Zamknięty przez: Gochna H Wto Sty 29, 2013 7:53 pm |
Kupno auto 'na export'? |
Autor |
Wiadomość |
Noxus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 28, 2013 8:41 pm Kupno auto 'na export'?
|
|
|
Witam serdecznie.
Mam zapytanie, może oczywiste dla większości. Postanowiłem poszukać na własną rękę auta w Holandii, póki co przeglądam przeróżne strony związane ze sprzedażą. Nurtuje mnie takie coś, mianowicie:
Jakiś tam samochód normalnie kosztuje '6000euro', pod spodem napisane 'export 4600euro' (na export jest tańsze zawsze i to ponad 1000euro). O co w tym chodzi? To są auta 'trupy'? Jest jakiś haczyk, kupuję tam taniej a w Polsce płacę coś o wiele drożej? Czy może jako osoba prywatna nie mogę kupić na export tylko handlarz co ma firmę? Tylko niektóre aukcje mają ceny na 'export' - to jest jakoś zależne?
Mam dość tych kręconych przebiegów i chowanych usterek przez polaka aby tylko auto sprzedać.
Jeżeli ktoś mógłby wytłumaczyć to ślicznie dziękuję,
Z uszanowaniem, Kamil. |
Ostatnio zmieniony przez Noxus Pon Sty 28, 2013 8:42 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Sty 28, 2013 8:45 pm
|
|
|
Noxus,
podaj ta strone link do niej
kurcze ja sie z tym jeszcze nie spotkalam, |
|
|
|
|
Noxus
Poczatkujacy
|
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Sty 28, 2013 9:59 pm
|
|
|
Noxus, dlatego taniej ze sprzedajacy ubiega sie o zwrot BPM i BTW. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Sty 28, 2013 10:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Noxus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 28, 2013 10:06 pm
|
|
|
baileys
właśnie czytałem coś o tym BPM - to coś takiego jak w Polsce VAT?
ale w takim razie, na jakiej zasadzie to jest że tylko niektóre auta mają niższą cenę 'na export' czyli bez BPM? |
Ostatnio zmieniony przez Noxus Pon Sty 28, 2013 10:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Pon Sty 28, 2013 10:17 pm
|
|
|
Noxus, VAT to BTW , BPM to podatek od auto osobowych i mozna go odzyskac przy autach nie starszych jak 2006 r . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Sty 28, 2013 10:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Noxus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 28, 2013 10:29 pm
|
|
|
Czyli spokojnie mogę zwracać uwagę na auta z cenami netto/export , dzięki. Miłego wieczoru!
ps. jeżeli kupuję takie auto bez BTW i BPM czyli netto jako osoba prywatna to muszę w Polsce coś płacić dodatkowego oprócz standardowych opłat? Coś dochodzi? Jako osoba prywatna co mogę kupić - export netto czy export brutto? |
Ostatnio zmieniony przez Noxus Pon Sty 28, 2013 11:26 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Sty 29, 2013 4:39 pm
|
|
|
Noxus,
Cytat: | Na stronie www.autoweek.nl, w dziale "service", znajduje się kalkulator, który umożliwia precyzyjne wyliczenie ile owego podatku "wisi" na konkretnym samochodzie. Trzeba znać datę pierwszej rejestracji, rodzaj silnika oraz cenę nowego egzemplarza.
Podatku BPM do niedawna można było uniknąć tylko wtedy, gdy auto kupowało się nowe, w salonie, i wywoziło zaraz za granicę. Niedawno przepisy uległy zmianie, ale tylko w odniesieniu do pojazdów zarejestrowanych od października 2006 roku.
Przy samochodach powypadkowych jest trochę inaczej. Z reguły po wypadku policja zabiera dokumenty. Żeby odzyskać papiery i BPM (dotyczy pojazdów zarejestrowanych w Holandii od X 2006 roku) trzeba najpierw naprawić pojazd, a później zrobić przegląd techniczny. Zdarza się jednak, że papiery zostają razem z autem po wypadku. Wtedy wystarczy dostarczyć zaświadczenie o zarejestrowaniu auta za granicą, a sprzedawca dostanie zwrot BPM. Tym zwrotem oczywiście powinien w jakiś sposób podzielić się z nabywcą. |
zrodlo tu |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Wto Sty 29, 2013 4:54 pm
|
|
|
Noxus napisał/a: | Czyli spokojnie mogę zwracać uwagę na auta z cenami netto/export |
hmm tu jak ida auta na export to rcos jest z nim i nie tak . Albo duzo km albo cos nie tak technicznie albo .... Auto na export w 95% to auta ktore tu sie nie sprzeda z powodu jakiegos problemu . Wiec uwazaj co kupujesz . |
|
|
|
|
Noxus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 29, 2013 5:56 pm
|
|
|
Znalazłem podobny problem do mojego, który był już poruszany na tym forum. Dziękuję ślicznie za porady i zainteresowanie. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|