NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ciąża- zapytanie
Autor Wiadomość
krucik85 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lip 18, 2012 12:19 pm   

ogólnie rzecz biorąc to zależy mi na jakimś zaświadczeniu o ciąży bo ja mam prace stojącą i czasem po 12 godz i na zmiany, a raczej w ciąży nie można pracować na nockach jeśli dobrze doczytałam gdzieś :)

[ Dodano: Sro Lip 18, 2012 12:23 pm ]
Jesli oplacasz tu ubezpieczenie zdrowotne ,to dlaczego masz nie skorzystac z tutejszej opieki medycznej
Nic tez nie piszesz w ktorym jestes miesiacu ,moze juz dawno ,trzeba bylo zrobic pierwsze USG posluchac bicia serduszka ...Chyba zalezy Ci na zrowiu swoim i dziecka?

opłacam ale z tego co wiem to muszę jeszcze jakiś pakiet sobie dodać, żeby rodzić w szpitalu :)
a jestem w 9 tygodniu i bardzo mi zależy na zdrowiu mojego maluszka :) bo to moje pierwsze :)

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro Lip 18, 2012 11:11 pm   

krucik85 napisał/a:
ogólnie rzecz biorąc to zależy mi na jakimś zaświadczeniu o ciąży bo ja mam prace stojącą i czasem po 12 godz i na zmiany, a raczej w ciąży nie można pracować na nockach jeśli dobrze doczytałam gdzieś :)

[ Dodano: Sro Lip 18, 2012 12:23 pm ]
Jesli oplacasz tu ubezpieczenie zdrowotne ,to dlaczego masz nie skorzystac z tutejszej opieki medycznej
Nic tez nie piszesz w ktorym jestes miesiacu ,moze juz dawno ,trzeba bylo zrobic pierwsze USG posluchac bicia serduszka ...Chyba zalezy Ci na zrowiu swoim i dziecka?

opłacam ale z tego co wiem to muszę jeszcze jakiś pakiet sobie dodać, żeby rodzić w szpitalu :)
a jestem w 9 tygodniu i bardzo mi zależy na zdrowiu mojego maluszka :) bo to moje pierwsze :)

Nie wiem czy polozna da ci jakies zaświadczenie o ciąży. Ja poprosiłam i dostalam, ale to chyba wyjątek. Musisz sama zawiadomić swojego pracodawce o ciąży zeby mógł jaknajszybciej zmienić ci stanowisko pracy. W nocy nie wolo ci pracować, jak również nie możesz byc zmuszana do nadgodzin.
Jesli chodzi o polską położną, to jest taka w Den Haag. Tu masz stronkę: polska położna.
Nie ma zadnych przeciwwskazań do rodzenia w szpitalu. jedynie przy podstawowym pakiecie ubezpieczeniowym bedziesz musiala sama zapłacić za pobyt w szpitalu (ok 350-400€)
Pozdrawiam
Jutro będzie lepszy dzień

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Śro Lip 18, 2012 11:53 pm   

Ja dostalam takie poswiadczenie ciazy,nie pamietam czy od rodzinnego czy od poloznej,ale to byl obowiazek,wtedy z tym zaswiadczeniem informowalo sie pracodawce.

enjoy 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Lip 19, 2012 7:39 am   

Hera napisał/a:
krucik85 napisał/a:

Nie ma zadnych przeciwwskazań do rodzenia w szpitalu. jedynie przy podstawowym pakiecie ubezpieczeniowym bedziesz musiala sama zapłacić za pobyt w szpitalu (ok 350-400€)

Z tym ubezpieczeniem to tez najlepiej zadzwon do ubezpieczyciela i sie dowiedz, ja mialam podstawowe i nic nie doplacalam za porod w szpitalu.

krucik85 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lip 19, 2012 12:51 pm   

Hera w pracy to już wiedzą i z tego co wiem to wiadomość o mojej ciąży rozniosła się pocztą pantoflową :D

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Czw Lip 19, 2012 3:45 pm   

enjoy napisał/a:
Z tym ubezpieczeniem to tez najlepiej zadzwon do ubezpieczyciela i sie dowiedz, ja mialam podstawowe i nic nie doplacalam za porod w szpitalu.

Jeśli poród w szpitalu to twoja decyzja to niestety trzeba płacić. Jesli natomiast poród w szpitalu jest z przyczyn medycznych (decyzja położnej/ginekologa) to wtedy jest gratis.
Przynajmniej tyle ja wiem
Jutro będzie lepszy dzień

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Czw Lip 19, 2012 5:22 pm   

krucik85 napisał/a:
Hera w pracy to już wiedzą i z tego co wiem to wiadomość o mojej ciąży rozniosła się pocztą pantoflową :D
mimo to masz obowiazek osobiscie ich powiadomic.
Jesli poczta pantoflowa ktos rozniesie ze sie zwalniasz tez to tak zostawisz bo sie roznioslo poczta pantoflowa ???

nuta 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Czw Lip 19, 2012 10:44 pm   

hejka, dziewczyny a jak wyglada sytuacja, jezeli powinnam odbyc porod w szpitalu, z powodu komplikacji przy poprzednim porodzie, chodzi mi o to czy polozna wystawia jakis papier i ja to wysylam do ubezpieczalni, zeby nie obarczali mnie kosztami, czy jakos inaczej sie to odbywa? mam jeszcze troche czasu na to, bo tez 9 tydz, ale juz mimo ze pierwszy porod mialam bardzo ciezki, bo trwal 3 dni i w rezultacie dziecko zostalo wyciagniete na przyssawke, to polozna do mnie, ze z reguly drugi porod to juz lekki jest i ze chyba nie musze w szpitalu rodzic. takze typowe, wszytsko normal i bedzie ok.poki mam czas chcialabym tego dopilnowac, bo wiem ze nalezy mi sie, tylko nei wiem jak to ma wygladac.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pią Lip 20, 2012 7:53 am   

nuta, jesli nie polozna ciebie nie skieruje do ginekologa bo waza ze nie ma potrzeby to i nie bedzie medycznej potrzeby . JEsli natomiast trafisz do gnekologa i ten uzna ze trzeba /jest taka potrzeba lub sa wskazania medyczne na porod w szpitalu to bedzie to opisane odrazu i oni sami to zalatwia z ubezpieczeniem.A jak jednak bedziesz zadac mimo wszystko porodu w szpitalu to tez bedzie to wpisane automatycznie w papaprasy i wyslane do ubezpieczenia.
A to ze dziecko rodzilas 3 dni nie znaczy ze teraz jest potrzeba medyczna rodzic w szpitalu . moja synowa rodzila corke 107 godzin i to w domu a drugie dziecko urodzila tez w domu i to w 5 godzin. Ani ginekolog ani polozna nie widzieli potrzeby jej brac do szpitala za dugim razem bo ciaza przebiegala normalnie bez zadnych komplikacji .

nuta 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pią Lip 20, 2012 8:34 am   

ale ja rodzilam z komplikacjami i musial byc szpital. i wlasnie wyczytalam w folderze od polozonej, ze jezli porod byl z komplikacjami to kolejny ma byc w szpitalu i ze moze byc ze wskazana ginekologa lub polozonej. z tego co piszesz to musi ona skierowac mnie do ginekologa i dopiero on bedzie decydowal?

misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pią Lip 20, 2012 10:11 am   

Hej, chcialabym dodac swoje 5 groszy. skad wy macie takie informacje ze jak rodzisz w szpitalu bez skierowania to ponosisz koszty porodu?! Przeciez w holandii nie ma prawa nakazujacego porodu w domu (chyba ze ktos moze mi pod nos podstawic przepis). Ja rodzilam 2x w holandii i 2x powiedzialam na pierwszym spotkaniu u poloznej ze chce rodzic w szpitalu bo w domu nie mam warunkow do porodu - wpisala do mojej kartotetki i za zaden porod nie placilam.

fakt faktem ze po pierszym porodzie po 3h musialam juz do domu jechac, przy 2gim (inny szpital + czesciowo polski personel - a tak! pochwale sie!) pozwolili mi przenocowac i popoludniu pojechalam do domu = koszt 0e!

Nuta: nie wiem jaki tam folder czytalas, ale z tego co mi wiadomo, to tak jak Baileys pisze...
Ostatnio zmieniony przez misia0101 Pią Lip 20, 2012 10:12 am, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pią Lip 20, 2012 11:10 am   

misia0101, a chociazby z tej wypowiedzi , podobnie jak z wielu innych stron/broszur roznych ubezpieczen oraz z praktyki
Cytat:
De kosten

De kosten voor een bevalling in het ziekenhuis als er geen sprake is van een medische indicatie worden niet altijd volledig door de verzekering vergoedt. Je eigen bijdrage hiervoor kan oplopen tot een bedrag van ongeveer €400.

Wil je weten hoe dat bij jouw verzekering is geregeld, neem dan zelf contact hierover op met je verzekering.

http://www.verloskundigen...l/poliklinisch/

i tak jak mowisz nie ma prawa nakazujacego ale i nie ma prawa nakazujacego zeby uzezpieczalnie pokrywaly te koszta. wybor rodzacej to jej wlasny wybor i w zaleznosci od wyboru sa tez konsekwencje.
Nuta jak sama piszesz moze nie musi .
nuta napisał/a:
ze moze byc ze wskazana ginekologa lub polozonej
Ostatnio zmieniony przez baileys Pią Lip 20, 2012 11:19 am, w całości zmieniany 2 razy  

misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pią Lip 20, 2012 11:29 am   

http://www.hetouderschap....nt%209-5-12.pdf

takie cos tam jak macie ochote poczytac... zaciekawilo mnie to - mafia poloznych i ich porodow domowych!

Ja nie wiem, ostatnio rodzilam w 2008r, nie mialam zadnego skierowania, poprostu jak osiol za kazdym razem mowilam: boje sie bolu, chce znieczulenie, nie chce miec syfu w domu po porodzie, nie mam warunkow do porodu w domu - wpisali w liste - nie zaplacilam nic.

(nawet za mnie poszukala mi szpitala gdzie w nocy pracuje anastaziolog), wiec moze to jest podejscie poloznej, bo szpital (nawet wg rzadu) jedna z opcji porodu - licz sie tylko z tym co pisalam wczesniej ze w ciagu + -3h trzeba opuscic szpital.

[ Dodano: Pią Lip 20, 2012 11:30 am ]
Vrouwen kunnen zelf kiezen of ze thuis, in een kraamhotel of ziekenhuis willen bevallen. Als het medisch noodzakelijk is, wordt het kindje in het ziekenhuis geboren onder begelelding van een gynaecoloog.

z http://www.rijksoverheid....na-de-bevalling

krucik85 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 20, 2012 1:21 pm   

baileys napisał/a:
krucik85 napisał/a:
mimo to masz obowiazek osobiscie ich powiadomic.
Jesli poczta pantoflowa ktos rozniesie ze sie zwalniasz tez to tak zostawisz bo sie roznioslo poczta pantoflowa ???

spokojnie oni już są powiadomieni :) mi chodziło o znajomych :) a szefostwo już wie :)

Damianos 
Gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pią Lip 20, 2012 7:34 pm   

krucik85 napisał/a:
spokojnie oni już są powiadomieni mi chodziło o znajomych a szefostwo już wie

Tak czy siak musisz mieć papierek który się zwie zwangerschapsverklaring. W Holandii ciąża do 3 miesiąca nie jeste ciążą (wiem dziwnie to brzmi ale tak jest) wiec dopiero po tym 12 tygodniu ciąży powinnaś oficjalnie poinformować pracodawcę.
Z porodem w szpitalu nie ma problemu. Tak jak pisała misia0101, mówisz, że wybierasz szpital i po problemie.
Jeżeli mówisz po angielsku to z położną powinnaś się dogadać. I wybierz ją jak najszybciej bo ok. 12 tyg. robi się tutaj pierwsze pomiarowe USG i inne potrzebne badania.

Odpowiedz do tematu