NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
chce oddac auto w rozliczniu do komisu jak to wyglada w doku
Autor Wiadomość
d_ize_l
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Gru 16, 2012 5:25 pm   chce oddac auto w rozliczniu do komisu jak to wyglada w doku

Witam jak w temacie chce oddac swoje auto na nl tablicach do komisu jak to wyglada z dokumentami co musza mi oddac od mojego auta by nie płacic balastingu ubezpiecznia?

Czy oni jakos automatycznie to rejestruja czy jak moze ktos przerabiał taki temat ?

wiadomo ze umowe dostaje ale jak dale wyglada temat

POZDR

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Nie Gru 16, 2012 6:03 pm   

Nie dostaniesz żadnej umowy. Dostaniesz od ręki nowy dowód i potwierdzenie wyrejestrowania poprzedniego auta. Tego samego dnia musisz już mieć ubezpieczenie na nowe auto.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pią Mar 15, 2013 4:12 pm   

To na miejscu robia to w komisie czy musze jechac na poczte zarejestrowac auto?

Jak to wyglada z platnoscia? Karta tam u nich czy gotowka?

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Mar 15, 2013 6:53 pm   

Oddając samochód stary musisz im dać overschrijvingbewijs tak się chyba nazywa. Jest to część C albo IIb. Pamietaj o tym overschrijving bewijs bo bez samochodu nie mogą przyjąć, piszę "pamiętaj" bo z reguły deel A i B ma się z sobą a to leży gdzieś w domu. Jakbyś to zgubił cy nie miał, wydają kopię do tygodnia czasu, można o to poprosić poprzez DigiD.

Jeśli chodzi o kupno to coś podobnego jak z oddaniem starego tylko, że w drugą stronę. Dostajesz dokumenty od komisu czyli Deel A, Deel B i overschrijvingbewijs i z tym idziesz na pocztę gdzie dostaniesz nowe dokumenty, koszt tego to nie więcej jak 20 euro.

Ubezpieczenie wiele komisów realizuje podczas sprzedaży. Najlepiej wybierz sobie interesujące sla siebie i do nich zadzwoń, nie jestem pewien na 100% ale możesz chyba zadzwonić dziś żeby od jutra zaczęli ubezpieczać Twój samochód po czym dostaniesz od nich list z wyliczeniem składki.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pią Mar 15, 2013 7:18 pm   

to wiem ale chodzi o platnosci, mam wziac ze soba w gotowce kilka tysiecy?

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Mar 15, 2013 7:48 pm   

A to sam musisz się dowiedzieć. Najlepiej zadzwoń i zapytaj co oni akceptują. Niby wszędzie można kartą płacić, ale są miejsca gdzie jednak dalej tylko żywą gotówkę używają.

Nie wiem jaki masz limit na karcie, sprawdź sobie w banku ile możesz jednorazowo zapłacić. Może się okazać że na płatności kartą masz dziennie np. 1000 euro a dziennie z bankomatu możesz pobrać 2500 euro. Jeśli nie masz pewności, to najlepiej weź gotówkę.

Dwa razy w życiu pomagałem znajomym holendrom przy kupnie samochodu. Zabierali oni z sobą tokeny (kalkulatorki do haseł) i u właściciela czy dealera przelewali pieniadze ze swojego konta na konto sprzedającego. Zależnie od banku były zaraz albo dzień później. Nikt problemów nie robił żadnych.

Co wybrałeś?

PS: W moim ABN nie pozwalają więcej na raz zapłacić kartą niż 5000 euro ale jak chcę to mogę telefonicznie poprosić aby podnieśli mi jednorazową np na zakup samochodu limit. Naturalnie musisz mieć te środki dostępne.
Ostatnio zmieniony przez Estamos Pią Mar 15, 2013 7:53 pm, w całości zmieniany 1 raz  

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pią Mar 15, 2013 9:43 pm   

Musze sprawdzic w rabo u mnie jakie mam limity

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Sob Mar 16, 2013 11:51 am   

Najczesciej przelew przy wiekszych kwotach. Chyba ze kupisz za 4k czy 5k to spokojnie gotowka. Im wieksze kwoty tym komisy maja podklad na papierze ze taka i taka osoba zrobila przelew. Ja za swoje placilem wieksza czesc przelewem a reszte gotowka.

Odpowiedz do tematu