Pismo z Belastingu BPM/MRB |
Autor |
Wiadomość |
dead25
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 7:40 am Pismo z Belastingu BPM/MRB
|
|
|
Witam
Zacznę od początku.
Jestem zameldowany w holandii od 1 sierpnia 2012, jeżdżę autem na polskich blachach. 6 marca tego roku zatrzymała mnie policja, dostałem mandat, a wczoraj dostałem pismo z belastingu o tym, że muszę się zdecydować w ciągu 3 tygodni czy chce płacić podatek, czy nie. jest tam dołączona ankieta z 13 pytaniami.
Moje pytania:
Czy jak teraz sprzedam auto teraz, każą mi zapłacić zaległy podatek?
Czy jak zdecyduję się zapłacić podatek to naliczą mi od momentu zameldowania?
Jaka jest kara za niedopełnienie tego obowiązku?
Dodam, ze nie chcę przerejestowywać auta bo ma 11 lat i 215 kkm wiec wolę kupić tutaj.
Czy ktoś miał podobną sytuację?
pzdr
Do moderatora: szukałem na forum, ale w temacie o polskich autach w holandii nie ma takiego postu. |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 8:55 am
|
|
|
wklej skan tego pisma, bo nikt takiego pisemka nie widzial jeszcze |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 9:25 am
|
|
|
podpinam sie do prosby mlubinskiego, wklej skan tego pisma.
a swoja droga, to skoro masz sie zdecydowac czy chcesz placic podatek, czy nie, to powinno nie byc problemu po sprzedazy auta.
plotka glosi, ze to pismo daje ci czas na: (1) rejestracje auta i oplacenie podatkow lub (2) pozbycie sie go z terenu holandii.
kara na pewno bedzie koniecznosc zaplacenia podatku ze wszystkimi zaleglosciami (liczonymi od daty znanej tylko BD) + pewnie jakies karne odsetki. ale to tylko moje gdybanie. nie znam zadnego twardziela, ktory olewalby tego typu pisma z belastingdienst:) |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 2:06 pm
|
|
|
dead25 napisał/a: | Czy jak teraz sprzedam auto teraz, każą mi zapłacić zaległy podatek? | tak od - do dnia posiadania auta
dead25 napisał/a: | Jaka jest kara za niedopełnienie tego obowiązku? |
wysokie pieniezne kary + zalegly podatek , w razie migania sie od oplat moga polozyc ci lape na dochodach i/lub mieniu . moga nawet skonfiskowac auto .
Jesli zdecydujesz sie przemedlowac to moga (nie musza ) potraktowac ciebie lagodnie i naliczac ci podatek od dnia zatzymania . Tak czy siak napewno dostaniesz kare jak wysoka to zalezy co zrobisz . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 5:35 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | dead25 napisał/a:
Czy jak teraz sprzedam auto teraz, każą mi zapłacić zaległy podatek?
tak od - do dnia posiadania auta |
chyba,ze go wywiezie z Holandii to nie. ale najlepiej jakby wkleil to pismo to wszystko by bylo jasne. |
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Pią Cze 29, 2012 5:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 04, 2012 5:04 pm
|
|
|
no i co kolego? cos nie widac tego pisemka
tak czytam sobie tego typu posty i mysle sobie, ze celowo rozpowszechniane sa tego typu informacje, zeby "ziomalkow" przestraszyc |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Lip 04, 2012 10:22 pm
|
|
|
mlubinski, takie pisma sie wypelnia i wysyla spowrotem. pudzniej sie dostaje wyliczone koszta do zaplaty |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
dead25
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2012 5:48 am
|
|
|
witam ponownie
przepraszam, ze sie nie odzywałem, ale zjechałem do polski celem sprzedazy auta.
Przed wyjazdem (piątek) dzwoniłem do działu belastingu zajmującego się samochodami i poinformowano mnie, że jak wyślę to pismo z i zaznaczę, że zjeżdżam tym autem poza granice holandii, oraz napiszę oświadczenie, że tym autem nigdy więcej nie wjadę do holandii, to sie odemnie odczepią i nic nie zapłacę. W przeciwnym razie jeśli nie przerejstruje auta lub nie zdecyduję się zachować polskich tablic ( zapłata zaległego podatku od momentu zameldowania lub podjęcia pracy - zależy co było pierwsze plus akcyza) grozi mi konfiskata auta i kara + zaległe podatki. Dowiedziałem się też, że za miesiąc, dwa mogę mieć kontrolę i będą pytać sąsiadów o to czy auto jest na terenie holandii czy go niema.
co do pisma to proszę pisać na [email protected] to wyślę, bo nie widzę opcji wstawiania załączników w poście |
Ostatnio zmieniony przez dead25 Czw Lip 05, 2012 5:53 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2012 7:32 am
|
|
|
dead25 napisał/a: | Jestem zameldowany w holandii od 1 sierpnia 2012, |
dead25 napisał/a: | jeżdżę autem na polskich blachach. 6 marca tego roku zatrzymała mnie policja, |
Ja czegos nie rozumiem skoro masz meldunek od 1 sierpnia 2012 roku to czemu masz dostac kare skoro CIe zatrzymali 6 marca ? |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2012 8:37 am
|
|
|
Beny. rac
pominales jedno zdanie
dead25 napisał/a: | zapłata zaległego podatku od momentu zameldowania lub podjęcia pracy - zależy co było pierwsze |
widac pracowal tutaj legalnie o wiele wczesniej - tzn odprowadzajac podatki itd. moze nawet mial konto w banku... |
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Czw Lip 05, 2012 8:37 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2012 12:19 pm
|
|
|
Tez wczoraj po raz pierwszy widzialam takie pisemko z Belastingu
wychodzi na to ze policja podaje dane do Belastingu , bo maja np nr rejsteracyjne auta
Oni zaznaczaja tez w tym pismie ze jesli w ciagu roku od zameldowania ktos wypelni ze strony Belastingu formularz o przesiedlenie mienia moze ale nie musi zostac zwolniony z oplat BPM i tym podobnych |
|
|
|
|
dead25
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2012 1:30 pm
|
|
|
Meldunek mam od 1 sierpnia 2011. przepraszam za wprowadzenie w błąd ( literówka w roczniku) |
|
|
|
|
|