Kupno samochodu na export ale... |
Autor |
Wiadomość |
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Pon Wrz 17, 2012 8:16 pm Kupno samochodu na export ale...
|
|
|
Witam.
Może ktoś będzie potrafił mi pomóc, mam taki problem.
Upatrzyłem sobie samochód, dogadałem się ze sprzedawcą wszystko super. Problem polega na tym, że nie wiem kiedy dokładnie pojadę do domu a tzn że nie wiem kiedy mam kupić tablice zjazdowe. Rozchodzi się o jakieś 3 tygodnie.
Myślałem o tym, żeby jeździć na tablicach zjazdowych prawie do końca, ale po zasięgnięciu języka w RDW powiedziano mi, że owszem mogę jeździć tym samochodem pod warunkiem , że jadę do Polski. Tablice zjazdowe ważne są 14 dni ale tak naprawdę służą do zjazdu a nie do nieogranicznego korzystania z samochodu dla mnie ta opcja więc odpada.
Szef, rodowity Holender zaproponowal że to on kupi ten samochód, za moje pieniądze przepisze na sienie a potem odsprzeda mi go. To akurat by było super. Nurtuje mnie kwestia kosztów, które będę musiał zapłacić za korzystanie miesiąc z samochodu na holenderskich blachach. Orientuje się ktoś ile może kosztowac takie super ubezpieczenie (szef nie chce mieć problemów jakby co), i te inne podatki na miesiąc?
Samochód Volvo V50 2.0D rok 2005.
Proszę o jakiś rozsądny i pomocny głos. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Wrz 17, 2012 9:09 pm
|
|
|
b]Estamos[/b], http://www.belastingdiens...uigenbelasting/ w powyzszym linku wyliczsz podatek drogowy za dane auto .
A ubezpieczenie WA czyli najtansze to koszt 30-50 € na miesiac . koszt przepisania auta na twojego szefa to 10 € a pudzniej na ciebie w RDW to koszta okolo 150-180 z tablicami zjazdowymi. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Wrz 17, 2012 9:18 pm
|
|
|
Estamos,
Estamos napisał/a: | A ja mam takie pytanie.
Upatrzyłem sobie samochód, chcałbym go kupić a potem wyeksportować do Polski.
Szkopuł w tym, że do Polski pojadę za 7 tygodni a samochód jest teraz.
Pytanie: Czy jest możliwość jeżdżenia tym samochodem po Holandii kiedy nie jestem zameldowany w NL. Chce go po prostu kupić ale dopiero za jakiś czas wywieźć da się coś takiego zrobić? |
wspominales juz o tym w innym watku .... nie mozna bylo ''dopisac'' powyzszych informacji i pociagnac tematu ?
http://www.niedziela.nl/f...ghlight=#270177
temat tablic zjazdowych tu >>> http://forum.niedziela.nl...a617a4140108611 |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Wrz 17, 2012 9:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Pon Wrz 17, 2012 9:27 pm
|
|
|
No tak wyszło mi 350 euro na kwartał czyli co, 120 na miesiąc i do tego jakieś 50 euro na ubezpieczenie? |
|
|
|
|
adamek88
Gaduła
|
Wysłany: Pon Wrz 17, 2012 10:23 pm
|
|
|
Estamos, tak Ci mniej wiecej wyjdzie. Za ubezpieczenie jak szef ma znizki ( a pewnie ma ) jeszcze mozesz deko mniej zaplacic- przynajmniej za podstawowe OC ( nl WA ) |
|
|
|
|
|