NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Solaris + Social Security Premiums
Autor Wiadomość
andrzejek
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 06, 2012 11:12 am   

witam. mam sprawe...pracuje od kilku lat w ogrodnicywie bez zadnej umowy... podpisuje jedynie jakis papier do "balastingu...nie mam solarisów a pieniadze szef płaci do reki!!! pyt mam takie czy naleza mi sie takie dodatki jak np wakacyjne? czy szef leci sobie w kulki? moze powinienem to gdzies zgłosic? skoro mnie oszukuje to nie bede miał skrupułów!!! słyszałem ze wakacyjne tak czy siak mi sie nalezy i ze mozna sie cofnac o 5 lat... problem w tym ze ja mam tylko jarography a zadnej umowy...
pomozecie?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pią Lip 06, 2012 1:24 pm   

andrzejek, przedewszystkim nim zaczniesz krzyczec ze ciebie oszukuj popros o wyciagi z wyplat . sprawdz czy sie wszystko zgadza. Pracodawca ma obowiazek wydawania ci wyciagow z wyplat. (loonstrook/loonspecificatie) popros go tez o umowe . W umowie jest zawsze wszytko opisane dotyczace godzin , fazy w jaiej pracujesz czy podlegasz pod CAO i jesli tak to podjakie , wyplat wakacyjnych pieniazkow itd . Zaloz sobie konto w banku np ING i przekaz je pracodawcy niech na to konto przelewa kaske. Jak wszystko zalatwisz jak trzeba i przeczytasz swoj kontrakt i sprawdzisz wyciagi z wyplat bedzie latwiej osadzic czy pracodawca robi ciebie w bambuko czy nie . narazie to mozesz prubowac gdybac ale nic nie wiesz napewno.

[ Dodano: Pią Lip 06, 2012 1:26 pm ]
andrzejek napisał/a:
słyszałem ze wakacyjne tak czy siak mi sie nalezy
oczywiscie ze sie kazdemu nalezy ale moze on ci wyplaca odrazu przy wyplacie to jest bardzo czesto praktykowane rzez pracodawcow .

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Lip 06, 2012 1:29 pm   

andrzejek,

Cytat:
pracuje od kilku lat w ogrodnicywie bez zadnej umowy

bez umowy moze tez oznaczac /lub co gorsze juz oznacza , ze pracujesz na czarno

Cytat:
podpisuje jedynie jakis papier do "balastingu.
no to fajnie ze choc tyle robisz

a wiesz co podpisujesz czy ten'' papierek'' ma jakas nazwe?
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Lip 06, 2012 1:31 pm, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pią Lip 06, 2012 2:57 pm   

Gochna H, on nie pracuje na czarno bo jak sam mowi
andrzejek napisał/a:
problem w tym ze ja mam tylko jarography
a te sie dostaje jak sie pracuje na "bialo "

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Lip 06, 2012 3:18 pm   

baileys,
Cytat:
on nie pracuje na czarno

ok ,sorki nie doczytalam

( ͡° ͜ʖ ͡°).

andrzejek
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 06, 2012 4:02 pm   

dzieki dziewczyny za szybka pomoc... tyle ze sprawa jest troszke zagmatwana... pracowałem tam ponad 5 lat... wyprówałem se flaki(nie tylko ja bo i moja dziewczyna rowniez) zostałem pozbawiony tej pracy dlatezo ze nie jestem alkoholikiem i ze chciałem o odrobine szacunku i wyrozumiałosci od Polaczkow tam pracujacych (ja pracowałem najdłuzej!!!).powiedziałem szaefowi ze nie moge sypiac po pare godz. bo w domu sa libacje!!! wyjechałem...2 osoby zwolniono a dla mnie nie ma tez pracy (pewnie dlatego ze wogole sie do niego odezwałem)kilkakrotnie prosiłem o dokumenty potwierdzajace ze pracowałem legalnie i chciałem kartki od wypłat aby sie porzadnie rozliczyc z polskim urzedem skarbowym... nic nie dostałem! nie chodzi mi juz o te pieniazki (ponad 5 lat dwie osoby-zreszta tak tam pracuje kilkanacie osób w sezonie) ale o fak za potraktował mnie jak... jak ta do podłogi-szma...te!a to wkoncu ja organizowałem mu robote... starałem sie... uczyłem co rusz nowych ludzi... byłem dobry dla wszystkich a wyszło-jak widac... teraz jestem w PL... teraz nie wiem co robic... moge tam jechac zarzadac umowy na podstawie ktorej pracowałem(no ale umowy nie mam bo ja nie podpisywałem)+ a jesli pieniadze dostawałem na reke mam tez zarzadac jakis papierów na to??? jestem nałagodniesza osoba na Swiecie ale po tym wszystkim musze zaczac KRZYCZEC! a moze macie namiar na jakiegos prawnika??? dzieki za pomoc.pozdrawiam z gorrrrracej i burzowej ojczyzny!!!

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pią Lip 06, 2012 6:11 pm   

andrzejek, bez urazy jak byla prac to bylo wszystko cacy nie tylko kilka m-cy ale az 5 lat !!! teraz chcesz mu zrobic bagno ? oj sorry nie bronie pracodawcy ale mnie niedobrze sie robi jak slysze ze dopiero po tym jak kogos zwalniaj ktos sie budzi i chce bruzdzic . Tera to tak troche musztarda po obiedzie .
Moze inny zawistny ci pomoze ja nie mam nic do dodania.

andrzejek
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 06, 2012 7:09 pm   

okej. i taknie spodziewałem sie jakiejs wielkiej pomocy-choc nie powiem miałem nadzieje. z mojej strony patrzac On tez nie zachował sie fair.a o mnie mozecie myslec i pisac co chcecie. ale dzieki za zaiteresowanie tematem. pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu