NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupno samochodu na export ale...
Autor Wiadomość
Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Wrz 17, 2012 8:16 pm   Kupno samochodu na export ale...

Witam.
Może ktoś będzie potrafił mi pomóc, mam taki problem.

Upatrzyłem sobie samochód, dogadałem się ze sprzedawcą wszystko super. Problem polega na tym, że nie wiem kiedy dokładnie pojadę do domu a tzn że nie wiem kiedy mam kupić tablice zjazdowe. Rozchodzi się o jakieś 3 tygodnie.

Myślałem o tym, żeby jeździć na tablicach zjazdowych prawie do końca, ale po zasięgnięciu języka w RDW powiedziano mi, że owszem mogę jeździć tym samochodem pod warunkiem , że jadę do Polski. Tablice zjazdowe ważne są 14 dni ale tak naprawdę służą do zjazdu a nie do nieogranicznego korzystania z samochodu dla mnie ta opcja więc odpada.

Szef, rodowity Holender zaproponowal że to on kupi ten samochód, za moje pieniądze przepisze na sienie a potem odsprzeda mi go. To akurat by było super. Nurtuje mnie kwestia kosztów, które będę musiał zapłacić za korzystanie miesiąc z samochodu na holenderskich blachach. Orientuje się ktoś ile może kosztowac takie super ubezpieczenie (szef nie chce mieć problemów jakby co), i te inne podatki na miesiąc?

Samochód Volvo V50 2.0D rok 2005.

Proszę o jakiś rozsądny i pomocny głos.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Wrz 17, 2012 9:09 pm   

b]Estamos[/b], http://www.belastingdiens...uigenbelasting/ w powyzszym linku wyliczsz podatek drogowy za dane auto .
A ubezpieczenie WA czyli najtansze to koszt 30-50 € na miesiac . koszt przepisania auta na twojego szefa to 10 € a pudzniej na ciebie w RDW to koszta okolo 150-180 z tablicami zjazdowymi.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Wrz 17, 2012 9:18 pm   

Estamos,

Estamos napisał/a:
A ja mam takie pytanie.
Upatrzyłem sobie samochód, chcałbym go kupić a potem wyeksportować do Polski.
Szkopuł w tym, że do Polski pojadę za 7 tygodni a samochód jest teraz.
Pytanie: Czy jest możliwość jeżdżenia tym samochodem po Holandii kiedy nie jestem zameldowany w NL. Chce go po prostu kupić ale dopiero za jakiś czas wywieźć da się coś takiego zrobić?

wspominales juz o tym w innym watku .... nie mozna bylo ''dopisac'' powyzszych informacji i pociagnac tematu ?
http://www.niedziela.nl/f...ghlight=#270177

temat tablic zjazdowych tu >>> http://forum.niedziela.nl...a617a4140108611
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Wrz 17, 2012 9:23 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Wrz 17, 2012 9:27 pm   

No tak wyszło mi 350 euro na kwartał czyli co, 120 na miesiąc i do tego jakieś 50 euro na ubezpieczenie?

adamek88
Gaduła

Wysłany: Pon Wrz 17, 2012 10:23 pm   

Estamos, tak Ci mniej wiecej wyjdzie. Za ubezpieczenie jak szef ma znizki ( a pewnie ma ) jeszcze mozesz deko mniej zaplacic- przynajmniej za podstawowe OC ( nl WA )

Odpowiedz do tematu