NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Pon Lip 23, 2012 4:57 pm
3000 EUR netto/mc - Amsterdam - Czy to są dobre zarobki?
Autor Wiadomość
Andrzej78
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 21, 2012 4:33 pm   3000 EUR netto/mc - Amsterdam - Czy to są dobre zarobki?

Dostałem ofertę pracy za 3000 EUR netto / mc. Kontrakt na 12 mcy

Zastanawiam się czy ją przyjąć. Obecnie siedzę w PL i waham się ponieważ nie wiem czy to są dobre zarobki w NL czy nie. Jak na PL to mam bardzo dobrą pracę. Ale realnie by wychodziło 2 razy więcej w NL.

Powiedzcie proszę i doradźcie mógłbym za taką kasę żyć w Amsterdamie na fajnym poziomie i czy miałoby to sens. W wydatkach chciałbym się zmieścić w 1500 EUR a resztę sobie odłożyc.

Co robić?? Proszę was o opinie.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Andrzej78 Sob Lip 21, 2012 6:10 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Hardomega 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 21, 2012 4:56 pm   

Z jakiej firmy zalezy bo jesli w Pl jestes tyle samo zarobic to hmm ciezko ale jesli nie to przelicz sobie miesiecznie i mysle ze pojawi sie usmiech

Ps. jaka to firma jesli chcesz to pisz pw

Andrzej78
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 21, 2012 5:05 pm   

Realnie by wychodziło że w PL zarabiam dwa razy mniej niż w ofercie tego kontraktu. Nawet bym się zdecydował ale zastanawiam się czy za 1500 EUR mógłbym fajnie życ w Amsterdamie.
Tzn "wygodnie".

Resztę chciałbym sobie odłożyć. Dałoby to nawet całkiem fajną kwotę.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 6:40 pm   

Andrzej78,

skoro wychodzi dwa x wiecej to nad czym sie zastanawiasz ?

osmiele sie stwierdzic , ze niepotrzebnie dla podbudowania wlasnego ego, spamujesz forum takimi samymi tematami

Cytat:
za 1500 EUR mógłbym fajnie życ w Amsterdamie
przyjedz i sam sie przekonaj
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Lip 21, 2012 6:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej78
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 21, 2012 7:06 pm   

zastanawiam sie nad bardzo wieloma rzeczami, przykładowo:
-czy zostawiać znajomych i rodzine na rok,
-czy rezygnowac z obecnej pracy, ktora wcale nie jest zla,
-itd. itp.

Cytat:
osmiele sie stwierdzic , ze niepotrzebnie dla podbudowania wlasnego ego, spamujesz forum takimi samymi tematami

nadinterpretujesz - musze dac odpowiedz do poniedzialku czy sie decyduje na ta prace

Cytat:
za 1500 EUR mógłbym fajnie życ w Amsterdamie
przyjedz i sam sie przekonaj[/quote]

osmiele sie stwierdzic - ze nie pomagasz,
nie wiem jak sie zyje w Ams za dana kase a szkoda mi rezygnowac z wygody dla czegos w stosunku do czego nie jestem w 100% przekonany.

pytam ponieważ potrzebuje czyjejs opinii

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 7:39 pm   

srednia wyplata dla holendera to 1600-1800 euro , a ty dostaniesz 3000 euro wiec w czym tu problem
Jesli bedziesz zyc normalnie ( bez codziennych wizyt na PC Hoofstraat )to nawet 1000 euro ci wystarczy zeby przezyc w wygodach

LeGolasik 
Gaduła nad gadułami :-)
LeGolasik

Wysłany: Sob Lip 21, 2012 7:41 pm   

Andrzej78, a gwarantują Ci mieszkanie?

Kurt Cobain

Andrzej78
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 21, 2012 7:44 pm   

mieszkania nie gwarantuja. podobno jest jakis pakiet socjalny ale nie wiem co konkretnie sie pod nim kryje

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Sob Lip 21, 2012 8:12 pm   

Bajki kolega pisze. Ja nie slyszalem zeby nawet Holender tyle zarabial , chyba ze bedziesz stal na red light district w witrynie.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 8:34 pm   

stroopwafel, a moze cos z IT albo jakis lekarz , a moze jakis zarzadca systemow w firmie lub jakis inzynier ? niech kolega powie do jakiej pracy wtedy mozna podac dochody w tej brazny i moze sie okaze ze wlasnie ma duze szanse na przedluzenie tego kontraktu na vast lub na kilka nastepnych lat. I wtedy moze bedzie latwiej mu zadecydowac.
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Lip 21, 2012 8:36 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej78
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 21, 2012 8:46 pm   

stanowisko to starszy analityk fin.

wydaje mi się że stawki dla holendrów sa takie same choc moge sie mylic.

TenTyp 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 21, 2012 8:51 pm   

Z wlasnego doswiadczenia. Jako singiel, samodzielnie wynajmujacy ladne mieszkanie, w sklepach nie patrzacy na ceny - wydaje jakies 1600-1800 Euro srednio miesiecznie.
Mysle, ze takich wydatkow mozesz sie Ty spodziewac.
Nie wiem jak masz z autkiem czy zamierzasz przejezdzic te 12 miesiecy na PL tablicach (tak bym radzil Ci robic). Pamietaj takze o ubezpieczeniu zdrowotnym (120euro). Telefon, internet...
Po 12 miesiacach zapewne Ci sie tutaj spodoba a ze znajomoscia jezyka dostaniesz lepsza oferte i sprowadzisz tutaj rodzine

Co do wynagrodzenia to jest to niezla sumka. U mnie w firmie zarabiaja tyle specjalisci (bez wzgledu na narodowosc) z 3-5 letnim stazem.
Ostatnio zmieniony przez TenTyp Sob Lip 21, 2012 8:52 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej78
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 21, 2012 9:00 pm   

czyli mogę włożyć między bajki opowieści znajomych którzy żyją za 500 EUR miesiecznie (para wynajmuje kawalerke razem)??

dzięki wielkie - sporo mi to rozjaśnilo w glowie czyli 1500 EUR powinno wystarczyc na wygodne i przyjemne zycie ale luksusów nie nalezy oczekiwac

w takim razie raczej sie decyduje na ta oferte - zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce

TenTyp 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 21, 2012 9:07 pm   

Z pewnscia sa ludzie ktorzy tak zyja...

Jestes analitykiem finansowym to powinienes latwo sobe policzyc, ze pracujac w Polsce dokladasz do budzetu domowego te 6k zl. Pracujac tutaj zarobisz 12k zl jednak 6 pojdzie na zycie (calkiem wygodne zycie) a 6 zalozmy wyslesz do Polski. Wiec tak na oko dla Twojej rodziny niewiele to wniesie bo beda miec kwote powiekszona o koszty jakie Ty sam geneujesz hmm 1000zl?
Wiec taki wyjazd ma sens - moim zdaniem - jesli:
-nie dogadujesz sie z zona i potrzebujesz odsapnac :P ,
-doswiadczenie tu zdobyte zaprocentuje w przyszlosci w Polsce,
-po 12 miesiacach dostaniesz lepsze warunki i zostaniesz tu na stale.

Ale to tylko moje zdanie... ja bym jechal i po roku sprowadzal rodzine :)

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 9:14 pm   

Andrzej78, sa ludzie co za 350 miesiecznie przezyja all in . ale to juz wegetacja . Andrzej tu na forum juz jest obszernie omowiony temat kosztow utrzymania w NL . Koszta jakie zrobisz by zyc normalnie zaleza tylko od ciebie .
Jednemu 3000 jest za malo inny potrafi za 300 przezyc .
dobrym przykladem jest Hera , kobieta potrafi za +/- 1500 e utrzymac dom rodzine samochod i psa :-) . Wydaje mi sie ze za 1500 bedziesz mogl dobrze/godnie przezyc .
Andrzej78 napisał/a:
czyli 1500 EUR powinno wystarczyc na wygodne i przyjemne zycie ale luksusów nie nalezy oczekiwac
zalezy co uwazasz za luxus . jacuzi z mini barem i sprzataczka raczej nie oczekuj . Ale napewno za 1500 nie bedziesz musial szukac okazji w sklepach .

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi