NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problem ze zwrotem
Autor Wiadomość
skorupa 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 10:19 am   

Suska!!! O czym ty mówisz? Sama chcesz płacić z góry? Ja rozliczałem się z tax-pol i nie wiem jak inni, ale dla mnie to komfort, że firma dosłownie wszystko za mnie załatwia (nawet sama odciąga sobie prowizję) i do tego nie bierze opłaty z góry. Szczerze mówiąc nie czytałem dokładnie umowy, którą podpisałem i zrobiłem to dopiero teraz (już po otrzymaniu zwrotu na swoje konto). No i firma rozliczająca mnie nie kombinowała, bo w umowie jest wyraźnie napisane, w jaki sposób następuje rozliczenie. Dokładnie tak też się odbyło, przeliczyłem sobie, czy odciągnęli nie za dużo. Wszystko zgadza się. Dla mnie coś takiego to super. Poza tym należy korzystać z poważnych ofert. Wielokrotnie spotkałem się z informacjami, że jakieś typki jeżdżą po domkach, gdzie mieszkają Polacy i oferują rozliczenie podatku za 25-30 EURO. Co to za firmy? Co to za profesjonalizm? W takim przypadku to na pewno mozna stracić kasę.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 10:20 am   

Ja place z gory i co? Nic. Rozliczam sie przez duze holenderskie biuro, polowa ludzi odemnie z biura sie z nimi od lat rozlicza...

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

wikar 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sty 24, 2013 7:59 pm   

Witam,Ja mam taki problem. Rozliczałem się co roku z Firmą Tax-pol lecz w lutym 2012 pierwszy raz sie rozliczyłem w Holandi przez Pana co rozlicza z Podatków,podałem dane numer konta swój Holenderski,czekam do dzis i zero kasy na koncie a rok prawie już czekam.Zawsze kasa do 5miechów była na koncie jak Tax-pol mnie rozliczał.Ale do czego zmierzam,zadzwoniłem dziś do belastingu do NL ,z zapytaniem co z moim rozliczeniem,dostałem informacje że decyzja podjęta i pieniądze w ubiegłym roku zostały wypłacone za rok 2011 na konto jakieś inne niż te co podałem przez telefon babce bo mnie pytała jakie mam konto swoje.Mało tego Pani Holenderka powiedziała ze przed wypłata pieniędzy wysłali e-mail z zapytaniem na jakie konto ma być wpłata,Ja żadnego emaila od Lutego nie dostałem od nikogo nic kompletnie.Dzwoniłem dziś do gościa co mnie rozliczał w Lutym i mi powiedział że to norma i Tax-pol podał konto swoje Holenderskie i im belasting przelał pieniądze.I teraz moje pytanie co dalej dzwonic do tax-polu by mi wypłacili ,w ogóle wypłaca mi odrazu czy będą chcieli odesłać kase z powrotem do NL,lub moga powiedziec że nie mieli żadnego takiego przelewu...Co Ja mam robić będąc w Polsce?Pilnie prosze o rade bo nie małe pieniądze im wpłyneły:/

AGW 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Sty 25, 2013 10:36 pm   

W pierwszej kolejnosci skontaktuj sie z Tax-polem. Takie sytuacje wystepuja czesciej bo Belasting idzie po najmniejszej linii oporu i nie chce im sie wysylac pism o potwierdzenie nowego nr. konta. Jesli Tax-pol bedzie sie wypieral wtedy bedziesz musial zwrocic sie do Belastingu o wszczecie tzw procedury TOR.

wikar 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 29, 2013 12:59 pm   

A ta procedura TOR ile kosztuje i jak długo trwa od zgłoszenia w belastingu?

Ktoś mi powiedział że mam złozyć papiery w konkurencyjnej firmie ,z opisem o odzyskanie podatku?

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Wto Sty 29, 2013 2:05 pm   

Procedura tor to jest tylko tyle ze belastingdienst wysyla pismo do osoby ktora pobrala nie swoje pieniadze ze ma dwa tygodnie na zwrot tych pieniedzy inaczej ma prawo pani wstapic na droge cywilna zeby te pieniadze odzyskac
Procedura tor nic nie kosztuje

wikar 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 06, 2013 1:07 pm   

Zgłoszone do tax pola zostało 2 tyg temu,wiedzieli o co chodzi i spisali dane wszystko i kazali czekać,musza sprawdzic czy przelew jest i jak bedzie to sie odezwią na email,powiedzieli że sa ferie zimowe i nie ma księgowej głównej bo jest na wolnym i co dzwonie to gadka że będzie od nowego tyg ale ciagle jej nie ma.Widocznie pogrywają sobie teraz mam czekac aż księgowa sie pojawi kiedyś tam i to sprawdzi...Co to tym myslicie?

makko 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 06, 2013 8:36 pm   

wikar napisał/a:
Zgłoszone do tax pola zostało 2 tyg temu,wiedzieli o co chodzi i spisali dane wszystko i kazali czekać,musza sprawdzic czy przelew jest i jak bedzie to sie odezwią na email,powiedzieli że sa ferie zimowe i nie ma księgowej głównej bo jest na wolnym i co dzwonie to gadka że będzie od nowego tyg ale ciagle jej nie ma.Widocznie pogrywają sobie teraz mam czekac aż księgowa sie pojawi kiedyś tam i to sprawdzi...Co to tym myslicie?

Stary numer z księgową .Widzę, że coraz więcej osób ma problemy z tax-polem .My od ponad dwóch lat już z nimi walczymy.Potrafią wszystko zwalić na Belasting. Nie daj się zbywać.Nie pisz emaila tylko pismo za potwierdzeniem odboru( na polskiej poczcie taka żółta karteczka).Powodzenia i daj znać jak Tobie udało się załatwić z nimi sprawę.
Ostatnio zmieniony przez makko Śro Lut 06, 2013 8:38 pm, w całości zmieniany 2 razy  

wikar 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 06, 2013 10:58 pm   

Nie Ja zgłosze do belastingu procedure TOR jak do połowy lutego bedzie gadka że księgowej nie ma to zgłaszam.4 tyg przecie nie jest na urlopie księgowa bo w połowie lutego bedzie już 4tyg jak jej nie ma.Ale widze że to standardowa gadka więc tu nei pomoże pismo z żółtą kartką...A ja dzwoniłem i pisąłem i cały czas ta sama forma brak księgowej...

mbn 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Lut 06, 2013 11:34 pm   

Odkąd czytuję forum na niedzieli (będzie ponad 3 lata), to ciągle ten sam numer: kancelaria podatkowa zgarnia zwrot i albo w ogóle nie oddaje, albo zgarnia "nieco wyższą" prowizje :D I jakoś nadal korzystacie z tych badziewiarzy, zamiast dać €50 holenderskiemu księgowemu, których jest na pęczki tutaj, prawie zawsze jest jakiś w zasięgu 'spacerowym', albo ewentualnie e-mailowym :)

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 9:41 am   

mbn napisał/a:
Odkąd czytuję forum na niedzieli (będzie ponad 3 lata), to ciągle ten sam numer: kancelaria podatkowa zgarnia zwrot i albo w ogóle nie oddaje, albo zgarnia "nieco wyższą" prowizje :D I jakoś nadal korzystacie z tych badziewiarzy, zamiast dać €50 holenderskiemu księgowemu, których jest na pęczki tutaj, prawie zawsze jest jakiś w zasięgu 'spacerowym', albo ewentualnie e-mailowym :)

mbn a nie pomyslales, ze czesc z tych oszukanych osob jest w PL, a po drugie nie znaja jezyka holenderskiego ew. angielskiego w takim stopniu, aby sie porozumiec w takiej sprawie ? Nie kazdy jest taki zdolny, jak Ty :072:

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 10:11 am   

agastepa13 napisał/a:
mbn napisał/a:

mbn a nie pomyslales, ze czesc z tych oszukanych osob jest w PL, a po drugie nie znaja jezyka holenderskiego ew. angielskiego w takim stopniu, aby sie porozumiec w takiej sprawie ? Nie kazdy jest taki zdolny, jak Ty :072:

nie kazdy jest zdolny,ale kazdy umie czytac,jesli osoby takowe udzielaja sie na niedzieli,to na forum jest mnostwo watkow dotyczacych rozliczen i tam opisane jakie maja procedury te zdzierajace i zerujace na ludzkiej niewiedzy firmy.

wikar 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lut 07, 2013 7:11 pm   

Czyli co mam robić w owej sytuacji bo nie ciekawie jest, czekać jak idiota aż niby księgowa sie pojawi i mi email wyśla że kasa jest,czy zgłaszać do Belastingu ta procedure TOR,czy inne sugestie jakieś macie w tej sprawie.Czy zgłosić w polskiej firmie podatkowej konkurencyjnej o zwrot mojego podatku o odzyskanie kasy...Czy dzwonić do tax polu ale co im gadać jak oni cały czas bredzą mi o księgowej.

Odpowiedz do tematu