Zamknięty przez: Gochna H Pon Lip 23, 2012 4:57 pm |
3000 EUR netto/mc - Amsterdam - Czy to są dobre zarobki? |
Autor |
Wiadomość |
Andrzej78
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 4:33 pm 3000 EUR netto/mc - Amsterdam - Czy to są dobre zarobki?
|
|
|
Dostałem ofertę pracy za 3000 EUR netto / mc. Kontrakt na 12 mcy
Zastanawiam się czy ją przyjąć. Obecnie siedzę w PL i waham się ponieważ nie wiem czy to są dobre zarobki w NL czy nie. Jak na PL to mam bardzo dobrą pracę. Ale realnie by wychodziło 2 razy więcej w NL.
Powiedzcie proszę i doradźcie mógłbym za taką kasę żyć w Amsterdamie na fajnym poziomie i czy miałoby to sens. W wydatkach chciałbym się zmieścić w 1500 EUR a resztę sobie odłożyc.
Co robić?? Proszę was o opinie.
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Andrzej78 Sob Lip 21, 2012 6:10 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Hardomega
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 4:56 pm
|
|
|
Z jakiej firmy zalezy bo jesli w Pl jestes tyle samo zarobic to hmm ciezko ale jesli nie to przelicz sobie miesiecznie i mysle ze pojawi sie usmiech
Ps. jaka to firma jesli chcesz to pisz pw |
|
|
|
|
Andrzej78
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 5:05 pm
|
|
|
Realnie by wychodziło że w PL zarabiam dwa razy mniej niż w ofercie tego kontraktu. Nawet bym się zdecydował ale zastanawiam się czy za 1500 EUR mógłbym fajnie życ w Amsterdamie.
Tzn "wygodnie".
Resztę chciałbym sobie odłożyć. Dałoby to nawet całkiem fajną kwotę. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 6:40 pm
|
|
|
Andrzej78,
skoro wychodzi dwa x wiecej to nad czym sie zastanawiasz ?
osmiele sie stwierdzic , ze niepotrzebnie dla podbudowania wlasnego ego, spamujesz forum takimi samymi tematami
Cytat: | za 1500 EUR mógłbym fajnie życ w Amsterdamie | przyjedz i sam sie przekonaj |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Lip 21, 2012 6:42 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Andrzej78
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 7:06 pm
|
|
|
zastanawiam sie nad bardzo wieloma rzeczami, przykładowo:
-czy zostawiać znajomych i rodzine na rok,
-czy rezygnowac z obecnej pracy, ktora wcale nie jest zla,
-itd. itp.
Cytat: | osmiele sie stwierdzic , ze niepotrzebnie dla podbudowania wlasnego ego, spamujesz forum takimi samymi tematami |
nadinterpretujesz - musze dac odpowiedz do poniedzialku czy sie decyduje na ta prace
Cytat: | za 1500 EUR mógłbym fajnie życ w Amsterdamie | przyjedz i sam sie przekonaj[/quote]
osmiele sie stwierdzic - ze nie pomagasz,
nie wiem jak sie zyje w Ams za dana kase a szkoda mi rezygnowac z wygody dla czegos w stosunku do czego nie jestem w 100% przekonany.
pytam ponieważ potrzebuje czyjejs opinii |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 7:39 pm
|
|
|
srednia wyplata dla holendera to 1600-1800 euro , a ty dostaniesz 3000 euro wiec w czym tu problem
Jesli bedziesz zyc normalnie ( bez codziennych wizyt na PC Hoofstraat )to nawet 1000 euro ci wystarczy zeby przezyc w wygodach |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik

|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 7:41 pm
|
|
|
Andrzej78, a gwarantują Ci mieszkanie? |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Andrzej78
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 7:44 pm
|
|
|
mieszkania nie gwarantuja. podobno jest jakis pakiet socjalny ale nie wiem co konkretnie sie pod nim kryje |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 8:12 pm
|
|
|
Bajki kolega pisze. Ja nie slyszalem zeby nawet Holender tyle zarabial , chyba ze bedziesz stal na red light district w witrynie. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 8:34 pm
|
|
|
stroopwafel, a moze cos z IT albo jakis lekarz , a moze jakis zarzadca systemow w firmie lub jakis inzynier ? niech kolega powie do jakiej pracy wtedy mozna podac dochody w tej brazny i moze sie okaze ze wlasnie ma duze szanse na przedluzenie tego kontraktu na vast lub na kilka nastepnych lat. I wtedy moze bedzie latwiej mu zadecydowac. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Lip 21, 2012 8:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Andrzej78
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 8:46 pm
|
|
|
stanowisko to starszy analityk fin.
wydaje mi się że stawki dla holendrów sa takie same choc moge sie mylic. |
|
|
|
|
TenTyp
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 8:51 pm
|
|
|
Z wlasnego doswiadczenia. Jako singiel, samodzielnie wynajmujacy ladne mieszkanie, w sklepach nie patrzacy na ceny - wydaje jakies 1600-1800 Euro srednio miesiecznie.
Mysle, ze takich wydatkow mozesz sie Ty spodziewac.
Nie wiem jak masz z autkiem czy zamierzasz przejezdzic te 12 miesiecy na PL tablicach (tak bym radzil Ci robic). Pamietaj takze o ubezpieczeniu zdrowotnym (120euro). Telefon, internet...
Po 12 miesiacach zapewne Ci sie tutaj spodoba a ze znajomoscia jezyka dostaniesz lepsza oferte i sprowadzisz tutaj rodzine
Co do wynagrodzenia to jest to niezla sumka. U mnie w firmie zarabiaja tyle specjalisci (bez wzgledu na narodowosc) z 3-5 letnim stazem. |
Ostatnio zmieniony przez TenTyp Sob Lip 21, 2012 8:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Andrzej78
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 9:00 pm
|
|
|
czyli mogę włożyć między bajki opowieści znajomych którzy żyją za 500 EUR miesiecznie (para wynajmuje kawalerke razem)??
dzięki wielkie - sporo mi to rozjaśnilo w glowie czyli 1500 EUR powinno wystarczyc na wygodne i przyjemne zycie ale luksusów nie nalezy oczekiwac
w takim razie raczej sie decyduje na ta oferte - zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce |
|
|
|
|
TenTyp
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 9:07 pm
|
|
|
Z pewnscia sa ludzie ktorzy tak zyja...
Jestes analitykiem finansowym to powinienes latwo sobe policzyc, ze pracujac w Polsce dokladasz do budzetu domowego te 6k zl. Pracujac tutaj zarobisz 12k zl jednak 6 pojdzie na zycie (calkiem wygodne zycie) a 6 zalozmy wyslesz do Polski. Wiec tak na oko dla Twojej rodziny niewiele to wniesie bo beda miec kwote powiekszona o koszty jakie Ty sam geneujesz hmm 1000zl?
Wiec taki wyjazd ma sens - moim zdaniem - jesli:
-nie dogadujesz sie z zona i potrzebujesz odsapnac ,
-doswiadczenie tu zdobyte zaprocentuje w przyszlosci w Polsce,
-po 12 miesiacach dostaniesz lepsze warunki i zostaniesz tu na stale.
Ale to tylko moje zdanie... ja bym jechal i po roku sprowadzal rodzine |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Lip 21, 2012 9:14 pm
|
|
|
Andrzej78, sa ludzie co za 350 miesiecznie przezyja all in . ale to juz wegetacja . Andrzej tu na forum juz jest obszernie omowiony temat kosztow utrzymania w NL . Koszta jakie zrobisz by zyc normalnie zaleza tylko od ciebie .
Jednemu 3000 jest za malo inny potrafi za 300 przezyc .
dobrym przykladem jest Hera , kobieta potrafi za +/- 1500 e utrzymac dom rodzine samochod i psa . Wydaje mi sie ze za 1500 bedziesz mogl dobrze/godnie przezyc . Andrzej78 napisał/a: | czyli 1500 EUR powinno wystarczyc na wygodne i przyjemne zycie ale luksusów nie nalezy oczekiwac | zalezy co uwazasz za luxus . jacuzi z mini barem i sprzataczka raczej nie oczekuj . Ale napewno za 1500 nie bedziesz musial szukac okazji w sklepach . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
|