2012 10:28 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

|
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 11:23 am
|
|
|
bagniaczka napisał/a: | Jezeli mowimy o rodzinie, to dwoje dzieci tej samej plci moze miec wspolny pokoj. |
Całkiem możliwe, spierać sie nie będę. Powiem tylko tyle, że sprzątalam u kilku rodzin mających dzieci tej samej płci i dzieci miały ZAWSZE oddzielne pokoje. |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 11:31 am
|
|
|
Hera, z niektorym maklerem pewnie mozna siÄ dogadac, ale juz w spoldzielni mieszkaniowej taki numer nie przejdzie. Musza byc osobne i tyle. Szkoda tylko, ze jak w spoldzielni wiedza, ze brat z siostra mieszkaja w jednym pokoju, to i tak kaza na mieszkanie czekac minimum 4 lata |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 12:19 pm
|
|
|
Moja sasiadka a zarazem kolezanka ma 4 dzieci i dostala mieszkanie czynszowe z 3 sypialniami. Mieszkaja tez u nas rodziny z 3 dzieci i tez maja po 3 sypialnie. Czy to jest jakies nowe prawo ? |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

|
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 2:16 pm
|
|
|
bagniaczka napisał/a: | Hera, z niektorym maklerem pewnie mozna siÄ dogadac, ale juz w spoldzielni mieszkaniowej taki numer nie przejdzie. Musza byc osobne i tyle. Szkoda tylko, ze jak w spoldzielni wiedza, ze brat z siostra mieszkaja w jednym pokoju, to i tak kaza na mieszkanie czekac minimum 4 lata |
No własnie ja będąc w 6 miesiącu ciązy zmieniłam swoje dane na stronie www.woningnet.nl, to znaczy dopisalam kolejne, czyli trzecie dziecko. I od tej pory bez problemu moge reagowac na mieszkania od 5 pokoi wzywż (salon + 4 sypialnie). Wcześniej zawsze mialam info, że nie jestem uprawniona do tak duzego mieszkania/domu.
Bronka napisał/a: | Moja sasiadka a zarazem kolezanka ma 4 dzieci i dostala mieszkanie czynszowe z 3 sypialniami. Mieszkaja tez u nas rodziny z 3 dzieci i tez maja po 3 sypialnie. Czy to jest jakies nowe prawo ? |
Jesli spoldzielnia na ma większych mieszkań, a osoba zainteresowana zgadza się na mniejsze to widocznie mogą wtedy przyznać takie mieszkanie.
Moja znajoma np ma dwoje dzieci i gdy starała się o mieszkanie przez woningnet (początek 2008r) bez problemu zareagowala na dom z 4 sypialniami i go dostała...
Widac różnie to bywa, albo biora pod uwage jakies specjalne kryteria. Nie mam pojecia |
|
|
|
|
|