NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z ubezpieczeniem
Autor Wiadomość
damian8777
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sie 09, 2012 11:31 pm   Problem z ubezpieczeniem

Witam, przejdę od razu do sedna mojego problemu. Przez ostatni rok pracowałem w Holandii w firmie "A" gdzie ubezpieczał mnie mój pracodawca w firmie ONVZ. Teraz przechodze do firmy "B" gdzie muszę sam się ubezpieczyć. Podobno do stycznia muszę kontynuować moją obecną polisę. Czy to prawda? Jeżeli tak to jak to zrobić? Czy agencja poda mi adres konta na które mam przelewać pieniądze? Czy ktoś może miał podobny problem? Z góry dziękuje za podpowiedzi.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pią Sie 10, 2012 4:13 pm   

Te ubezpieczenia oplacane przez pracodawcow zazwyczaj zostaje automatycznie zakonczone w momencie, w ktorym przestajesz dla tegoo pracodawcy pracowac. wtedy wykupujesz sobie nowa polise od momentu zwolnienia sie z pracy.

farys1980 
Poczatkujacy
farys1980

Wysłany: Pią Sie 10, 2012 6:59 pm   

Mialem ten sam problem. Co należy zrobić zadzwonić do ubezpiecyciela(w moim przypadku Menzis) i zawrzeć nową polise z ubezpieczycielem w tym celu podajesz swoje dane jesli się zmieniają i podajesz numer konta z którego ubezpieczyciel sam bedzie pobieral pieniadze na ubezpieczenie(wszystko zrobilem przez telefon). Nową polisę wysylają na twój adres a karta ubezpieczeniowa zostaje ta sama. Niestety indywidualne ubezpieczenie w moim przypadku jest droższe od tego które mialem z agencji różnica 12 euro miesięcznie.

rafalo 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sie 10, 2012 11:58 pm   

Tez mialem ten sam problem z tym, ze po skonczeniu pracy w firmie gdzie mialem ubezpieczenie roznica jaka mialem placic byla rzedu 30 euro. Przez internet wypelnilem wniosek do innej ubezpieczalni a oni mi napisali list, ze moga mnie ubezpieczyc od 1 stycznia 2013. Odpisalem im na ten list, ze od dnia takiego i takiego skonczylem prace gdzie mialem ubezpieczenie grupowe, nie pracuje juz tam i z kolejnym dniem nie posiadam juz ubezpieczenia na terenie holandii, ktore jest obowiazkowe. Za 5 dni dosatlem karte i ubezpieczyli mnie od dnia jaki byl we wniosku.

Odpowiedz do tematu