NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Duuvelke
Czw Wrz 17, 2009 1:47 pm
MACIERZYŃSKI
Autor Wiadomość
ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Wto Sty 29, 2013 6:32 pm   

stroopwafel napisał/a:
Bravo, Polak potrafi.. Zenada

Nie przesadzaj.

skasia
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sty 31, 2013 10:14 am   

stroopwafel - nie kazdy musi wychodzic z domu zeby pracowac, a co zlego jest w tym ze mam mozliwosc dorobienia?
Ostatnio zmieniony przez skasia Czw Sty 31, 2013 10:14 am, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Czw Sty 31, 2013 3:27 pm   

skasia, maciezynski tak samo jak chorobowe jest ci wyplacane bo nie mozesz pracowac . Gdy podejmujesz prace ( jaka kolwiek ) oznacza to ze jestes w stanie pracowac i nie potrzebujesz nic od UWV ( panstwa) .
Tak wiec sprawa jest prosta pracujesz nie nalezy ci sie chorobowe czy maciezynski .

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Sie 23, 2013 5:31 pm   

przeniesione

monika092025 napisał/a:
Mam kontrakt 0 . od momentu gdy moj pracodawca dowiedzial sie o ciazy nie zapewnia mi godziny pracy! Czy w takim przypadku nalezy mi sie jakies zasilek macierzynski czy jaki kolwiek zasilek ??

( ͡° ͜ʖ ͡°).

hania109 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Wrz 25, 2014 12:42 pm   

Witajcie, obecnie trochę chyba się zmieniło z macierzyńskim; żeby go otrzymać trzeba pracować do 10 tygodnia przed wyznaczoną datą porodu. Czy tak? I teraz zastanawiam się czy będąc po macierzyńskim mam prawo do zasiłku dla bezrobotnych, jeśli nie przepracowałam całych 26 tygodni przed macierzyńskim tylko 23tygodnie, czy okres zasiłku macierzyńskiego również liczy się jako czas przepracowany? Czy załapię się na zasiłek WW? Jak myślicie? Pozdrawiam

AnetaDK 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Paź 10, 2014 1:03 pm   

:039:
Mam pytanie.Urlop macierzyński kończy mi się 21.11.Wiadomo jednak,że jeśli poród nastąpił po wyznaczonej dacie,przysługuje mi dalej 10 tygodni.Co prawda,urodziłam raptem jeden dzień po terminie,ale mimo wszystko wolałabym ten dzień spędzić z maleństwem.Co powinnam zrobić?Trzeba to samemu zgłosić do UWV,pracodawcy?Czy zostają automatycznie powiadomieni i ten urlop o ten dzień zostanie mi przedłużony?

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Pią Paź 10, 2014 5:16 pm   

AnetaDK,

z tematu http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=218878

Cytat:
jesli ktos idzie 6 tygodni przed terminem... i urodzi 2 tygodnie po terminie... to wtedy ma sie 18 tygodni... a to dlatego, ze zawsze po porodzie przysluguje 10 tygodni wolnego...

hania109,
hania109 napisał/a:
czy będąc po macierzyńskim mam prawo do zasiłku dla bezrobotnych, jeśli nie przepracowałam całych 26 tygodni przed macierzyńskim tylko 23tygodnie,

przed macierzynskim ,znajoma przepracowala 25 tygodni i niestety nie zalapala sie na zasilek dla bezrobotnych ,
z tego wynikaloby ze nie wlicza macierzynskiego do okresu zatrudnienia

AnetaDK 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 11:20 am   

[quote="Panicelinka"]AnetaDK,

Cytat:
jesli ktos idzie 6 tygodni przed terminem... i urodzi 2 tygodnie po terminie... to wtedy ma sie 18 tygodni... a to dlatego, ze zawsze po porodzie przysluguje 10 tygodni wolnego...

Tak wiem,ale ja urodziłam tylko jeden dzień po terminie,teoretycznie powinnam mieć dzień dłuższy macierzyński,ale nie jestem pewna.I czy powinnam to gdzieś zgłosić czy uwv jest jakoś powiadamiane automatycznie.
Ostatnio zmieniony przez AnetaDK Pon Paź 13, 2014 11:22 am, w całości zmieniany 1 raz  

patrycja90
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lis 13, 2014 2:42 pm   

Witam

Kilka dni juz szukam i wciąż nie znalazłam.
Wiem, że każda kobieta która jest zameldowana i kiedykolwiek pracowała w Holandii ma prawo do zasiłku macierzyńskiego.
Ja ostatni raz pracowałam w maju, prawo do zasiłku dla bezrobotnych mi nie przysługuje.
Po poszukiwaniach napiasałam do UWV o pomoc w odnalezieniu na ich stronie formularzu odpowiedniego do mojej sutuacj, dostałam zwrotną odpowiedź z linkiem, tylko problem jest taki, że jeden formularz jest dla pracodawcy który wypełnia na rzecz pracownika a drugi wypełnia położna i wysyła do pracodawcy...(jest to napisane na formularzach), teraz nie wiem który powinnam wysłac. Jeszcze raz napisałam do UWV który to formularz, ponieważ nie pracuje, niestety nie dostałam odpowiedzi.

Aanvraag WAZO-uitkering
Bij zwangerschap en bevalling, adoptie en pleegzorg
Bedrijfsgegevens

i

Zwangerschapsverklaring
Bijlage bij aanvraag WAZO-uitkering

to te formularze...

Proszę o pomoc, bo jestem w 8 miesiącu ciąży i to chyba ostatni dzwonek zeby sie zgłosic... :(

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Czw Lis 13, 2014 3:14 pm   

patrycja90 napisał/a:
Wiem, że każda kobieta która jest zameldowana i kiedykolwiek pracowała w Holandii ma prawo do zasiłku macierzyńskiego

Nie jest to tak do konca jak piszesz .
patrycja90 napisał/a:
Ja ostatni raz pracowałam w maju, prawo do zasiłku dla bezrobotnych mi nie przysługuje.

Jezeli upynelo wiecej jak 10 tygodni od zakonczenia pracy , zasilku WW lub zasilku WIA/ZW a ty nadal masz wiecej jak 6 tyg do rozwiazaia to nie nalezy ci sie maciezynski i takowego nie dostaniesz.
Czyli jak np od 10.05.2014 zostalas bezrobotna poczym mialas zasilek na 3 m-ce do 10.08.2014 i jestes wyliczona na 25.12.2014 to nie przysluguje ci maciezynski ale jak byc byla wyliczona przed 30.11.2014 to miala bys prawo do maciezynskiego .

patrycja90
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lis 13, 2014 3:23 pm   

No wlasnie tak teraz wyzej poczytalam i pewnie tak jest... Gdzies tu byl cytowany artykul od poloznej czy cos, z ktorego mozna wnioskowac i na jakiejs stronie tez tak pisali... Ech

dzieki za odpowiedz.

Jednak chyba nie jest tak, ze poprostu zostalam bez srodkow do zycia, tzn mam partnera, ale nie zarejestrowanego jako partner.
Nie wiem.. moze powinnam ubiegac sie o zasilek socjalny, czytalam ze trzeba wtedy skrupulatnie szukac pracy... niby ciaza nie choroba, moglabym szukac pracy :P . tylko to sie wydaje jakies dziwne zaraz porod a ja pracy szukam .....
Jak sadzisz?

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Czw Lis 13, 2014 3:42 pm   

patrycja90 napisał/a:
moze powinnam ubiegac sie o zasilek socjalny
jeze jestes tu zameldowana 5 lat bez przerwy moze sie ubiegac o zasilek socjalny . Pamietaj jednak ze zliczane sa dochody wszystkich mieszkancow danego adresu i jezeli wasze dochody przekraczaja minimum cos okolo 1500 brutto na miesiac nie bedzie ci sie nalezal WWB , nie mozesz mec oszczednosci powyzej € 5.850 ( chyba wartosc auta tez jest w to wliczana ale nie jestem tego pewna , w twoim wypadku bedziesz tez musiala podac co posiadasz takze w PL i zostanie to takze zliczone ) jezeli nie spelniasz tych warunkow to nie zostanie ci przyznany zasilek socialny . Pozatym to nie sa jedyne warunki jest ich wecej i najlepiej przejsc sie do swojej gminy gdzie jestes zameldowana i o reszte sie dopytac .
w ponizszym linku masz wiecej info :
http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud/home/tid/2

[ Dodano: Czw Lis 13, 2014 3:46 pm ]
Cytat:
De gemeente kijkt ook naar bezittingen in het buitenland (zoals huizen, grond of tegoeden op buitenlandse spaarrekeningen).

http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud/index/pid/454
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Lis 13, 2014 3:43 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu