NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zbiorka do puszek i dla dzieci
Autor Wiadomość
fornal 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Cze 29, 2012 11:45 am   Zbiorka do puszek i dla dzieci

Witam,

Od czasu do czasu ktos zapuka do domu z puszka na zbiorke. Pieniadze maja isc na pomoc ludziom z wadmi serca, jakis sprzet medyczny itd. Cos tam zawsze wrzuce jakies drobne sumy.

Pytanie czy warto "pomagac" w ten sposob? Czy to raczej nigdzie nie trafi?

Drugi przypadek to chlopiec ktory zbiera pieniadze ze przebiegniecie wczesniej zalozonego dystansu. Dalem mu chyba 20 centow za 1 km i przyszedl po odbior z mama :) Fajne bylo zdziwienie ze jednak Polak po ang rozmawia.
Czy to cos normalnego w NL takie dodatkowe kieszonkowe?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 1:20 pm   

fornal,

Nic nie musisz
nie musisz otwierac drzwi wrzucac drobniakow do puszki i nikt nie bedzie mial ci tego za zle , to jest tylko i wylacznie twoja sprawa

a jesli podzielisz sie grosikiem ,to potem nie pytaj czy watro pomagac... :039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 2:00 pm   

Ogladalam kiedys w Uwadze tvn program o pewnej fundacji, ktora zatrudniala kilka osob i osoby te chodzily od biura do biura, od sklepu do sklepu i sprzedawaly dlugopisy po 10 zl , pieniadze mialy byc przeznaczone na domy dziecka. Prawda byla taka, ze z tych 10 zl 1 zlotowka szla na domy dziecka a reszta na pensje pracowniczek fundacji. Pewien sprzedawca mial juz 10 takich dlugopisow i poczul sie oszukany, sadzil ze cala kwota przekazywana jest na domy dziecka,
Z tego co wiem osoby chodzace tu od drzwi do drzwi z puszkami robia to spolecznie, puszki sa zaplombowane ale czy to do konca jest wszystko uczciwe - nie wiem, osobiscie nie lubie tego zwyczaju. Jak zechce sama zadeklaruje kwote jaka chce przekazac na cele dobroczynne, przychodzi mnostwo reklam poczta, mozna tez sporo znalezc tego w internecie.

Nie wiem jak bylo z tym chlopcem, moi jak chodzili do szkoly podstawowej to organizowano takie biegi, dzieciaki musialy chodzic po domach i zbierac podpisy jaka kwote dana osoba deklaruje za kazde okrazenie. Zebrane pieniadze byly przekazywane na cele dobroczynne lub na potrzeby szkolne. A matka towarzyszyla chlopcu moze z tego wzgledu, ze coraz czesciej zdarzaja sie napady na dzieci i kradzieze pieniedzy ( przypadki z roznosicielami gazet i ulotek, ktorzy przed Nowym Rokiem rozdaja kartki z zyczeniami i dostaja za to pieniazki, taka forma "napiwku " za ich prace.
Jezeli byla to indywidualna akcja tego chlopca w celu zebrania pieniedzy dla siebie to nie jest to tutaj powszechne, pewnie i niedozwolone, choc lata temu dzieciaki robily "kijkdoos "- pudelko do patrzenia i chodzily od drzwi do drzwi i pytaly czy chcesz zajrzec w ich kijkdoos i za to trzeba bylo im zaplacic. Nie podobal mi sie ten zwyczaj, takie żebranie i uczenie dzieci, ze za wszystko trzeba placic. A potem dochodzi do tego, ze rodzice placa dzieciom za domowe prace takie jak odkurzenie mieszkanie, wyniesienie smieci czy zrobienie zakupow, dla mnie to jest chore.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

fornal 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Cze 29, 2012 3:13 pm   

Dziekuje za odpowiedzi.

Co do pierwszego to chodzilo mi wlasnie o to czy te pieniadze trafiaja tam gdzie powinny a nie czy warto cos dolozyc bo to zawsze warto jak sie ma. Tak jak z Orkiestra Sw. Pomocy. Byle tylko ktos nie byl zbyt nachalny.

Z "chlopcem" to tak jak piszesz. Byla to raczej zorganizowana akcja przez szkole bo widzialem, ze mial zrobic 10 km czyli otrzymal np. ode mnie 2 euro :)
A matka byla chyba dlatego, ze nie do konca czul sie pewnie w rozmowie z obcokrajowcem. (a nie jestem "polskim miskiem" z tatu na kazdej konczynie :) )

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 3:40 pm   

Tez tak myslalam, ze mama moze poszla z chlopcem, zeby mu bylo razniej, dzieci bywaja tez wstydliwe :-)

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 9:05 pm   

Kiedys i ja chodzilam przez dwa lata z puszka po mojej ulicy. Wyglada to tak, ze dzwoni ktos ze stowazyszenia i pytaja czy zechcial/a bys przeprowadzic kolekty na swojej ulicy. jezeli wyrazisz zgode, wiec w ustalonym terminie przyjezdza ktos ze stowarzyszenia i przywozi zaplombowana puszke i upowaznienie dla danej osoby do zbierania pieniedzy.
Za zwyczaj na poczatku nastepnego tyg przyjezdza ktos ze stowarzyszenia po odbior puszki z pieniedzmi.
Tygodnie, w ktorych przeprowadzana jest kolekta dla danego stowarzyszenia sa jednakowe dla calego kraju.

Mnie osobiscie tego typu sponsorowanie roznych fundacji odpowiada, na szawce przy drzwiach wejsciowych stoi mala skarbonka z drobnymi i zawsze daje 1 euro do puszki.
Daje pieniadze na fundacje troche tak aby zaklac los i nie zalowac w momencie kiedy mnie moglaby byc potrzebna taka fundacja. Dalej losem moich pieniedzy nie interesuje sie.
Wiem, ze pieniadze przeznaczane sa glownie na badania w leczeniu chorob. Oczywiscie kazda fundacja musi utrzymac ludzi na etacie i pewnie czasem jest tak, ze administracja jest zbyt rozbudowana ale nigdy w to nie wnikam. Cos takiego jak wrzucenie grosika do fontanny na szczescie :035:
Natomiast nigdy nie robie przelewow na fundacje, nie mam ochoty podawac fundacji nr mojego konta. Jak widac kazdy ma innego bzika :043:
Ostatnio zmieniony przez Jagoda97 Pią Cze 29, 2012 9:08 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu