NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ubezpieczenie w CZ
Autor Wiadomość
jjarek0612 
Poczatkujacy
divina

Wysłany: Sob Mar 09, 2013 6:34 pm   Ubezpieczenie w CZ

Witam posiadam ubezpieczenie w CZ

Zorgverzekering natura direct -96.70 + Aanvullende verzekeringCZ DirectBasic -14.65euro
razem place co miesiac 111.35euro
Chciałem zapytac co daje mi dodatkowe ubezpieczenie DirectBasic bo wchodzac na strone CZ widze ze w kazdej chwili moge z tego zrezygnowac jesli to tylko sztuka za 15e to chetnie sobie odpuszcze:)
mam prosbe jesli ktos mi odpisze to bez tekstu "przeczytaj o co chodzi z tym dodatkowym ubezpieczeniem" bo jesli znalbym holenderski nie zadawalbym tu pytania

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Sob Mar 09, 2013 7:05 pm   

Z tego co pamiętam to dietetyk, zabiegi medycyny niekonwencjonalnej, fizjoterapia, antykoncepcja i być może jeszcze aparat słuchowy. Nie wiem ile masz lat ale generalnie dla zdrowego młodego człowieka żaden pakiet dodatkowy nie jest potrzebny.

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Sob Mar 09, 2013 9:54 pm   

Ale z tego, co wiem, to "modyfikacje" ubezpieczenia mozna zrobic tylko na poczatku roku. Np. ja u siebie w Zilveren Kruis tez moge zmienic zakres ubezpieczenia, ale zmiana bedzie obowiazywala od 01.01.2014.

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Sob Mar 09, 2013 10:13 pm   

w Cz na pewno nie mozna zmieniac w ciagu roku ale w niektorych tak, moze komus sie przyda:

http://www.overstappen.nl...g-nog-wijzigen/

A tak na marginesie - jak sie nie zaplaci kilku rachunkow to sami zabiora pakiet dodatkowy :-P

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3
Ostatnio zmieniony przez Bronka Sob Mar 09, 2013 10:32 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Sob Mar 09, 2013 10:26 pm   

W tym pakiecie masz
- medycyna niekonwencjonalna - do 200 e
- antykoncepcja -do 200e
-okulary(szkla kontaktowe) - do 100 e
- kondony -50 szt
- fizjoterapia - do 400 e
- dentysta - 75 % max 250 e na rok
- dentysta za granica - 275 e
- szczepionki przed wyjazdem za granice - 100 %
http://www.czdirect.nl/be...lijker-czdirect
YANNOSICK napisał/a:
Nie wiem ile masz lat ale generalnie dla zdrowego młodego człowieka żaden pakiet dodatkowy nie jest potrzebny

Ja poszedlbym jeszcze dalej i wzial sobie najwyzsze wlasne ryzyko.Ewentualnie wykupilbym najnizsze dentyste.Chociaz tez zastanowilbym sie.
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Sob Mar 09, 2013 10:27 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Mar 10, 2013 12:01 pm   

Ja mam CZ odciąga mi firma automatycznie z pensji collectiff się to chyba nazywa. Płacę nie pamiętam ale chyba 83,60 i jest to basis z największym eigen risico.

Uważam to za bardo dobre wyjście dla kogoś kto statystycznie nie powinien mieć problemów ze zdrowiem. Raz zdarzyło mi się mieć zapalanie gardła (btw. do dziś pamiętam jak lekarka pokazywała mi 5 razy jakie to mam "dikke amandelen" :) )dostałem lekarstwa za darmo i tyle miałem kontaktu ze służbą zdrowia.

Sytuacja każdego jest inna, jednak mi udaje się być 2-3 razy do roku w Polsce na tydzień czy dwa wtedy kiedy wiem, że będę w Polsce umawiam się do stomatologa. Kontrola u mojego tandarts kosztuje 55 euro, usunięcie kamienia 70, wypełnienie małe 85 a leczenie kanałowe od 235 raz miałem przyjemność zapłacić 108 euro za usunięcie bólu i wypełnienie czasowe a potem za leczenie kanałowe 3 kanałów 317 euro... w Polsce leczenie 3 kanalów = 450 zł.

Jeszcze wracając do ubezpieczenia, wielu z nas korzysta z zorgtoeslag. Mając 1850 brutto miesięcznie przysługuje mi około 65 euro zorgtoeslag łatwo policzyć, że faktycznie płacę za ubezpieczenie zdrowotne około 20 euro na miesiąc. Rocznie zorgtoeslag = eigenrisico. Po co więc płacić za 300 euro eigen risico skoro mogę mieć 700 i w sumie na tym nie tracić?

Odpowiedz do tematu