Przesunięty przez: Gochna H Śro Sie 29, 2012 3:41 pm |
Zycie w NL a spadek/darowizna z PL |
Autor |
Wiadomość |
kurczak19
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Sie 29, 2012 2:42 pm Zycie w NL a spadek/darowizna z PL
|
|
|
Witam wszystkich. Juz od jakiegos czasu szukam informacji na ten temat i nic kontkretnego nie znalazlem. Prosilbym aby podac nazwy/firmy/doradctwa jesli ktos wie gdzie sie udac.
Wiec mieszkamy w NL juz pare lat i tu sie rozliczamy. mamy obywatelstwo polskie, dom na kredyt itd. Jednak nurtuje mnie pytanie co z podatkami gdybysmy dostali jakas dzialke lub pieniadze z Polski od rodzicow. w PL nie mamy nipow i raczej tam sie placi podatki od ziemi i dla dzieci jest zwolnienie ze spadku ale jak to sie odbije w holandii?
Bo przeciez majac tam dzialke/konto z $$$ trzeba to bedzie oglosic przy rozliczeniu (jest za to podatek jak juz sie w pl placi?).
Dostajac cos od rodzicow/dziadkow trzeba pewnie wyrobic NIP3 ale ze sie do PL nie wraca to chyba nie upomna sie o podwojne opodatkowanie itd, tylko beda powierac coroczne oplaty za ziemie.
Wiem ze w Holandii sa szczeble podatkowe od pieniedzy dostanych od rodzicow. I tak corocznie mazna dostac bez podatku pare tysiecy euro i jednorazowo cos ok 25.000.
Ale jak sie to ma do nas, czy obywatelstwo ma znaczenie? Wiem ze w NL sa jakies duze podatki od spadkow ale to chyba nas nie dotyczy.
A jak dotyczy to co, trzebaby sie zameldowac w pl na 7 miesiecy, dostac co dostac i wrocic z mieniem swoim przesiedlenczym do nl?
Jak widzicie jest to dla mnie zagmatwane i chetnie bym sie wielu rzeczy dowiedzial, wiec jak wiecie cos w sprawie to doradzcie a jak wiecie jakie instytucje sa od takich spraw w NL to prosze o nazwe ( nie musi byc reklama ale jak po daczersku sie tacy radcy zwia)
Myslalem a udaniu sie do firmy ktora nas rozlicza...
Dziekuje za pomoc!!!
Na pewno sktos to musial przerabiac z PL paszportem jak pewnie i z NL |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
Pomógł: 5 razy Wiek: 52 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 360 Skąd: Venlo-Nijmegen
|
Wysłany: Śro Sie 29, 2012 5:18 pm
|
|
|
Z tego co wiem to wszelkie darowizny dla najblizszej rodziny sa nieopodatkowane...ale to w Polsce, zas tutaj jak wiemy wyraz "nieopodatkowanie" jest zadko w uzyciu..
Ale jak sie do tego mam NL belastingdienst?
Na chlopski rozum jestesmy obywatelemi PL i mamy obowiazki wobec Polsckiego US, wiec wszytsko oke , tylko szkoda ze sie nie rozliczaciw w PL bo zawsze mozna przeciez zadeklarowac rychly powrot do PL.
Sam jestem ciekaw odpowiedzi na twoj post |
_________________ www.stalgorzow.pl |
|
|
|
|
pro_myk5
Poczatkujacy pro_myk5
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 18 Sie 2008 Posty: 49
|
Wysłany: Czw Sie 30, 2012 2:41 pm Re: Zycie w NL a spadek/darowizna z PL
|
|
|
kurczak19 napisał/a: |
Wiec mieszkamy w NL juz pare lat i tu sie rozliczamy. mamy obywatelstwo polskie, dom na kredyt itd. Jednak nurtuje mnie pytanie co z podatkami gdybysmy dostali jakas dzialke lub pieniadze z Polski od rodzicow. w PL nie mamy nipow i raczej tam sie placi podatki od ziemi i dla dzieci jest zwolnienie ze spadku ale jak to sie odbije w holandii?
Bo przeciez majac tam dzialke/konto z $$$ trzeba to bedzie oglosic przy rozliczeniu (jest za to podatek jak juz sie w pl placi?).
Dostajac cos od rodzicow/dziadkow trzeba pewnie wyrobic NIP3 ale ze sie do PL nie wraca to chyba nie upomna sie o podwojne opodatkowanie itd, tylko beda powierac coroczne oplaty za ziemie.
|
http://www.pit.pl/spadek-...d-spadku-11183/
Tu jest wyjaśnione.
Tu też:
http://e-prawnik.pl/porad...za-granica.html |
|
|
|
|
kurczak19
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Sie 30, 2012 4:56 pm
|
|
|
Niestety te strony nie odpowiadaja na pytania z naszego punktu. Jedynie o nipie sie nadaje.
Wydaje mi sie jednak ze bedzie trzeba zaplacic podatek w NL od spadku z Polski, chyba ze osoba darujaca sama spieniezy nieruchomosci i przekaze to w ratach do Holandii lub powrot do PL zameldowanie sie ponownie i przesiedzenie tam oficjalnie ponad polowe roku co da mozliwosc rozliczenia sie za dany rok w Polsce a pozniej powrot na stare smieci w NL ( jedyny plus to mozliwosc pracy w NL przez te 5 miesiecy danego roku ale i najwiekszy minus to utrata pracy przy powrocie do PL)
W sumie to jesli chodzi o terytorium Polski to sprawa wyglada klarownie, najblizsza rodzina, zwolnienie z podatku, brak podatku od darowizn i przymus odczekania na sprzedaz ziemi 5 lat by znow nie zaplacic podatku.
Ele ze tu chodzi o osoby stale mieszkajace w NL to przydalby nas sie jakis radca czy cos, ktos w holandii kto powiedzialby wprost na pare pytan odnoscie podatkow
Jesli ktos ma jakies firmy (najlepiej holenderskie to prosze dajcie) |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|