Naturalizacja |
Autor |
Wiadomość |
tomala
Super gaduła

Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 11:00 am
|
|
|
Witam, czy ktoś ostatnio przerabiał uzyskanie holenderskiego obywatelstwa i pozostawienie polskiego? Jak to zrobić, żeby mieć podwójne? Z różnych przyczyn zależy mi na tym, są pewne wyjątki ale ponoć Polacy do nich nie należą... . Może wiecie jak to zrobić? Z góry dziękuję za podpowiedzi. |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 12:03 pm
|
|
|
tomala napisał/a: | są pewne wyjątki ale ponoć Polacy do nich nie należą... .Może wiecie jak to zrobić? |
bycie w zwiazku z Holenderm/Holenderka jest takim wyjatkiem ( zwiazek musi byc rejestrowany ).
Mieszkanie w NL od minimum 4 roku zycia ( po uzyskaniu pelnoletnosci tracisz podwojne obyw.).
Prawa ojczystego kraju niedopuszczaja" zdania " obywatelstwa
Bycie azylantem tez jest tym wyjatkiem .
Jesli jeden z twoich rodzicow jest z NL obywatelstwem dostajesz automatycznie podwojne obywatelstwo .
[ Dodano: Nie Sty 13, 2013 12:23 pm ]
p.s. po rozwodzie lub rozwiazaniu partnerstwa bedziesz musial/musial zdecydowac ktore obywatelstwo przyjmujesz . Jako mieszkaniec EU nie masz mozliwosci noszenia 2 narodowosci/obywatelstw |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Sty 13, 2013 12:26 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2013 12:02 pm
|
|
|
Dzięki baileys za informacje ale nie o to mi chodziło. Wyjątki o których wspomniałem wyżej to m.in.: wysoki koszt zrzeczenia się obywatelstwa polskiego (nigdzie nie jest to sprecyzowane i nikt nie jest w stanie podać dokładnych kosztów), zawiłość procedury (polecam: klik), zachowanie obywatelstwa polskiego ze względu na sprawy związane ze służbą wojskową-emerytura wojskowa lub przydział służbowy w rezerwie, sprawy spadkowe i majątkowe w Polsce. O wyjątkach tych wspomniała mi urzędniczka w Gemeente ale nie chciała podpowiedzieć jak to napisać. Wiem też, że sporo obywateli polskich w trakcie procedury składania wniosku o uzyskanie holenderskiego obywatelstwa zobowiązało się pisemnie do zrzeczenia się obywatelstwa polskiego po uzyskaniu holenderskiego. Tylko na zobowiązaniu się jednak skończyło (brak konkretnego terminu na zrzeczenie się polskiego) i spora liczba Polaków tego nie zrobiła przez parę długich lat i mają dwa obywatelstwa. Podzieli się ktoś doświadczeniami? |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2013 1:39 pm
|
|
|
tomala,
Cytat: | Wiem też, że sporo obywateli polskich w trakcie procedury składania wniosku o uzyskanie holenderskiego obywatelstwa zobowiązało się pisemnie do zrzeczenia się obywatelstwa polskiego po uzyskaniu holenderskiego. Tylko na zobowiązaniu się jednak skończyło (brak konkretnego terminu na zrzeczenie się polskiego) i spora liczba Polaków tego nie zrobiła przez parę długich lat i mają dwa obywatelstwa. Podzieli się ktoś doświadczeniami? |
Nie zgodze sie z powyzszym . Nie ma tak dobrze , nie wiem skad masz takie informacje ,chyba ze w ostatnich latach cos sie w tej sprawie zmienilo o czym nie wiem.
Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa trzeba dokonac zanim otrzyma sie obywatelstwo holenderskie inaczej nie ruszy procedura naturalizacji ,wiec ktos Ci bajek naopowiadal .
zrzeczenie sie kosztuje wedlug stawki konsu. 360 euro
http://www.haga.polemb.ne...atelstwa_pl.pdf
http://www.haga.msz.gov.p...at_konsularnych |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2013 1:41 pm
|
|
|
Gocha, cos mi sie tu nie zgadza. W pierwszym linku, ktory podalas jest napisane, ze do wniosku o zrzeczenie sie obywatelstwa trzeba dolaczyc kopie paszportu holenderskiego lub dokument o naturalizacji. Jak to zrobic skoro twierdzisz, ze obywatelstwa nalezy sie zrzec przed otrzymaniem dokumentow holenderskich? |
Ostatnio zmieniony przez Jagoda97 Pią Sty 18, 2013 1:42 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2013 2:11 pm
|
|
|
Jagoda97,
moja znajoma ktora mieszka w Holandii wystapila w 2011 o naturalizacje
od niej mam te informacje i powyzsze linki
Nie zwrocilam uwagi na to co pisze w punkcie 4
Cytat: | dokument stwierdzający nabycie obywatelstwa holenderskiego (kopia paszportu
holenderskiego bez tłumaczenia na język polski lub dokument o naturalizacji |
moze wystarczy przedwonic do konsulatu i zapytac jak to jest ?
w kazdym razie ona wlasnie w takiej kolejnosci jak juz w poscie wyzej to napisalam przechodzila proces naturalizacji.
moze komus sie przyda jeszcze i to info.
http://www.rijksoverheid....e-nationaliteit
mi linki dzialaja ,ale podam jeszcze raz (oplaty konsularne)
|
|
|
|
tomala
Super gaduła

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2013 2:59 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: |
Nie zgodze sie z powyzszym . Nie ma tak dobrze , nie wiem skad masz takie informacje ,chyba ze w ostatnich latach cos sie w tej sprawie zmienilo o czym nie wiem.
Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa trzeba dokonac zanim otrzyma sie obywatelstwo holenderskie inaczej nie ruszy procedura naturalizacji ,wiec ktos Ci bajek naopowiadal .
zrzeczenie sie kosztuje wedlug stawki konsu. 360 euro
http://www.haga.polemb.ne...atelstwa_pl.pdf
Musisz się zgodzić bo tak jest. "Bajek" naopowiadali mi urzędnicy w Gemeente u których w poniedziałek składam wniosek o holenderskie obywatelstwo. Dopóki nie uzyskasz holenderskiego obywatelstwa (lub innego) żaden polski urzędnik nie przyjmie od Ciebie wniosku o zrzeczenie się polskiego obywatelstwa. Przepisy w tym zakresie (nie tylko zresztą polskie) nie zezwalają na tzw. "bezpaństwowość".
Jagoda97 ma zupełną rację:
Jagoda97 napisał/a: |
Gocha, cos mi sie tu nie zgadza. W pierwszym linku, ktory podalas jest napisane, ze do wniosku o zrzeczenie sie obywatelstwa trzeba dolaczyc kopie paszportu holenderskiego lub dokument o naturalizacji. Jak to zrobic skoro twierdzisz, ze obywatelstwa nalezy sie zrzec przed otrzymaniem dokumentow holenderskich? |
Co do ceny to rzeczywiście, może konsulat ma ustaloną swoją "z kapelusza". W Polsce w większości Urzędów Wojewódzkich złożenie wniosku o zrzeczenie się polskiego obywatelstwa nie kosztuje nic, niektóre biorą grosze a inne nawet trzy tysiące PLN. Nie wiem z czego to wynika. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2013 3:36 pm
|
|
|
tomala,
ok nie bede sie spierala, mam nadzieje ze opiszesz na forum kolejnosc zalatwiania
bo z powyzszego wynikalo by ze znajoma, ktora ma to za soba ,byla niedoinformowana Musze ja zapytac jak udalo jej sie to zalatwic od d..y strony ?
znalazalm jeszcze takie informacje
Cytat: | Prawo holenderskie: od 1 października 1997 osoby wybierające holenderska naturalizację muszą zrzec się poprzedniej narodowości (afstandsplicht) z wyjątkiem gdy jest to niemożliwe (wiele krajów nie daje możliwości pozbycia się obywatelstwa). Zrzeczenie się polskiego obywatelstwa trzeba dokonać zanim otrzymasz holenderskie. Żeniąc się z Holendrem możesz jeszcze zachować polską narodowość ale w 2012 roku reguły tolerowania drugiego obywatelstwa zostaną zaostrzone i to już nie będzie możliwe. |
http://www.wiatrak.nl/158...ie-obywatelstwo
Cytat: | Afstand doen van uw nationaliteit
Als u Nederlander wordt, moet u afstand doen van uw huidige nationaliteit. Als u dat niet doet kan uw Nederlandse nationaliteit worden ingetrokken. U hoeft niet altijd afstand te doen van uw huidige nationaliteit. In sommige landen mag u uw nationaliteit niet opgeven of moet u daar veel geld voor betalen.
|
http://www.rijksoverheid....teit-krijg.html |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Sty 18, 2013 5:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła

|
Wysłany: Wto Sty 22, 2013 12:44 pm
|
|
|
Witam ponownie, zgodnie z życzeniem Gochny informuję, że złożyłem w Gemeente wniosek o "naturalizacje". Sprawa trwał to pół godziny, sporo dokumentów do podpisania, wśród nich najważniejszy-budzący kontrowersje: "zobowiązanie do zrzeczenia się polskiego obywatelstwa po uzyskaniu holenderskiego." Najdziwniejsze w tym dokumencie to brak jakiegokolwiek terminu-daty w której powinienem rozpocząć lub zakończyć działania w tej kwestii. Było tylko pouczenie, że jeśli tego nie zrobię, to mogą mi zabrać holenderskie obywatelstwo. Ale dokładnie co, kiedy i jak nie zostało określone. Termin trwania procedury neutralizacji: około 6-9 m-cy. Najśmieszniejsze to to, że data uzyskania obywatelstwa to data, w którym odbędzie się "uroczysta ceremonia wręczenia" a nie data wydania (nadania) decyzji-dokumentu. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Sty 22, 2013 2:47 pm
|
|
|
tomala,
Cytat: | wśród nich najważniejszy-budzący kontrowersje: "zobowiązanie do zrzeczenia się polskiego obywatelstwa po uzyskaniu holenderskiego." Najdziwniejsze w tym dokumencie to brak jakiegokolwiek terminu-daty |
Podpisuajc ten dokument Otrzymujesz od panstwa holenderskiego przyrzeczenie o otrzymaniu obywatelstwa ,wiec ..?
Dlaczego w tobie budzi kontrowersje powyzsze, przeciez z wlasnej no i chyba nieprzymuszonej woli pozbawiasz sie obywatelstwa polskiego ?
dwoch srok za ogon ciagnac sie nie da, obywatelstwa dwoch panstw mozna zachowac tylko w pewnych wyjatkach, o ktorych juz wiesz . Wiesz tez ze sie na to podwojne nie zalapiesz
Skoro nikt w urzedzie nie wspomnia o konkretnej dacie. Do czego potrzebna Ci ta data skoro caly proces naturalizacji rozciagniety jest w czasie niemal calego roku ?
ps,
Mialbym wiecej pytan ale bedzie ze sie czepiam |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Sty 22, 2013 2:56 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Wto Sty 22, 2013 4:13 pm
|
|
|
tomala napisał/a: | Witam ponownie, zgodnie z życzeniem Gochny informuję, że złożyłem w Gemeente wniosek o "naturalizacje". Sprawa trwał to pół godziny, sporo dokumentów do podpisania, wśród nich najważniejszy-budzący kontrowersje: "zobowiązanie do zrzeczenia się polskiego obywatelstwa po uzyskaniu holenderskiego." Najdziwniejsze w tym dokumencie to brak jakiegokolwiek terminu-daty w której powinienem rozpocząć lub zakończyć działania w tej kwestii. Było tylko pouczenie, że jeśli tego nie zrobię, to mogą mi zabrać holenderskie obywatelstwo. Ale dokładnie co, kiedy i jak nie zostało określone. Termin trwania procedury neutralizacji: około 6-9 m-cy. Najśmieszniejsze to to, że data uzyskania obywatelstwa to data, w którym odbędzie się "uroczysta ceremonia wręczenia" a nie data wydania (nadania) decyzji-dokumentu. |
Po otrzymaniu obywatelstwa holenderskiego przysyłają list, że masz 3 miesiące na wysłanie im dowodu zrzeczenia się drugiego obywatelstwa, Jeśli tego nie zrobisz to odbiorą ci holenderskie. Posłużyłabym się skanem pisma (widziałam na własne oczy), niestety osoba która zmieniała obywatelstwo nie zgodziła się na pokazanie pisma na ogólnodostępnym forum. |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Sty 22, 2013 5:44 pm
|
|
|
jak zatem powyzsze ,odniesc do tego co w swoim poscie umiescil
tomala,
Cytat: | Wiem też, że sporo obywateli polskich w trakcie procedury składania wniosku o uzyskanie holenderskiego obywatelstwa zobowiązało się pisemnie do zrzeczenia się obywatelstwa polskiego po uzyskaniu holenderskiego. Tylko na zobowiązaniu się jednak skończyło (brak konkretnego terminu na zrzeczenie się polskiego) i spora liczba Polaków tego nie zrobiła przez parę długich lat i mają dwa obywatelstwa.
|
|
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Wto Sty 22, 2013 9:27 pm
|
|
|
Powiem Gochna że pierwszy raz o czymś takim słyszę. Osobiście nie znam ŻADNEJ osoby która miałaby taki status o którym pisze Tomala.
Na nic się nie będę upierała, bo wiadomo że machina adminnistracyjna działa tutaj różnie.
Być może słyszał piąte przez dziesiąte o kimś ze ,,starej" emigracji, powiedzmy lata 90te kiedy były inne przepisy, a może osoby o których słyszał załapały się na te lub inne specyficzne wyjątkowe przepisy. Zresztą Tomala piszę o ,,sporej liczbie polaków" i sami nie wiemy czy są to domysły, czy fakty potwierdzone przeprowadzonymi ankietami Sporo może być i milion i całe 2 |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Sty 22, 2013 10:14 pm
|
|
|
misia0101,
Jak dla mnie to rowniez niecodzienna sytuacja z tym o czym czytalam w postach Tomali
Ja sama rowniez wystepowalam kiedys o naturalizacje , co prawda dawno temtu ale przechodzilam ten proces.
Nic jednak Nie wiedzialam o liscie i nie moglam o nim wiedziec, bo w moim wypadku takowego nie bylo gdyz ...mialam to wielkie szczescie i nie musialam zrzekac sie obywatelstwa polskiego.
Cytat: | Na nic się nie będę upierała, bo wiadomo że machina adminnistracyjna działa tutaj różnie. |
nie mniej
Dzieki za dostarczone info, wreszcie ulozylo sie wszystko w logiczna calosc
serdecznie pozdrawiam |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Wto Sty 22, 2013 10:26 pm
|
|
|
ja robilam naturalizacje w 1993 lub 94 i nie bylo takich listow ze trzeba sie czegos zrzec ,
tak jak Gochna mam 2 obywatelstwa |
|
|
|
|
|