jak zalatwic porod w szpitalu |
Autor |
Wiadomość |
misiakasia
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 39 Dołączyła: 19 Lis 2011 Posty: 51
|
Wysłany: Wto Sty 17, 2012 9:21 am
|
|
|
Kasiu pierwszy krok jaki powinnas podjąć to "zwiększyc" swoje ubezpieczenie o "gezinsplanning", to kosztuje grosze, ja dopłacam jakies 4 euro miesięcznie a dzieki temu ubezpieczalnia pokrywa koszty kraamzorg( moja całkowicie, nie wiem jak inne), porodu w szpitalu nawet na własne zyczenie w kilkudziesięciu procentach. Mi przyslali też kraampaket, czyli wszystkie rzeczy higieniczne jakie musisz miec do porodu. Najlepszym krokiem byłoby też zmniejszenie "eigen risico" do minimum, ale na to juz za poźno, mozna to zrobic jedynie raz w roku, z wyprzedzeniem na kolejny rok.
Najlepiej będzie jak zadzwonisz do swojej ubezpieczalni i poprosisz o informacje, wtedy bedziesz miala pewność.
Ja dzwoniłam jeszcze w grudniu, Pani powiedziała mi że porod w szpitalu kosztuje o ile dobrze pamietam 495 euro, z pakietem jaki mam czyli podtawowy z gezinsplanning i eigen risico 220(minimalne jakie mozesz miec w 2012) zaplace za poród około 100 euro z wlasnej kieszeni, reszte pokryje ubezpieczalnia.
Jeśli chodzi o koszta znieczulenia to niestety nie pytałam w ubezpieczalni, natomiast rozmawiałam na ten temat z połozną- jakie sa koszta i jak to wygląda w szpitalu. Odpowiedziala, że jest to faktycznie droga sprawa, ale jeżeli mnie bardzo boli, to mam prawo o nie poprosić i szpital obciąza kosztami ubezpieczalnię, nie mnie. Wg tego co mi powiedziala, wcale lekarz nie musi wydać polecenia by podać znieczulenie- sam ból i moja prośba jest wystarczającym powodem na to by dostac znieczulenie i za nie nie płacić.
Nie wymądrzam się, każdy szpital może ma inaczej. Ja będę rodzić w Diaconessenhuis Leiden.
No i jeszcze pozwolę sobie dodać jeden wątek- w sprawie załatwiania porodu w szpitalu. Polozna wysłala mnie w wolnym czasie do w/w szpitala w celu wyrobienia karty (kartoteki), tak też zrobiłam. Musiałam przy tym okazac karte ubezpieczeniową i dowód osobisty, oraz podać nazwe apteki, w której jestem zapisana. To wszystko. Pani wydala mi karte i powiedziala, że jak zaczne rodzić to mam nie zapomniec zabrać jej ze sobą. To wszystko. Nie musisałam na nic sie umawiac, bo przeciez nigdy nie wiesz kiedy zaczniesz rodzić! Dla jasności calą ciąze prowadzę u położnej w Noordwijk, więc nie miałam nigdy styczności z położną w szpitalu.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Pon Sty 23, 2012 10:27 am
|
|
|
misiakasia,
O! A ja będę rodzić w LUMC w Leiden:) Na kiedy masz termin? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Sty 24, 2012 7:29 am
|
|
|
misiakasia napisał/a: | Kasiu pierwszy krok jaki powinnas podjąć to "zwiększyc" swoje ubezpieczenie o "gezinsplanning |
Mogla to zrobic 25 dni temu (do 31.12), teraz juz pozamiatane |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Sty 24, 2012 3:07 pm
|
|
|
m4rcin, zwiekszyc mozna w kazdym momecie ale zmienic ubezpieczalnie mozna tylko do 31.12 kazdego roku a znizyc pakiet tez mozna tylko w grudniu |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
misiakasia
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 39 Dołączyła: 19 Lis 2011 Posty: 51
|
Wysłany: Wto Sty 24, 2012 3:18 pm
|
|
|
andevi napisał/a: | misiakasia,
O! A ja będę rodzić w LUMC w Leiden:) Na kiedy masz termin? |
Mam termin na 4 marca, takze jeszcze miesiac i wsyzstko sie moze zdarzyc. Nie jestem gotowa, ale z drugiej strony, chcialabym juz miec to za soba. Gdzie chodzisz do położnej? wiesz juz chłopczyk, czy dziewczynka? pozdrawiam
[ Dodano: Wto Sty 24, 2012 3:21 pm ]
m4rcin napisał/a: | misiakasia napisał/a: | Kasiu pierwszy krok jaki powinnas podjąć to "zwiększyc" swoje ubezpieczenie o "gezinsplanning |
Mogla to zrobic 25 dni temu (do 31.12), teraz juz pozamiatane |
mogła zmienić ubezpieczalnie, lub eigen risico do 31.12 ale podwyzszyc pakiet moze równie dobrze teraz. Kolezanka wyzej ma racje. PZDR |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Wto Sty 24, 2012 5:39 pm
|
|
|
Nieprawda, w wiekszosci ubezpieczalni nie, tutaj lista w ktorych ubezpieczalniach mozna zmienic pakiet do konca tego miesiaca, w ktorych zawsze mozna a w ktorych juz nie:
http://www.overstappen.nl...g-nog-wijzigen/ |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
Ostatnio zmieniony przez Bronka Wto Sty 24, 2012 5:59 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Sty 24, 2012 6:45 pm
|
|
|
Bronka, to tez nie calkiem.
o Zekur pisza ze po 01.01 nie da sie podniesc podniesc / zmienic pakietu , a wlasnie dzis przyszlo pismo do kolezanki ze po jej zgloszeniu w zeszlym tygodniu , podnosza jej pakiet , jedynie co to moga to robic od 01.012012 .
https://www.zekur.nl/verz...ingen-doorgeven Kod: | Ben je ZEKUR Zorg-klant en wil je je pakket wijzigen of je vrijwillig eigen risicobedrag aanpassen? Dat kan tussen 1 november 2011 en 31 januari 2012. De wijziging gaat dan altijd in per 1 januari 2012. Je bankrekeningnummer, e-mailadres of rekeningnummer aanpassen kan natuurlijk het hele jaar door. | [/quote] |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Sty 24, 2012 10:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Wto Sty 24, 2012 10:47 pm
|
|
|
misiakasia,
No to trzymaj się zdrowo:) Ja mam termin na 13 maja, jeszcze troche
Do położnej chodzę w szpitalu. Każda moja ciąża tam była prowadzona, znam personel i oni mnie znają. Rodziłam tam już trzykrotnie, dwa porody z komplikacjami - jestem bardzo zadowolona z opieki zarówno nad dzieckiem, jak i położnicą. |
Ostatnio zmieniony przez andevi Wto Sty 24, 2012 10:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Śro Sty 25, 2012 11:12 am
|
|
|
andevi, to ja cie wg lekarskich obliczen powinnam wyprzedzic o 2 tyg |
|
|
|
|
glowka1991
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 06, 2012 12:02 pm
|
|
|
Witam mam takie pytanie mieszkam w Den Haag i poszukuje szpitala do porodu a nie orientuje sie jeszcze gdzie znajduja sie .Prosilabym o odpowiedz |
Ostatnio zmieniony przez glowka1991 Pon Sie 06, 2012 12:03 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
madziaz1989
Poczatkujacy madziaz1989
|
Wysłany: Pon Lis 05, 2012 10:46 am
|
|
|
"Jak to wyglada w praktyce. Umawiasz sie ze szpitalem, ze w tym i tym terminie wynajmiesz u nich sale na porod ambulatoryjny. "
Witajcie
mam pytanie do
'andevi'
jak to jest z tym umówieniem się do szpitala na termin? przecież nigdy nie wiadomo dokładnie kiedy urodzisz. Teraz jestem drugi raz w ciąży,planuje rodzić w Den Haag w szpitalu. Pierwsze dziecko urodziłam w Polsce. I nie urodziłam w terminie, który wyszedł z obliczeń. Mój syn przyszedł na świat tydzień przed podaną datą. Tak samo u mnie w rodzinie i moje znajome nie urodziły dokładnie w dniu podanym przez lekarza. Jak to tutaj dokładnie wygląda z tym porodem w szpitalu? Co jeżeli umówię się na konkretną datę a zaczne rodzić wcześniej?
Czy w szpitalu będę miała zapewniony pokój?
Przeczytałam także na forum o hotelu w którym można urodzić. Czy to jest to samo co szpital? Bo nie moge sie tutaj połapać z tymi pojęciami.
Jeszcze jedno pytanie dotyczące znieczulenia. Czy dostając znieczulanie, też wychodzi się ze szpitala po dwóch godzinach, jeżeli jest oczywiście wszystko w pożądku? Słyszałam, że nie ma sie czucia w nogach przez jakiś czas. Więc jak to wygląda? Prosze was o pomoc, jeżeli ktos ma doświadczenie. |
|
|
|
|
|