Balonka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 29, 2012 4:06 pm Pomylka przy rejestracji auta.
|
|
|
Witam,
Mam nadzieje, ze moze ktos tutaj bedzie mi umial doradzic co zrobic w mojej sytuacji.
3 msc temu sprzedalam swoje auto na NL tablicach, z nowym kupcem poszlismy na poczte przerejstrowac samochod, wszystko wydawalo sie ok kupiec dostal nowy dowod rejestracyjny ze swoimi danymi, ja dostalam "vrijwaringsbewijs" i swoj stary dowod przkreslony i z pieczatka z data. Problem zaczal sie kilka dni pozniej gdy Belasting zaczal znowu pobierac wegenbelsting z mojego konta. Zadzwonilam tam zeby sie zapytac dlaczego nadal oplacam auto, ktore juz sprzedalam i dowiedzialam sie, ze auto nadal jest zarejstrowane na mnie a co najlepsze to zostalo na mnie zarejstrowane w dniu jego sprzedazy. Prawdopodobnie pracownica poczty zrobila blad w systemie. Polecono mi bym zadzwonila do RDW. Tam dowiedzialm sie, ze mam im przslac kopie vrijwarinsbewijs i bedzie ok. Kopie przeslalam, odpowiedzi zadnej nie bylo wiec znowu tam zadzwonilam. Powiedziano mi, ze auto nadal jest i bedzie na mnie zarejstrowane bo nie mam wystarczajacych dowodow na to ze samochod nie jest moj Oprocz tego powiedziano mi zebym albo skontaktowala sie z nowym kupcem zeby ta osoba jeszcze raz zarejstrowala auto na siebie albo zebym skontaktowala sie z prawnikiem. Niestety nr telefonu od osoby, ktora auto kupila nie odpowiada.
Co robic? Czy prawnik to jedyne wyjscie? Jezeli tak to moze kogos mi polecicie?
Dzieki |
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Sie 29, 2012 4:18 pm
|
|
|
haha:) sami na stronie pisza, ze ten dokument to dowod, ze juz nie jestes odpowiedzialna za auto (i za ich burdel)
Cytat: | U moet ervoor zorgen dat u bij verkoop een officieel vrijwaringsbewijs krijgt.
Het vrijwaringsbewijs is het enige geaccepteerde bewijs dat u niet meer verantwoordelijk bent voor uw verplichtingen als kentekenhouder. De belastingdienst verrekent de motorrijtuigenbelasting automatisch.
Het is verstandig om het voertuig en het voertuigbewijs pas aan de nieuwe eigenaar mee te geven nadat u een geldig vrijwaringsbewijs heeft ontvangen. |
http://www.rdw.nl/nl/part...igverkopen.aspx |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|