NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kupno auta na 2 miesiące
Autor Wiadomość
turysta 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 10, 2012 2:47 pm   kupno auta na 2 miesiące

Witam wszystkich, skrócę moją historię do minimum. Przez najbliższe 2 miesiące planuję mieszkać w Holandii, lecz bez auta większość moich planów może nie wypalić, stąd kieruję do Was pytanie, czy mogę kupić jakiś mały samochód i jeździć nim przez 2 najbliższe miesiące na holenderskich tablicach i holenrskim ubezpieczniu ? Z tego co czytałem, ubezpieczenie holenderskie pozwala mi korzystać z auta to tylko przez 2 tygodnie. Generalnie nie planuję sprwadzania tego auta do PL, chcę się nim przemieszczać tylko i wyłącznie po Holandii. Może znacie jakieś inne rozwiązania takiej sytuacji ?

Pozdrawiam ; )

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 2:54 pm   

po Holandii możesz również bez przeszkód przemieszczać się pociągami, autobusami, skuterem, rowerem... :039:

turysta 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 10, 2012 3:06 pm   

agastepa13 napisał/a:
po Holandii możesz również bez przeszkód przemieszczać się pociągami, autobusami, skuterem, rowerem... :039:

gdyby to nie było około 50 km w dwie strony do pracy z chęcią skorzystałbym z roweru, a połączenie pociągami jest dość uciążliwe, bo często gęsto robię w różnych miejscach w promieniu do 30 km. także jak się ktoś orientuję w tej sprawie proszę o jakieś info ; )

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Wto Lip 10, 2012 3:18 pm   

a czemu mialbys nie moc? warunek konieczny to meldunek. kupujesz auto, ubezpieczasz, jezdzisz, a po 2 miesiacach sprzedajesz.
mozesz tez auto wypozyczyc, ale to bedzie odpowiednio drozsze.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

turysta 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 10, 2012 3:22 pm   

zaq napisał/a:
a czemu mialbys nie moc? warunek konieczny to meldunek. kupujesz auto, ubezpieczasz, jezdzisz, a po 2 miesiacach sprzedajesz.
mozesz tez auto wypozyczyc, ale to bedzie odpowiednio drozsze.

meldunek tutaj wiąże się w tym, że muszę wymeldować się w PL ?

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Wto Lip 10, 2012 3:23 pm   

nie. mozesz byc zameldowany i tu, i tu.
wymeldowanie w pl to dosc klopotliwa sprawa (zmiana wszystkich dokumentow oraz zalatwianie wiekszosci spraw w warszawie).

turysta 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 10, 2012 3:29 pm   

ok, bo sytuacją wygląda tak, że mieszkam u znajomego Holendra i w sumie mogę się u niego zameldować, tylko jak tu wygląda cała pracedura w jedną i w drugą stronę ? Po dwóch miesiącach będę chciał sprzedać auto i jednocześnie się wymeldować.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Wto Lip 10, 2012 3:33 pm   

no to sprzedasz i sie wymeldujesz :) w sumie pare minut zalatwiania formalnosci.
tak sie zastanawiam czemu chcesz koniecznie auto na tutejszych rejestracjach. skoro masz tu byc tylko 2 miesiace, to moze zamiast sie meldowac, prosciej by bylo przywiezc swoje polskie auto?

turysta 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 10, 2012 5:31 pm   

problem w tym, że nie mam auta w PL ; ) szukam najprostszego sposobu, jednocześnie najtańszego ( w stosunku do dwóch miesięcy) może to być równie dobrze auto od Polaka, z 3 miesięcznym ubezpieczeniem. a może masz jakieś inne pomysły jak rozwiązać ten problem ?

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Wto Lip 10, 2012 9:47 pm   

no to najprosciej bedzie zrobic tak jak planowales. zamelduj sie u tego znajomego i kup jakies tanie auto.

Odpowiedz do tematu