NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasilek dla bezrobotnych /transfer zasilku do Polski
Autor Wiadomość
Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Paź 24, 2012 10:57 pm   

majkamc,
Cytat:
Po prostu myślałam że forum jest po to żeby sobie pomagać i odpowiadać na bieżąco, a nie czytać stare wpisy

Nawet jak sa stare wpisy w tym temacie , to wcale nie oznacza ze sa nieaktualne

Przepisy dotyczace przyznawania zasilku dla bezrobotnych nie zmienly sie

zerknij ze strony 45. wpisy sa aktualne
http://www.niedziela.nl/f...r=asc&start=660

marel89
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Paź 25, 2012 8:05 pm   

Witam !

Mam drobne pytanko . Pracowalem od 6 stycznia 2012 do 21 lipca 2012 (28 tygodni w tym 26 przepracowanych) w jednej firmie ... po skonczeniu kontraktu przyjechalem do polski . Obecnie znow jestem w NL tyle ze z praca ciezko . Moje pytanie : czy po 3 miesiacach da sie jeszcze cos zalatwic ?

Pozdrawiam

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Czw Paź 25, 2012 8:31 pm   

Niestety,juz jest za pozno.

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Pią Paź 26, 2012 6:24 am   

Jagoda97 napisał/a:
Niekompetentnych urzednikow nie brakuje.
UWV posiada nasze wszystkie dane, za wyjatkiem tych z ostatniego m-ca.

Jagoda masz rację, uwv wie o nas "prawie" wszystko.
Najśmieszniejsze dla mnie jest to, że w ostatnim czasie przychodzą do mnie osoby, które mówią, że potrzebują wszystkie loonstroki i umowy z ostatniego roku do załatwienia zasiłku dla bezrobotnych tu Holandii :119: :119: :119: To ja już nie rozumiem....jakaś inna jestem chyba.... Bo jak im mówię, że zazwyczaj potrzebne są dane tylko z ostatniego miesiąca, to upierają się, że Pani, która pomaga załatwić zasiłek mówi, że takie dane są potrzebne i już....masakra jakaś :072:

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pią Paź 26, 2012 7:51 am   

Witam,

A ja mam takie pytanko :

Dana osoba pracuje na fazie B i ma wyplacane co tydzien za 40 godz pracy ale realnie pracuje czasem 45 czasem nawet 50 , wszystkie godziny powyzej 40 godz tyg "wedruja" do banku nadgodzin w ciagu roku nazbiera takich godzin z 200 czasem moze 300 i je wyplaca pod koniec roku

Danej osobie konczy sie kontrakt i nie dostaje nowego wiec zglasza sie do UWV po zasilek - jak UWV to widzi skoro na salarisach zawsze jest 40 godz i czasem 1 lub 2 razy do roku sa wyplacane nadgodziny - tzn jak oblicza srednia wynagrodzenia od takiego pracownika - orientuje sie ktos moze ? :029:

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pią Paź 26, 2012 11:41 am   

Mialam podobna sprawe.
Pracownik po skonczonym kontrakcie nie otrzymal przedluzenia ale w nastepnym m-cu otrzymal wynagrodzenie za nadgodziny, ktore bylo niemal rowne z miesieczna wyplata.
Zasilek zostal wyplacony miesiac pozniej. Biorac pod uwage, ze dlugosc zasilku jest ograniczona, jest todobre rozwiazanie bo jednoczesnie zasilek otrzymuje miesiac dluzej.
Wazne jest aby na poczatku zwrocic na to uwage, zapytac w UWV czy jezeli pracownik nie bedac zatrudniony otrzyma jeszcze wynagrodzenie to czy moze miesiac pozniej wystapic o zasilek.

bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Pon Paź 29, 2012 5:02 pm   

Witam serdecznie.Mam pytanie:
Żona zwalnia się sama z vast kontraktu.(ważne powody osobiste)
Wiadomo że nie ma prawa do zasiłku.
Planuje znależć pracę bezpośrednio po zwolnieniu.
Mnie przyszło do głowy ( w razie czego) czy w przypadku gdyby pracowała nawet krótko przez biuro pośrednictwa i nie było by pracy to:
- czy może się zarejestrować jako bezrobotna ,
- ew. czy przysługiwało by jej prawo do tzw. wyrównania godzin z UWV.
(dużo więcej jak 26 tygodni ma przepracowane)
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Pon Paź 29, 2012 5:05 pm, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 6:06 pm   

bobikpl, zarejestrowac sie moze jako bezrobotny szukajacy pracy , bez prwa do zasilku.
Po zwolnieniu sie nic jej nie przysluguje dopuki nie wypracuje ponownie 26 tyg .
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Paź 29, 2012 6:06 pm, w całości zmieniany 1 raz  

bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Pon Paź 29, 2012 7:23 pm   

Jeszcze raz dziekuje.
Szkoda ,wiec trzeba isc na calosc jesli chodzi o znalezienie nowej pracy.

misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Śro Paź 31, 2012 10:28 pm   

witam

mam pare pytan:

1. czy majac zasilek ww w holandii i nie wyda sie podejrzane dla uwv ze wysle wniosek o PDU 1? czyt. (voor het aanvragen van een werkloosheidsuitkering in het buitenland)?
Chciałabym mieć takie świadectwo ale czy wnioskując o nie nie zatrzymają mi WW?

2. Czy PDU1 bedzie określał tylko okresy u mojego ostatniego pracodawcy? czy całą historie mojej pracy w nl? pytam poniewaz w punkcie 2 jest: laatste werkgever. :039:

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Paź 31, 2012 11:11 pm   

misia0101 napisał/a:
czy majac zasilek ww w holandii i nie wyda sie podejrzane dla uwv ze wysle wniosek o PDU 1?
jak najbardziej moze sie to wydac podejzane . Ale czy wstrzymaja nie mam pojecia . Poczekaj z tym do konca WW i wtedy popros o to .

joasia82
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lis 01, 2012 10:26 am   Uitkiernig,wie ktos moze cos na ten temat?

Witam wszystkim

Mam mały problem, tzn dla mnie duzy.W 2011 roku w marcu dostałam pierwszy uitkiering do 31 maja .Na koncie w moim banku mam przelew ze w kazdym miesiacu dokonany byl przelew pieniezny z uitkiernigu 3razy , kwitki z uitkiernigu ktore dostałam nie zgadzaa sie z data wystawienia ,ale zgadzaja sie z data od kiedy do kiedy , problem mam taki ze musze im zwrocic 685 euro z kara za to ze nie zareagowałam na list gdzie zmieniłam miejsce zamieszkania mieli moj nowy adres a listy wysyłali na stary zgłosiłam im to umozyli mi kare ale z tym uitkiernigiem probowałam wyjasnic z pomoca kolezanki holenderki ktora rozumie dialekty w rozmowie z holendrami tymi z Amsterdamau powiedzieli ze musze zapłacic ratalnie,ze tak maja w systemie, nie wiem moze moje miasto cos namieszało w systemie bo nie zgadza sie z papierami jakie otrzymałam.Spłacam im ratalnie nie chce problemow ,ale wczoraj przyszedł mi znowu list ze musze zapłacic 685euro znowu z kara , to jest tak przyjdzie jednen wiatrak do pracy wysle ci co innego ,bierze urlop na jego miejsce przychodzi nastepny wysle ci jeszcze co innego dlatego zawsze zapisujcie imie i nazwisko kto zajmuje sie wasza sprawa z tym i z tym panem pania chce rozmawiac . Wiem ze troche za pozno do dalszego wyjasniania ale sprobuje .

Moze ktos z Was miał podobny problem,moze musze sie zgłosic do UWV w moim miescie tam gdzie oni wystawili mi te kiwtki tylko ze jak byłam to połaczyli mnie od razy z Amsterdamem ,prosze o porady z góry dziekuje

Pozdrawiam Joanna

misia0101 
Super gaduła

Wysłany: Czw Lis 01, 2012 11:16 am   

joasia82 napisał/a:
z pomoca kolezanki holenderki ktora rozumie dialekty w rozmowie z holendrami tymi z Amsterdama
o i mam swój tekst tygodnia!!!

joasia82 napisał/a:
le wczoraj przyszedł mi znowu list ze musze zapłacic 685euro znowu z kara , to jest tak przyjdzie jednen wiatrak do pracy wysle ci co innego

Jeśli przychodzą ci takie listy, że wiecznie ci się wydaje POLKO że nic nie spłaciłaś to informuję cię że nie jest to wakacyjno-weekendowa wina pracowników UWV. Praktycznie aż do końca spłat będziesz dostawała takie skumulowane sumy. Po jakimś czasie zaczną przychodzić listy gdzie będzie suma (być może + odsetki) i ile tam już zapłaciłaś.

I masz racje żeby sobie zapisywać z kim się rozmawia oraz ile i kiedy się zapłaciło.

W UWV jest pewna zasada. A dotyczy ona tego fragmentu:
joasia82 napisał/a:
moze musze sie zgłosic do UWV w moim miescie tam gdzie oni wystawili mi te kiwtki tylko ze jak byłam to połaczyli mnie od razy z Amsterdamem

Są oddziały UWV dla klientów gdzie przychodzisz do werkcoach, na kontrole etc - a są oddziały skąd dostajesz zasiłek (np. Amsterdam, Groningen) i jeśli przyjdziesz rozmawiać na temat nie zgodności związanych z uitkeringiem to oni ZAWSZE połączą cię z tym oddziałem który ci ten uitkering wypłaca (UWAGA!!! W UWV-Groningen mówią w innym dialekcie jak w Amsterdamie!!! To tak na przyszłość).

joasia82
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lis 01, 2012 11:38 am   

Czesc Polko

Czytaj uwaznie kto co pisze i z rozumieniem .
Spłacam in ratalnie sami rozłozyli mi na raty ale i tak chce wyjasnic te sprawe,jezeli umozyli mi kare z opozniona zapłata na ten stary adres gdzie wysyłali mi listy ,to dlaczego przychodzi mi list ze musze zapłacici całosc z kara ,gdzie w dodatku spłacam im miesiecznie ratalnie .

I prawda jezeli 1 osoba nie zajmnie sie twoja sprawa to wyjdzie młyn z tego tak to juz jest z biurokracja w tym kraju . I wydaje mi sie Misia POLKO ze to wina jest biurokracji i z tymi ich urlopami !!!!

misia0101 
Super gaduła

Wysłany: Czw Lis 01, 2012 12:35 pm   

Czemu się tak pieklisz na tą POLKĘ? Przecież jak oni wiatraki (sama tak napisałaś wyżej) to my POLKI? czy może się mylę.

[ Dodano: Czw Lis 01, 2012 12:37 pm ]
Może i masz rację a tą biurokracją, ale jak się nie mylę to nie można sobie w UWV wziąść własnego urzędnika. A jeśli można to może dla ciebie jest to jakieś rozwiązanie...
Ostatnio zmieniony przez misia0101 Czw Lis 01, 2012 12:37 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu