Dziwny problem z Belastingiem |
Autor |
Wiadomość |
Trzcina
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 8:14 pm Dziwny problem z Belastingiem
|
|
|
Witam, mam dziwną sprawę, a głównie szukam wyjaśnienia. pracuję w Holandii od 2008 roku.
W 2009 roku byłem winny belastingowi 1000 euro, wiem za co więc nie jestem zdziwiony. rozliczałem się co roku z ubezpieczenia zdrowotnego i podatku, wszystko było ok, jednak nigdy nie rozliczałem się za 2008
Sprawa wygląda tak, że w 2012 posanowiłem się rozliczyć za ten 2008 bo miałem do zwrotu 808 euro, po jakimś czasie przyszła informacja że zostałem rozliczony za 2008 rok i dostałem owy zwrot 808 euro, jednak odrazu przyszła koperta z informacją że pieniądzę zostały zajete za dług z 2009 roku -1000_ ok to tez rozumiem, byłem winny, pobrali sami, jednak problem tkwi w tym że zabrali mi też 500 z rozliczenia zdrowotnego w roku 2012 za ten rok 2009, czyli, byłem winen belastingowi 1000- euro, zajeli ma 808 euro i do tego 580 z ubezpieczenia zdrowotnego, czyli zabrali mi za dużo - jest możliwość zwotu tego co zabrali za dużo? Czy belasting mogł się pomylić?? Dodam że nie dostałe zadnej informacji o tym że pieniądze z ubezpieczenia zostały zajete a z podatku otrzymałem info. o co tu kaman?? Dziękuje za pomoc |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 9:11 pm
|
|
|
W Belastingdienst tez pracuja ludzie ,wiec mogla zajsc pomylka.Watpie,zeby ktos na forum mogl Ci pomoc.Najlepszym wyjsciem w Twojej sytuacji jest zebranie calej korespodencji z Belastingdienst,zadzwonic i poprosic o wyjasnienie sprawy lub nawet umowic sie na osobista wizyte w urzedzie.
Trzcina napisał/a: | czyli zabrali mi za dużo - jest możliwość zwotu tego co zabrali za dużo? |
Mozliwosc? Jesli zabrali za duzo to musza te pieniadze zwrocic.łaski nie robia. |
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Wto Lut 19, 2013 9:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 9:39 pm
|
|
|
Z własnego doświadczenia wiem, że nie muszą Cię informować jeśli zabrali część kwoty prognozowanego zrogtoeslag.Weim bo taką sama sytację też mieliśmy.Musimy oddac 450 e, ostatnio przyszed łrachunek z wyszczególnioną wpłacona o 200 e wyższą kwotą niż powinno być. Po telefonie do BD wyjaśnili, że pobrali to z zorgtoeslag 2013, a jeśli ew. będzie nadwyżka to zostanie to dopłacone pod koniec roku. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Trzcina
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 9:56 pm
|
|
|
Aha, czyli jest możliwość zwrotu zakładając że zabrali za dużo, sumując wiem że tam pracują ludzie, każdy może się pomylić dlatego rozumiem, ale wolałem najpierw się dopytac ludzi którzy mieli już takie przypadki.
Ogólnie wydaje mi się że miedzy tymi od ubezpieczen i tymi od zwrotu podatku (chyba że to jedna mafia ) było brak porozumienia w tej sprawie i obie strony pobrały kwoty. Myślę czy nie zwrócić się z tym problemem do dobrego księgowe w nl, który poprowadzi wszystko bez żadnych spinek- a przede wszystkim ktoś kto się zna na tym. Co prawda całej korespondencji nie posiadam, ale myślę że wystepujący ksiegowy w moim imieniu bedzie miał dostęp do wszystkich informacji co, gdzie ile i za co belasting przelał, prawda?? Póki co dziękuję za pomoc i proszę o dalsze wypowiedzi |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 11:39 pm
|
|
|
Trzcina,
Cytat: | czyli jest możliwość zwrotu zakładając że zabrali za dużo |
zakladasz ze zabrali ci za duzo ,czy masz pewnosc ze tak bylo i jestes w stanie to udowodnic
Cytat: | Ogólnie wydaje mi się że miedzy tymi od ubezpieczen i tymi od zwrotu podatku (chyba że to jedna mafia ) było brak porozumienia w tej sprawie i obie strony pobrały kwoty. |
ale co masz na mysli piszac powyzsze ? kto to sa ci od ubezpieczen ? i o jakie dwie strony chodzi ?
wydaje mi sie iz mieszasz dwie sprawy ubezpieczalnie i belastingdienst
Belastingdienst doplaca pewna kwote do obowiazkowego ubezpieczenia zdrowotnego , nazywa sie to zorgtoeslag, otrzymujesz go wtedy, gdy wystapisz do owej instytucji z wnioskiem o takie dofinansowanie ...o ile oplacales je sobie sam (ewentualnie firma ci sciaga) od chwili zameldowania lub podjecia pracy, lecz nie pozniej
Radze zerknac na date podpisania polisy z firma ubezpieczeniowa, oraz na to
kiedy wystapiles z wnioskiem do belastingu o przyznanie dodatku ,
moze to ubezpieczalnia doszukala sie jakiejs niscislosci w placeniu i zaleglosci za miesiace wstecz
dlatego sciagnieto ci pieniadze na poczet dlugu w ubezpieczalni .Nie wiem czy tak akurat bylo i czy to ,o to chodzi to juz musisz wyjasnic we wlasnym zakresie, to jest tylko podpowiedz z mojej strony
ps.wydaje mi sie, ze jakis czas temu Ty lub ktos piszacy z twojego IP poruszal te sprawe na forum
jesli znajde ten post lub watek, to w tym temacie wkleje link do niego
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Lut 20, 2013 12:02 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Trzcina
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 20, 2013 8:00 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | czyli jest możliwość zwrotu zakładając że zabrali za dużo
zakladasz ze zabrali ci za duzo ,czy masz pewnosc ze tak bylo i jestes w stanie to udowodnic
|
Ostatni dokument jaki od nich otrzymałem to prośba o uiszczenie zaległej kwoty czyli 1000 euro, po 2 miesiącach zajeli mi cały podatek 808 euro o czym mnie poinformowali, dodali że zostało jeszcze 200 euro. Otrzymując kilka miesięcy wczesniej dodatek do ubezpieczenia za poprzedni rok zabrali mi 500 euro na poczet długu Gochna H napisał/a: | Cytat:
Ogólnie wydaje mi się że miedzy tymi od ubezpieczen i tymi od zwrotu podatku (chyba że to jedna mafia ) było brak porozumienia w tej sprawie i obie strony pobrały kwoty.
ale co masz na mysli piszac powyzsze ? kto to sa ci od ubezpieczen ? i o jakie dwie strony chodzi ?
wydaje mi sie iz mieszasz dwie sprawy ubezpieczalnie i belastingdienst |
Może być że mieszam, nie znam się dlatego pytam Czyli pieniądze za zwrot podatku i dodatek ubezpieczeniowy wypłaca jedna orghanizacja?? Bo jeśli sa to dwie odzielnie działające komórki to może chcieli mi sciągnąć jeden dług razem?? Tego nie moge zrozumieć
Co roku rozliczam sie i z ubezpieczenia i z podatku, wszystko staram się robić dokładnie, tzn wszystkiego pilnowac... z ubezpieczenia też nie pobieram na bierząco a rozliczam się rocznie - bo wlaśnie tak się załatwiłem z tym pobieranie ubezpieczenia na bierząco że z 300 euro jakie mialem im oddac narosło do tysiąca
Gochna H napisał/a: | ps.wydaje mi sie, ze jakis czas temu Ty lub ktos piszacy z twojego IP poruszal te sprawe na forum
jesli znajde ten post lub watek, to w tym temacie wkleje link do niego |
Nie ma takiej opcji - pierwszy raz opisuję jakiś problem na tej stronie - tym bardziej ze sie dopiero niedawno dowiedziałem że mi zabrano część pieniędzy
Pozdrawiam |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Czw Lut 21, 2013 10:07 am
|
|
|
Tak, to są dwie komórki belastingdienst. Przykład: W grudniu mieliśmy robione voorlopige aanslaag, dostalismy pismo ze nalezy nam sie tyle i tyle, ale pieniedzy ni widu ni slychu.Po rozmowie z konsultantem dowiedzielismy sie ze nie maja nr konta, gdzie caly czas wplywaja od niech pieniadze z zorgtoeslag, Stwierdzili, ze inkomsteblasting a toeslagen to dwie osobne komórki i nie moga sobie ot tak wziąść od nich numeru konta ( wiem, sami robią problemy). Co ciekawe, program do rozliczeń za 2012 będzie pokazywał również twoje aktualne saldo na koncie w banku.
Niestety, albo dzwonić , łazić i wyjaśniac albo musisz czekać na ostateczne rozliczenie z zorgotoeslag. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
|
|