NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Sob Lis 24, 2012 9:01 pm
Lekarstwa
Autor Wiadomość
Tharna
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lis 24, 2012 8:32 pm   Lekarstwa

Jestem astmatyczką i nadciśnieniowcem.
W związku z powyższym chciałabym dowiedzieć się jak wygląda sprawa leków w Holandii.
Czytałam że trzeba się po 3 miesiącach ubezpieczyć. OK. To zapewnia mi jakieś tam usługi lekarskie/szpitalne.
Jak to wygląda w praktyce? Idę do lekarza i on przepisuje mi leki?
Ile one kosztują? Są w jakiś sposób refundowane?
Co z odpowiednikami polskich leków?
Czy lepiej zaopatrzyć się w PL i przywieźć do NL czy może w NL jest możliwość nabycia takich samych?

I jeszcze sprawa dentysty. Czy ubezpieczeniem można objąć opiekę stomatologiczną?
I jak wygląda sprawa pogotowia stomatologicznego? Jest w ogóle coś takiego?

Jade po feriach z synem do męża na stałe już i stąd lawina pytań, bo to ważne a nie mogę znaleźć wyczerpujących informacji :)

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Lis 24, 2012 9:19 pm   

Tharna,
Cytat:

lekarz domowy przepisuje leki

odpowiedniki polskich zapewne sa, ale kto tam sobie bedzie nimi glowe zaprzatal beda przepisywac tutejsze

no i jesli bedziesz tu mieszkala, to moze licz bardziej na lekarstwa holenderskie niz polskie
Cytat:
Ile one kosztują?

niektore lekarstwa sa odplatne
za niektore trzeba placic z wlasnej kieszeni inne sa refundowane w calosci
lecz nie wczesniej niz po wykorzystaniu calego eigen risico - o tym i o ubezpieczeniu tu

http://www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=460

o dentyscie tu http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=4768

Tharna
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 25, 2012 1:25 am   

Wiesz to nie takie proste zmienić leki, kiedy są już dobrane i sprawdzają się :-)
Czy holenderskie leki są lepsze od polskich?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Lis 25, 2012 2:42 am   

Tharna napisał/a:
Wiesz to nie takie proste zmienić leki, kiedy są już dobrane i sprawdzają się :-)

To juz twoj problem nie moj ..pozostan zatem przy polskich lekarstwach , wez ze soba zapas polskich lekow i sprawa na jakis czas rozwiazana

Tu jest inny system leczenia i moze byc tak, ze huisarts nie wypisze ci nawet zamiennikow bez konsultacji ze specjalista

NO i co to za pytanie czy leki polskie sa gorsze ?
a co bedzie jak napisze ze jednak sa gorsze ... uwierzysz ?
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Lis 25, 2012 2:43 am, w całości zmieniany 1 raz  

Tharna
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 25, 2012 3:06 am   

Ale to jest mniej istotne czy uwierzę czy nie. Nie o to chodzi.
Mieszkając w NL masz pewnie jakieś porównanie systemu holenderskiego i polskiego oraz leków. Pytam bardziej z ciekawości, a ja i tak się pewnie przekonam z czasem, teraz to sobie mogę tylko gdybać i zadawać pytania.
Ostatnio zmieniony przez Tharna Nie Lis 25, 2012 3:08 am, w całości zmieniany 1 raz  

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Nie Lis 25, 2012 9:53 am   

Tharna napisał/a:

W Holandii z oszczednosci na recepte przepisywane sa zazwyczaj najtansze bezmarkowe zamienniki wiec zazwyczaj nie sa to holenderskie leki tylko na przyklad hiszpanskie.
Ja sobie moge kupic bezmarkowy ibuprofen lub paracetamol ale na innym, dosc powaznym leku zamienniku sie przejechalam - dzialal jak placebo a wlasciwie nie to wcale dzialal. I mi moga lekarze i aptekarze wpierac, ze to ten sam glowny skladnik i tylko substancje pomocnicze sa inne blablabla to i tak wiem swoje. Substancje pomocnicze moga wywolac jedynie problemy z zoladkiem i tym podobne a nie dawac objawy odstawienne. A jest sporo osob , ktore maja podobne doswiadczenie do mojego.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 2:15 pm   Re: Lekarstwa

Tharna napisał/a:
Jestem astmatyczką i nadciśnieniowcem.
W związku z powyższym chciałabym dowiedzieć się jak wygląda sprawa leków w Holandii.
Czytałam że trzeba się po 3 miesiącach ubezpieczyć. OK. To zapewnia mi jakieś tam usługi lekarskie/szpitalne.
Ile one kosztują? Są w jakiś sposób refundowane?
Co z odpowiednikami polskich leków?
Czy lepiej zaopatrzyć się w PL i przywieźć do NL czy może w NL jest możliwość nabycia takich samych?

I jeszcze sprawa dentysty. Czy ubezpieczeniem można objąć opiekę stomatologiczną?
I jak wygląda sprawa pogotowia stomatologicznego? Jest w ogóle coś takiego?

Jade po feriach z synem do męża na stałe już i stąd lawina pytań, bo to ważne a nie mogę znaleźć wyczerpujących informacji :)

Nic nie napisalas jakie leki przyjmujesz w Polsce, wiec trudno odpowiedziec czy cos jest odpowiednikiem.
Moj maz jest astmatykiem i bierze leki wziewne: Sinestic Turbuhaler 200/6.
Lek zawiera "budesonide" i "formoterolfumaraatdihydraat"
Lek zapisywany jest przy astmie i COPD.
Fabrykant: Zweden, Duitsland, UK
Opakowanie meza zawiera 120 jednostek wziewnych i kosztuje 56, 34 euro.Refundowane z ubezpieczenia po zaplaceniu wlasnego ryzyka . W 2013 r ryzyko wlasne 350 euro.

Odpowiedz do tematu