Przesunięty przez: Gochna H Wto Lis 27, 2012 11:23 am |
Zbliżające się święta |
Autor |
Wiadomość |
Ozdoba
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 27, 2012 9:42 am Zbliżające się święta
|
|
|
Witam
Juz tylko 4 tygodnie pozostało do świat Bożego narodzenia i stad bierze się moje pytaniegdze robicie zakupy przedswiateczne głownie chodzi mi o zakupy spożywcze niezbedne do przygotowania wigili - przeszłam dirka , alberta i nie znalazłam tam buraków na barszczyk anik kapusty. Gdzie można kupić zmieniony mak, albo czy można tu dostać karpia świeżego.
Pozdrawiam
[ Dodano: Wto Lis 27, 2012 9:45 am ]
A. Jeszcze kiedy tu się zaczyna przedświątecznym szał zakupow |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Wto Lis 27, 2012 12:26 pm
|
|
|
Buraczki to ja polecam te już obgotowane w słoiczkach (lub takie w foliach hermetycznych), nie ma brudzenia się przy obieraniu, wlewam całość do garnka, dodaję pozostałe składniki na barszcz i taki wychodzi pyszny |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Wto Lis 27, 2012 11:28 pm
|
|
|
Nie wiem, czy dostaniesz mak w dużej ilości. Spróbuj w sklepach tureckich pod nazwą maandzaad. Jest dość drogi, sprzedają w paczuczkach po 100 gram. Zmielonego nie widziałam. Ale... jest tu bardzo popularny marcepan, a to lepsze niż mak do ciast. Jest naturalny, jest i z kolorkiem. Albo wybierz się do Jumbo, tam zwykle mają "polskie" produkty.
O zwykłą białą kapustę pewnie chodzi? Czasem na targu bywa. Karpia możesz zamówić u visboer (właśnie na targu), sałatki śledziowe widziałam też niemieckie mają, ale śledzi matjasów już nie.
Buraki surowe też na targu dostaniesz, w marketach bywają gotowane pakowane hermetycznie, albo jeszcze lepiej sok z buraków. Na stoiskach ze zdrową żywnościa mają, doprawiam tylko, gotuję tortellini z grzybkami i ekspresowo mam barszczyk z uszkami;) Te buraczki w słoiczkach to sałatki, zwykle z octem i jeszcze jakimiś ziółkami. |
|
|
|
|
isoo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 7:11 pm niedziele handlowe
|
|
|
A moze ktos z was zna rozklad niedziel handlowych w NL ?
konkretnie interesuje mnie miasto Oss, Heesch okolice. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
|
|
|
|
isoo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Gru 15, 2012 12:50 pm
|
|
|
dzieki czyli Oss dopiero za tydzien... o Heesch nic nie ma to zapewne nie planuja otwierac w niedz. |
|
|
|
|
|