ciąża- zapytanie |
Autor |
Wiadomość |
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Pią Lip 20, 2012 10:37 pm
|
|
|
misia0101 napisał/a: | Ja nie wiem, ostatnio rodzilam w 2008r, nie mialam zadnego skierowania, poprostu jak osiol za kazdym razem mowilam: boje sie bolu, chce znieczulenie, nie chce miec syfu w domu po porodzie, nie mam warunkow do porodu w domu - wpisali w liste - nie zaplacilam nic.
(nawet za mnie poszukala mi szpitala gdzie w nocy pracuje anastaziolog), wiec moze to jest podejscie poloznej, bo szpital (nawet wg rzadu) jedna z opcji porodu - licz sie tylko z tym co pisalam wczesniej ze w ciagu + -3h trzeba opuscic szpital. |
No to ja powiem tak / po«yjemy, zobaczymy.
mam ubezpieczenie w VGZ basispakiet, od poczatku ciąży mówiłam podobnie jak ty - że chcę rodzić w szpitalu bo w domu nie mam warunków, urodzilam 2 lipca, mialam podawana oxytocyne, mialam znieczulenie (pompka) i wyszlam do domu po 2,5h. czekam więc na rachunek ze szpitala i wtedy się okaze jak to własciwie jest |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Pią Lip 20, 2012 10:43 pm
|
|
|
Cytat: | No to ja powiem tak / po«yjemy, zobaczymy.
mam ubezpieczenie w VGZ basispakiet, od poczatku ciąży mówiłam podobnie jak ty - że chcę rodzić w szpitalu bo w domu nie mam warunków, urodzilam 2 lipca, mialam podawana oxytocyne, mialam znieczulenie (pompka) i wyszlam do domu po 2,5h. czekam więc na rachunek ze szpitala i wtedy się okaze jak to własciwie jest |
loo matko, po oxy ,znieczuleniu i pompce kazali ci wyjsc po 2,5godz do domu?? nienormalne |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Lip 20, 2012 11:03 pm
|
|
|
ewcia.pol, to nie jest znieczulenie , a wywolywanie/przyspieszenie skurczy
Cytat: | Oksytocyna (oxytocin, ATC: H 01 BB 02) - hormon peptydowy (cykliczny hormon złożony z 9 aminokwasów - nonapeptyd o masie cząsteczkowej 1007 Da), uwalnia się okresowo, dobrze rozpuszczalny w wodzie. Wytwarzany jest w jądrze przykomorowym i nadwzrokowym podwzgórza i poprzez układ wrotny przysadki przekazywany i magazynowany w tylnym płacie przysadki. Oksytocyna powoduje skurcze mięśni macicy, co ma znaczenie podczas akcji porodowej. Uczestniczy także w akcie płciowym i zapłodnieniu (powoduje skurcze macicy podczas orgazmu, które ułatwiają transport nasienia do jajowodów). Uwalniana jest po podrażnieniu mechanoreceptorów brodawek sutkowych np podczas ssania piersi, co ułatwia wydzielanie mleka oraz po podrażnieniu receptorów szyjki macicy i pochwy. Estrogeny wzmagają wydzielanie oksytocyny, a progesteron je hamuje. Bezpośrednio po porodzie, oksytocyna powoduje obkurczanie macicy oraz położonych w ścianie macicy naczyń krwionośnych, tamując w ten sposób krwawienie po urodzeniu łożyska. W okresie połogu ma bezpośredni wpływ na zwijanie macicy, tak więc karmienie piersią przyspiesza ten proces.
|
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3218279
[ Dodano: Pią Lip 20, 2012 11:05 pm ]
Hera, gratulacje i spokojnych nocek |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pią Lip 20, 2012 11:05 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
|
Wysłany: Pią Lip 20, 2012 11:11 pm
|
|
|
wiem slonko co to oxytocyna i to z doswiadczenia, ja mialam wywolywany porod 2pelne doby wszelkimi mozliwymi sposobami. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Lip 20, 2012 11:15 pm
|
|
|
baileys,
Oksytocyna- to nie jest znieczulenia ,zgadza sie
ale Hera napisala ,ze oprocz powyzszego, miala rowniez podane znieczulenie
ja rowniez jestem zaskoczona ,ze tak szybko wyszla do domu
ps.
Hera gratulacje z okazji narodzin (coreczki /synka ) |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Lip 20, 2012 11:20 pm
|
|
|
no niedoczytalam sorry . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 12:23 am
|
|
|
Dziewczyny, spokojnie. Nie mialam podawanego znieczulenia tego do kręgosłupa (nigdy nie wiem jak się to nazywa), a jedynie taką pompkę przy pomocy której sama mogłam sobie dozować srodek znieczulający (doralgan)
Pomagało przy silnych bólach porodowych, jednak przy bólach partych zostalo odłączone by nie zaszkodzić ani mnie ani dziecku.
Mogę powiedzieć ze dużo mi to znieczulenie pomogło, bo mialam więcej siły podczas bóli partych.
Dziękuje wam za gratulacje - urodzilam córkę, w dniu porodu ważyła 2900 i mierzyla 48cm.
Dziś byla wazona i ma już 3320.
Baileys - na razie nocki sa w miare spokojne, bo Olivia przesypia spokojnie 3-4h pomiedzy karmieniami. Mam nadzieję ze to się nie zmieni |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
marta75
Gaduła marta75
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 26 Cze 2010 Posty: 159 Skąd: krakow-veenendaal
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 8:16 am
|
|
|
Gratulacje Hera A znieczulenie nazywa sie epidural |
|
|
|
|
nuta
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 11:25 am
|
|
|
Hera ja 3,5 roku temu mialam taka sama sytuacje, tez porod wywolywany oxytocyna,ale dodatkowo mialam znieczulenie w kregoslup. i rachunku ze szpitala nie dostalam absolutnie, to juz jest porod z komplikacjami. |
|
|
|
|
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 7:29 pm
|
|
|
ja rodziłam trzy lata temu i również miałam znieczulenie w kręgosłup.Ja za to byłam wyjątkowo długo w szpitalu bo 7 dni Mój synek urodził się miesiąc za wcześnie,na trzeci dzień miał zółtaczkę.Ja żadnego rachunku ze szpitala nie dostałam,a miałam podstawowe ubezpieczenie |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 7:54 pm
|
|
|
Cytat: |
Hera ja 3,5 roku temu mialam taka sama sytuacje, tez porod wywolywany oxytocyna,ale dodatkowo mialam znieczulenie w kregoslup. i rachunku ze szpitala nie dostalam absolutnie, to juz jest porod z komplikacjami. |
czyli mamy dzieciaki w jednym wieku |
|
|
|
|
enjoy
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Sty 15, 2014 12:10 am
|
|
|
Odgrzeje stary watek
Czy robia tu w ciazy test glukozowy? W pl robi sie go cos pomiedzy 24 a 28 tc. |
_________________ Jezeli czegos nie wolno, a bardzo sie chce, to mozna. |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Śro Sty 15, 2014 5:25 am
|
|
|
enjoy napisał/a: | Odgrzeje stary watek
Czy robia tu w ciazy test glukozowy? W pl robi sie go cos pomiedzy 24 a 28 tc. |
Ja miałam robiony, tylko niepamietam w którym tygodniu. Polozna wyslala mnie na test, bo podejrzewala cukrzyce. Ogladajac baby podczas usg stwierdzila, ze plod jest trochę za duzy i dlatego wyslala mnie na badanie. Nie mylila się i do końca ciąży i kilka tygodni po musiałam badac poziom curku i przejść na dietke....wiec w ostatnie tygodnie zamiast przytyć, to schudłam. Na szczęście nie zaszkodzilo to dzidzi. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
enjoy
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Sty 15, 2014 7:04 am
|
|
|
agastepa13, ale to znaczy, ze mialas jakies wskazanie do tego, aby zrobic. Ale czy robia kazdemu w standardzie? |
_________________ Jezeli czegos nie wolno, a bardzo sie chce, to mozna. |
|
|
|
|
Damianos
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Cze 2009 Posty: 173
|
Wysłany: Śro Sty 15, 2014 4:11 pm
|
|
|
enjoy, nie, nie robią każdemu. Jedynie tak jak napisała agastepa13, jeżeli zachodzi podejjrzenie o cukrzycę. |
|
|
|
|
|