Przesunięty przez: Gochna H Sob Maj 18, 2013 3:51 pm |
chorobowe na fast kontrkt |
Autor |
Wiadomość |
krisbrefka35
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Mar 06, 2013 3:37 pm chorobowe na fast kontrkt
|
|
|
mam pytanie pracuje w firmie na fast kontrakt niestety w tym roku jestem trzeci raz na chorobowym. pierwszy raz miałem wielki ból zęba pojechałem do pracy a szef nie dał mi wolnego tylko zika następny raz miałem wypadek w domu i problem z ręka wiec wziołem dwa dni zika teraz dopadła mnie grypa i rozłożyła na maxa więc jestem trzeci dzień na ziku jutro chce wrócić do pracy choć jeszcze sie zle czuje. mam pytanie bo szef powiedział ze zgłosił mnie do arbo bo w ostatnim okresie za dużo chorowałem czy mają mnie prawo naprzykład za to zwolnić? |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Mar 06, 2013 3:48 pm
|
|
|
krisbrefka35,
Nie maja prawa, szczegolnie z stalym kontraktem (vast kontrakt), o ile byles za kazdym razem u lekarza domowego? |
|
|
|
|
krisbrefka35
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Mar 06, 2013 3:59 pm
|
|
|
z ręką byłem na pogotowiu z zebem u dentysty ale z grypą sobie sam pomagam bo tu i tak mi dadza paracetamol
[ Dodano: Śro Mar 06, 2013 4:05 pm ]
a wczoraj jak rozmawiałem z panią z arbo to mówiłem jej ze biore swoje leki ze zostane narazie w domu dopuki sie lepiej niepoczuje i ona powiedziała że ok. tylko mamy nowego szefa i strasznie upierdliwy jest i słóżbista i sie obawiam czy nie może mnie za to zwolnić ze za dóżo chorowałemGeraltRivia, GeraltRivia, |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x
|
Wysłany: Czw Mar 07, 2013 11:00 am
|
|
|
Nie masz obowiazku isc do lekarza. Mozesz chorowac siedzac w domu oczywiscie z rozsadkiem(kilka dni przeziebienia np). Grypa to max 1 tydz. Wiadomo zeby nie przesadzac chyba ze byla operacja jakas i w szpitalu dali aby nie pracowac np 3tyg. Arbo czesto dzwoni dowiedziec jak sie czujesz. Pracodawca zglasza a oni sobie sprawdzaja.
P.s. Popraw te bledy ort bo az oczy bola. |
Ostatnio zmieniony przez feel_x Czw Mar 07, 2013 11:03 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Mar 10, 2013 5:52 pm
|
|
|
feel_x,
Cytat: | Nie masz obowiazku isc do lekarza. |
moze i nie ma obowiazku , ale lepiej zglosic chocby telefonicznie chorobe do swojego huisarts zawsze to jakas podkladka, ze sie choruje
Cytat: |
tylko mamy nowego szefa i strasznie upierdliwy jest i słóżbista |
Tym bardziej bym poszla ,
Cytat: | ale z grypą sobie sam pomagam bo tu i tak mi dadza paracetamol
|
Wbrew obiegowej opinii z jaka spotkalam sie i tu na forum
lekarze maja obowiazek przyjmowac osoby z grypa , tak samo jak przyjmuja tych ze sraczka
z bolacym gardlem , palcem, czy bolem brzucha i nie rozumiem gadania, ze jest inaczej i ze.... tylko paracetamol ...
zadzwon zamow sobie wizyte i idz do doktora . |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Mar 10, 2013 6:18 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
olek1063
Gaduła
|
Wysłany: Pon Cze 17, 2013 11:08 am
|
|
|
Gochna H, Czy jest w ogóle możliwość, aby lekarz był tak obłożony żeby mieć pierwszy dostępny termin na wizytę dopiero na piątek? (dzwoniąc dzisiaj w poniedziałek) |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pon Cze 17, 2013 11:11 am
|
|
|
olek1063 napisał/a: | Gochna H, Czy jest w ogóle możliwość, aby lekarz był tak obłożony żeby mieć pierwszy dostępny termin na wizytę dopiero na piątek? (dzwoniąc dzisiaj w poniedziałek) |
moze tak byc albo lekarza niema do czwartku wlacznie i nikt go nie zastepuje |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
olek1063
Gaduła
|
Wysłany: Pon Cze 17, 2013 11:20 am
|
|
|
agastepa13, A już myślałem, że to jakiś żart z jej strony. Cóż asystentce nawet moje objawy nie przekonały do szybszej wizyty. Trzeba czekać. |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
|
Wysłany: Pon Cze 17, 2013 12:54 pm
|
|
|
olek1063 napisał/a: | agastepa13, A już myślałem, że to jakiś żart z jej strony. Cóż asystentce nawet moje objawy nie przekonały do szybszej wizyty. Trzeba czekać. |
Jak bedziesz sie np. jutro gorzej czul, to zadzwon jeszcze raz i powiedz o co chodzi. Moze jednak miejsce sie znajdzie albo chociaz asystentka pomoze Ci jak zlagodzic objawy. |
|
|
|
|
olek1063
Gaduła
|
Wysłany: Pon Cze 17, 2013 1:52 pm
|
|
|
Chyba jakbym miał ze 41 stopni to może by coś zrobiła a tak to pewnie nic Bo przecież 38,5 stopnia to nie gorączka
Nawet jak powiedziałem jej, że byłem chory na to samo 2 miesiące temu, 2 tygodnie temu też i teraz znowu to nic nie podziałało. Oby lekarz rozwiązał tą zagadkę |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
|
Wysłany: Pon Cze 17, 2013 2:17 pm
|
|
|
olek1063 napisał/a: | Chyba jakbym miał ze 41 stopni to może by coś zrobiła a tak to pewnie nic Bo przecież 38,5 stopnia to nie gorączka
Nawet jak powiedziałem jej, że byłem chory na to samo 2 miesiące temu, 2 tygodnie temu też i teraz znowu to nic nie podziałało. Oby lekarz rozwiązał tą zagadkę |
dostaniesz nic innego jak pewnie paracetamol, hehe
A tak na powaznie, to zdrowka zycze !!! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Cze 17, 2013 5:00 pm
|
|
|
olek1063 napisał/a: |
Jak bedziesz u lekarza nie zapomnij go poinformowac o tym ze chorujesz juz od jakiegos czasu
Jesli moge zapytac , czym do tej pory sie leczyles, paracetamolem ?
jesli nie chcesz by ci znow ten sam lek zapropnowal to o tym rowniez ''zamelduj'' lekarzowi , powiedz ,moze nawet sklam , ze po zazyciu paracetamolu masz bole watroby
Wracaj do zdrowia, Pozdrawiam |
|
|
|
|
olek1063
Gaduła
|
Wysłany: Wto Cze 18, 2013 11:14 am
|
|
|
Gochna H napisał/a: | olek1063 napisał/a: |
Jak bedziesz u lekarza nie zapomnij go poinformowac o tym ze chorujesz juz od jakiegos czasu
Jesli moge zapytac , czym do tej pory sie leczyles, paracetamolem ?
jesli nie chcesz by ci znow ten sam lek zapropnowal to o tym rowniez ''zamelduj'' lekarzowi , powiedz ,moze nawet sklam , ze po zazyciu paracetamolu masz bole watroby
Wracaj do zdrowia, Pozdrawiam |
Teraz zmieniłem na aspirynę. Idę do niego pierwszy raz dopiero, bo wcześniej po prostu zaniechałem 3 dni i powrót do pracy. Tak, ja tej sprawy tak nie zostawię, bo jednak trochę za często choruję. Będę pamiętać, gdy będzie mi proponować ten cudowny lek. |
|
|
|
|
|