Spirala antykoncepcyjna |
Autor |
Wiadomość |
fufu1979
Nieśmiały użytkownik Ello
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 72 Skąd: Eindhoven
|
Wysłany: Sob Lut 25, 2012 10:26 pm Pytanko
|
|
|
Witam dziewczyny ja nigdy nie mialam spirali i wlasnie mam ja zamiar zalozyc sobie i tu mam pytanko to jak jesli mam ubezpieczenie z ginekologiem to i tak musze placic za spirale?Umowilam sie na awsprak do gina i pewnie tam udzieli mi info wiecej na ten temat no i nie tylko to,pytam bo musze sie przygotowac na wszelki wypadek z kasa.Wiem ze byl taki temat ale jeszcze nie znam na tyle holenderskiego aby rozumiec co czytam wiec prosze o odpowiedz.Pozdrawiam i dzieki za info dotyczace spirali bo bylam zielona. |
_________________ fatima |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2012 12:11 am
|
|
|
fufu1979, Wystarczy sie zapoznac z juz istniejacymi wypowiedziami w tym temacie i bedziesz wiedziala .
|
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Lut 26, 2012 12:12 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
fufu1979
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 8:58 am
|
|
|
A wiec z mojego ubezpieczenia pokryli koszty.Dali spirale i zalozyli,pewnie doplace tylko 25% wartosci.I teraz mam pytanko od chwili zalozenia spirali to jest od 29 marca do chwili obecnej lekko krwawie i partner wyczuwa ja moze to jest spowodowane tym ze mam krotka szyjke macicy czy dobrze mysle?Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 10:29 am
|
|
|
fufu1979,
moze to jest poczatkowe podraznienie przez cialo obce ,lub nietolerancja spiralki
jesli spiralka byla zakladana podczas miesiaczki ,to bywa ze krwawienie sie przedluza
najlepiej zadzwon do huisarts |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
fufu1979
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 2:47 pm
|
|
|
Dziekuje Gochna H.Zalozona zostala 2 dni po miesiaczce i nadal krwawie ale to mozna nazwac lekkimi plamieniami to tak jak by to byly 2 ostatnie dni miesiaczki.Czytalam na ten temat i nie wiele sie dowiedzialam,no i czuje lekki dyskomfort ale to ponoc normalne.No nic poczekam jeszcze max 2 tyg.jesli to sie nie zmieni to wtedy zadzwonie do gina ktory mi to zakladal lub do domowego jak radzisz.Dziekuje jeszcze raz.Pozdrawiam. |
|
|
|
|
x-kasia
Poczatkujacy x-kasia
|
Wysłany: Pon Sie 27, 2012 7:31 pm moja mirena
|
|
|
ja wlasnie dzis zakladalam mirene. najpierw musialam isc do rodzinnego,on dal skierowanie do "specjalistki"jak to nazwal,wiec nawet nie wiem czy byla ginekologiem. u niej jedna wizyta,bez badania,dala recepte na spirale i tabletki przeciwbolowe. potem druga wizyta w 4 dzien okresu i zakladanie. bolalo jak cholera,nawet sie nie spodziewalam. jak mi zajechala wziernikiem to gwiazdy zobaczylam a to byla dopiero połowa...powiedziała,że to bedzie bolało jak najgorszy okres...Bogu dziekowac,ze takich okresow nigdy nie mialam;P no ale musialam ja zalozyc,7 lat bralam tabletki ale musialam przestac z powodu torbieli na wątrobie (ponoc wplyw estrogenu). mam podstawowe ubezpieczenie w unive,za spirale nie zaplacilam nic,az sie zdziwilam. ale moze potem odciagna mi z eigen risico,kto wie,chociaz babka w aptece powiedziala,ze ubezpieczenie to pokrywa.
do pracy juz dzis nie poszlam,zostalam w lozku ale po przespaniu sie i odpoczeciu,po 3 godz czuje sie dobrze. kontrola za 6 tygodni. |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Pon Sie 27, 2012 8:32 pm
|
|
|
x-kasia,
Cytat: |
bolalo jak cholera,nawet sie nie spodziewalam. jak mi zajechala wziernikiem to gwiazdy zobaczylam a to byla dopiero połowa...powiedziała,że to bedzie bolało jak najgorszy okres... |
to jakis konowal/ka chyba odwalal/a robote , zakladanie spirlki nie powinno bolec porownywalne jest z badaniem cytologicznym
zaden lekarz nie robi tego na sile , wkladac wziernik tak by gwiazdy zobaczyc .. hyy.....?
(teraz pomysl ,co bedzie sie dzialo przy jej wyciaganiu ..to dopiero bol nie do opisania )
nie moge uwierzyc ze tak sie to odbylo , najprawdopodobniej bylas bardzo spieta, a wczesniej pewnie nasluchalas sie opowiesci ''doswiadczonych'' w tym temacie ...
Cytat: | bralam tabletki ale musialam przestac z powodu torbieli na wątrobie (ponoc wplyw estrogenu) |
przeciez mirena uwalnia rowniez hormon ,uwazasz ze pozbedziesz sie w ten sposob torbieli ?
Cytat: | Mirena to domaciczny system uwalniający hormon (lewonorgestrel). Popularnie zwana wkładką hormonalną. |
Przeciwwskazania. do jej zalozenia to .....ostre schorzenia wątroby lub nowotwór wątroby,
http://www.ginekolog.net....irena-ginekolog |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Sie 27, 2012 8:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
x-kasia
Poczatkujacy x-kasia
|
Wysłany: Pon Sie 27, 2012 8:52 pm
|
|
|
Gochna, zapewne wiesz, że każdy ma inny organizm, wiec inaczej moze odczuwac. niestety jestem niemile doświadczona w sprawach bólu związanym ze "sprawami kobiecymi" wiec nie przesadzam. spieta ani uprzedzona tez nie bylam,wrecz przeciwnie,gdyz wiekszosc opini mówi,że to nie boli. aczkolwiek pani doktor powiedziala mi,ze niektore kobiety mdleją.
co do hormonu,to jak sama slusznie zauwazylas,mirena wydziela lewonorgestrel,nie estrogen wiec w moim przypadku jest bezpieczna. zalecil mi ja doktor w szpitalu po wynikach rezonansu wątroby. nie jest to dzieki Bogu nowotwor ani ostre schorzenie, lekarze powiedzieli,ze duzo mlodych kobiet ma ta torbiel, tylko wiekszosc niewykryta bo nie jest grozna w 99% przypadkow. na wszelki wypadek mam powtorzyc badania watroby w listopadzie. narosl po odstwieniu estrogenu powinna sie skurczyc. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Pon Sie 27, 2012 8:59 pm
|
|
|
x-kasia,
No to Kasiu wspolczuje bolu ,cale szczescie ze masz to za soba
Jesli moglabym cos doradzic, to moze oslonowo chocby tylko przez jakis czas ,zdecyduj sie na preparat ,ktory bedzie chronil watrobe w aptece jest spory wybor .
pozdrawiam i zdrowka zycze |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
x-kasia
Poczatkujacy x-kasia
|
Wysłany: Pon Sie 27, 2012 9:08 pm
|
|
|
dzieki Gochna, mam nadzieję, że po prostu jestem taka "wyjątkowa" i że pozostałym dziewczynom pojdzie gładko bo jakby nie patrzec,warto sie zdecydowac. mam tylko nadzieję,że te infekcje o ktorych czytalam juz mnie łaskawie ominą... |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
|
|
|
|
x-kasia
Poczatkujacy x-kasia
|
Wysłany: Pon Sie 27, 2012 9:13 pm
|
|
|
aha,jeszcze jedno. hormon zawarty w spirali działa MIEJSCOWO,wiec inne narządy nie są narazone na ich dzialanie,nie wchlaniaja sie tez do krwioobiegu. także tabletki osłonowe są zbedne. ale dzieki za chec pomocy:) pozdrawiam |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Pon Sie 27, 2012 9:19 pm
|
|
|
Mam nadzieje ze glupio to nie zabrzmi, ale moze to chodzi o to, ze poki pierwszego dziecka sie nie urodzi, to kazda ingerencja lekarza w miejsce intymnie boli..?
Po tym doswiadczeniu ( porodzie )juz chyba zadne tego typu badanie nie jest straszne .. ale to moje odczucie |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
x-kasia
Poczatkujacy x-kasia
|
Wysłany: Pon Sie 27, 2012 9:30 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | Po tym doswiadczeniu ( porodzie )juz chyba zadne tego typu badanie nie jest straszne .. ale to moje odczucie |
masz racje,napewno boli mniej. u kobiety ktora rodzila otwor szyjki macicy jest wiekszy. u nierodki trzeba go "rozciagnac" i to wlasnie boli najbardziej. no i jak napisała suska, grzebanie w macicy to nic przyjemnego |
|
|
|
|
|