Przesunięty przez: Gochna H Pon Lis 19, 2012 4:48 pm |
Jakie ciasta? |
Autor |
Wiadomość |
kuki
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 4:12 pm Jakie ciasta?
|
|
|
Witam.Za jakimi ciastami tęsknicie w Holandi które kupowaliscie w Polsce.Proszę o odpowiedzi. |
|
|
|
|
beta9
Poczatkujacy beta9
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 4:27 pm
|
|
|
NIe tesknie , sama pieke na co mam ochote |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 4:47 pm
|
|
|
kuki,
czy to badanie rynku spozywczego w zwiazku z planowanym przyjazdem do Holandii?
sama pieke ,moj zoladek to nie smietnik, ze byle czym go zapcham ...kupne ciasto jest oszukane i tfuu...masa w nim konserwantow |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 8:29 pm
|
|
|
Bronka,
masa krowkowa firmy BAKALLAND jest w C1000 i w niemieckim REALu o ile pamietam 3.99 za 400 gramowa puszke |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 9:00 pm
|
|
|
Bronka, słodkie mleko w puszce jest w ah i w sklepach z azjatycką spożywką. Trzy godziny gotujesz i jest pyszne
O polskich sklepach nie wspominając |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 12:06 am
|
|
|
Gochna H napisał/a: | Bronka,
masa krowkowa firmy BAKALLAND jest w C1000 i w niemieckim REALu o ile pamietam 3.99 za 400 gramowa puszke |
Ani jednego z tych sklepow nie ma u mnie
[ Dodano: Wto Lis 20, 2012 12:11 am ]
mamqa napisał/a: | Bronka, słodkie mleko w puszce jest w ah i w sklepach z azjatycką spożywką. Trzy godziny gotujesz i jest pyszne
O polskich sklepach nie wspominając |
W polskim sklepie nie maja, jest jeden kolo mnie.
A z tym mlekiem to o co chodzi, ze po tym gotowaniu ma sie zrobic ta masa krowkowa? Co to za mleko, ja widzialam tylko kokosowe, masz jakis link
Jak pieczecie to polecam fajna stronka z ciastami i nie tylko, po prawej jest opcja kategorie:
http://figowesmaki.blox.p...,21.html?540808
Ciasto drożdżowe z masą budyniowo-jabłkową, robilam 2 razy, jest pyszne:
Ciasto drożdżowe z masą budyniowo-jabłkową |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
beta9
Poczatkujacy beta9
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 1:02 am
|
|
|
A z tym mlekiem to o co chodzi, ze po tym gotowaniu ma sie zrobic ta masa krowkowa?
Tak puszke mleka skondensowanego slodzonego wkladasz do garnka z woda i gotujesz ok 2 godz . Wychodzi masa toffi , pyszna Jednak mozna juz gotowa mase krowkowa zamowic w polskim sklepie. |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 9:47 am
|
|
|
Dzieki serdeczne, bede szukac , pogooglowalam i widze ze Nestle ma i Vriesche Vlag, w tureckich sklepach ponoc bywa a mam w sasiedztwie jeden, do polskiego musialabym specjalnie jechac. |
|
|
|
|
mamqa
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 12:50 pm
|
|
|
Bronka napisał/a: | A z tym mlekiem to o co chodzi, ze po tym gotowaniu ma sie zrobic ta masa krowkowa? Co to za mleko, ja widzialam tylko kokosowe, masz jakis link |
Dokładnie to które znalazłaś:
Bronka napisał/a: | Vriesche Vlag |
Kosztuje około 1,5 euro
beta9 napisał/a: | uszke mleka skondensowanego slodzonego wkladasz do garnka z woda i gotujesz ok 2 godz . Wychodzi masa toffi , pyszna |
Na wszelki wypadek jednak polecam gotować 3 godziny, bo zależnie od rodzaju mleka, raz wyjdzie dobrze a raz nie. A jak nie wyjdzie to jest problem bo to się gotuje w zamkniętej puszce i nie wiem czy potem gotując w garnku by się udało...
W każdym razie podsumowując: puszkę tak jak jest, prosto ze sklepu (bez otwierania) wkładamy do garnka z taką ilością wody by puszka była cała pod wodą i potem w trakcie gotowania uzupełnimy wyparowującą wodę (inaczej może nam puszka ponoć wybuchnąć, nie wiem, nie sprawdzałam, zawsze mam przykrytą odpowiednią ilością wody). Gotujemy 3 godziny na średnim gazie. Otwieramy gdy puszka będzie już w temperaturze co najmniej pokojowej.
Bronka napisał/a: | Jak pieczecie to polecam fajna stronka z ciastami i nie tylko, po prawej jest opcja kategorie |
Ja w zasadzie piekę tylko ze stronką mojewypieki.com są tam świetne pomysły, jeszcze nie zdarzyło mi się żeby coś się nie udało |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 2:05 pm
|
|
|
mamqa napisał/a: |
Ja w zasadzie piekę tylko ze stronką mojewypieki.com są tam świetne pomysły, jeszcze nie zdarzyło mi się żeby coś się nie udało |
Oj za duzo tego, ja sie w tym gubie zartuje
A tak w ogole narobilyscie mi smaka i pieke drozdzowe z budyniem, owocami, ubita piana z migdalami i kruszonka, nie wiem tylko czy sie uda |
|
|
|
|
beta9
Poczatkujacy beta9
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 5:16 pm
|
|
|
maqma - powiedz mi kochana, te puszki co kupujesz, to one maja otwieracz, czyli sa naciete . Nie ma ryzyka czy wystrzeli podczas gotowania ?
[ Dodano: Wto Lis 20, 2012 5:22 pm ]
Bronka - zrob to : http://piecsmakow.blogspo...ffi-krowka.html Nie pozalujesz |
|
|
|
|
siemej
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 7:00 pm
|
|
|
Mnie wzielo tez ostatnio na pieczenie. Jako, ze nie moglam nigdzie u mnie po sklepach znalezc slodzonego mleka kondensowanego, to kupilam normalne. Wlalam do wysokiego garnka, zasypalam cukrem, i gotowalam na bardzo malym ogniu przez ok. 1 godz. i 45 minut. Woda odparowala, masa sie zrobila, tak wiec eksperyment sie udal. Minus jest taki, ze trzeba czesto do takiego garnka dochodzi i pilnowac, zeby sie nie przypalilo. No ale sie udalo. |
_________________ niewazne ile mamy....zawsze chcemy wiecej.... |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
|
|
|
|
|
mamqa
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 9:45 pm
|
|
|
beta9 napisał/a: | maqma - powiedz mi kochana, te puszki co kupujesz, to one maja otwieracz, czyli sa naciete . Nie ma ryzyka czy wystrzeli podczas gotowania ? |
Te co ja kupuję nie mają otwieracza...
Oj też bym zjadła to ciasto toffi... w sumie coś podobnego tez robię, ale już chyba ze dwa lata nie robiłam, każdy kawałek to bomba kaloryczna a przy trzech osobach na jednym kawałku się nie kończy (nawet piekąc na najmniejszej blaszce wychodzi więcej niż po jednym kawałku ) |
Ostatnio zmieniony przez mamqa Wto Lis 20, 2012 9:47 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
salsa
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 2:44 pm
|
|
|
Witam a czy wiecie może czy dostane tu w Holandii mak taki na makowiec? |
|