emerytura/renta/inne świadczeni po holenderskim partnerze ?? |
Autor |
Wiadomość |
pabelo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 27, 2013 12:55 pm emerytura/renta/inne świadczeni po holenderskim partnerze ??
|
|
|
Witam serdecznie,
W związku z tym że ktoś z mojej rodziny planuje wziąć ślub z holenderskim partnerem (na holenderskiej emeryturze), zacząłem zastanawiać się nad pytaniem z tematu, tj. czy takiej osobie, w przypadku zgonu holendra, coś przysługuje. Czy ewentualnie jest to uzależnione od tego ile ta osoba tu przebywa (zameldowanie w hol), albo jak długo są małżeństwem lub czy i jak długo tu pracuje ?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje,
pozdrawiam
Paweł |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Sty 27, 2013 5:29 pm
|
|
|
pabelo, zalezy wszystko jak macie takie sprawy uregulowane , czy twoj partner byl w malzenstwie ( tzn czy jest rozwodnikiem ) i jak mial wtedy rozwiazane takie sprawy . Czy sie wprowadzasz do jego domu czy kupiliscie wspolnie dom , Czy biezecie slob z intercyza czy nie ,oraz wiele wiele innych faktorow . Nie jest tera prosto ci dac odpowiedziec. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
pabelo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 27, 2013 6:21 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | pabelo, zalezy wszystko jak macie takie sprawy uregulowane , czy twoj partner byl w malzenstwie ( tzn czy jest rozwodnikiem ) i jak mial wtedy rozwiazane takie sprawy . Czy sie wprowadzasz do jego domu czy kupiliscie wspolnie dom , Czy biezecie slob z intercyza czy nie ,oraz wiele wiele innych faktorow . Nie jest tera prosto ci dac odpowiedziec. |
to nie chodzi o mnie, ale to nie istotne. Holender jest na emeryturze, jak napisałem wyżej, jest to mężczyzna, wdowiec, bez dzieci. Teraz, oraz po ślubie, będą mieszkać u niego, w jego domu. Kobieta Polka, rozwiedziona, mieszka tu (jest zameldowana ) od roku.
Czy wiesz ewentualnie, gdzie mogę na ten temat przeczytać,? Nie chodzi o ten konkretny przypadek ale jak ogólnie wyglądają przepisy w tym, temacie.
pozdrawiam |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|