NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Wto Lis 06, 2012 9:28 pm
Zakup Skutera w Polsce - rejestracja i inne w Holandii
Autor Wiadomość
piepio1 
Poczatkujacy
pier

Wysłany: Śro Lip 11, 2012 7:57 pm   Zakup Skutera w Polsce - rejestracja i inne w Holandii

Kupuję w Polsce skuter do 50cm ponieważ cena jest drastycznie niższa, chcę natomiast go ubezpieczyć i zarejestrować w Holandii. i pytanko czy wie ktoś jaka jest procedura po przywiezieniu skutera do Holandii??? jakie dokumenty zakupu trzeba dostarczyć czy tłumaczone czy nie? gdzie się udać z tymi papierami, gdzie ubezpieczyć? czy rejestrować na blachach żółtych czy niebieskich i jaka jest różnica w cenach?
Proszę pomóżcie - Piotr 0617067652 piepio1@o2.pl

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Lip 11, 2012 10:42 pm   

http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=78177

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Camel 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 05, 2012 10:05 pm   

Gochna, wybacz, ale nie rozumiem dlaczego podałaś link do innej rozmowy, w której nie ma ani słowa na zadane wyżej pytanie... a sam jestem tego ciekawy...

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Pon Lis 05, 2012 10:20 pm   

Camel,

jak to do innej ''rozmowy''? czytaj ze zrozumieniem ,bo pomysle ,ze albo sie nudzisz albo sie czepiasz

piepio1,
Cytat:

Zakup Skutera w Polsce - rejestracja i inne w Holandii

jakie dokumenty zakupu trzeba dostarczyć czy tłumaczone czy nie? gdzie się udać z tymi papierami, gdzie ubezpieczyć?

jso napisał/a:
Tak mi się wydaje, że skutera NIE TRZEBA przerejestrowywać. Obowiązku przerejestrowywania nie ma chyba nawet co do samochodów, jest tylko obowiązek płacenia podatku drogowego (oraz BPM), a te można uiszczać tylko dla pojazdów na NL blachach. Więc konieczność przerejestrowana wynika pośrednio z obowiązku płacenia podatku.

W przypadku skutera nie ma ani podatku drogowego, ani BPM (na podstawie http://nl.wikipedia.org/w...an_personenauto's_en_motorrijwielen), więc nie ma konieczności rejestracji.

Przy czym mogę się mylić - może istnieje nakaz mówiący dokładnie o rejestrowaniu pojazdów (a nie o konieczności płacenia podatku). W takiej sytuacji mój wywód nie miałby sensu.

no i chyba wszystko w tym temacie a jak nie rozumiesz, to trudno ...

Camel 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 06, 2012 7:13 pm   

Hm... moderator uprzejmością nie grzeszy, ale cóż, sprecyzuję... jestem tu zameldowany, kupuję skuter w Polsce BEZ TABLIC, przywoże go do Holandii i co dalej? Muszę uzyskać tablice NL, tak czy nie?!?! Kolega pisze, co zrobić aby go zarejestrować, a nie przerejstrować, jak wygląda procedura i jakie dokumenty potrzebne... wiec podtrzymuję, że w podanym linku do INNEJ rozmowy nie ma ten temat slowa, a moderatorzy powinni dać możliwośc ludziom wypowiedzi, bo chyba od tego jest forum tak? Ja wcale się nie czepiam, tylko zwracam uwagę na fakt.
PS No i suma sumarum dalej nie uzyskuję odpowiedzi na postawione pytanie, a tylko link do innej rozowy, to i tak dobrze, że temat jeszcze nie zamknięty, no bo po co mamy go rozwijać, co nie? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Camel Wto Lis 06, 2012 7:15 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Wto Lis 06, 2012 7:27 pm   

Camel,

przeciez link podalam koledze, ktory zalozyl temat nie tobie ,wiec o co ci chodzi?

jemu pasowalo a tobie cos nie pasi?

Troche wlasnej inicjatywy a nie wszystko chcesz miec podane na tacy
lewusow na forum jak widac jasno na twoim przykladzie nie brakuje ...

i bez odzewu

Camel 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 06, 2012 7:56 pm   

post edytowany w calosci

tu nie jest miejsce na takie posty

prosze skontaktowac sie z Administratorem forum

[ Dodano: Wto Lis 06, 2012 8:53 pm ]
Ech szkoda słów... usuwać mój post???!!! Mam nadzieję, że w najbliższym czasie skontaktuję z z przełożonym Pani Moderator (bo przecież forum to nie samowolka) Przeciez i tak mam kopie tego co napisałem... Myślę, że ktoś odpowiedni się tym tematem zainteresuje. Jak nie przełożony to mam inne odpowiednie źródła, które chętnie zobaczą przebieg tej rozmowy. W razie czego proszę Panią Moderator o konakt na maila: glogowscy.nl@gmail.com
Hm.... ogólnie bym to olał ale troche to nieładnie publicznie kogoś obrażać. Pewnie ten post też zostanie usunięty ale mam nadzieje, że doczekam się kontaktu mailowego. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Lis 06, 2012 8:18 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Wto Lis 06, 2012 9:28 pm   

Camel,

Cytat:
W razie czego proszę Panią Moderator o konakt na maila: glogowscy.nl@gmail.com

oj ...czlowieku na glowe ci dzis cos ciezkiego chyba upadlo

wez mnie nie rozsmieszaj a niby w razie czego ? co masz zamiar mi nagane zasadzic, czy jakis inny rodzaj kary ? bo zle wykonuje swoje prace za ktora mi placisz ?

zeby nie bylo wiecej zbednych i durnowatych komentarzy temat zamykam

jesli bedziesz mial cos do dodania ,to prosze uzyc opcji priw lub bezposrednio skontaktowac sie z ADMINISTRACJA FORUM

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi