Rozliczenie PIT a kwoty brutto na Salaris |
Autor |
Wiadomość |
Agencjuszek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Mar 20, 2013 11:55 am Rozliczenie PIT a kwoty brutto na Salaris
|
|
|
Witam serdecznie
Mam taki problem - pracowałam od kwietnia do sierpnia 2012 w Holandii. Rozliczenie podatku w NL zleciłam w biurze rachunkowym a w Polsce rozliczenie PIT znajomej. Mamy jednak problem jeśli chodzi o kwoty brutto. Jak to wygląda na salaris, którą kwotę powinna wziąć pod uwagę jeżeli chodzi o diety? Jeżeli ktoś jest biegły w rozliczaniu podatku z Holandii w Polsce bardzo proszę o pomoc i kontakt.
Przykładowo:
Loon/salaris : 268,08
Toeslagloon : 64,60+
Totaal loon : 332,68
Loon voor verkn. verz. 332,68
Bijdrage ZvW 23.62+
Tabelloon: 356,30
Dodatkowo w tabeli Cumulatief w ostatnim salaris:
Loon voor verkn. verz. 4 841,38
Bijdrage ZvW 343,74
Bijzonder tariefloon 5 185, 12
Verr. arb. kort. 273,71
A w Jaaropgaaf:
Loonbelasting: 5559
Loonheffing: 1002
arbeitskorting: 298
Baaaaardzo proszę o pomoc. Za każdą poradę będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam ! |
|
|
|
|
lubcjusz
Gaduła
|
Wysłany: Śro Mar 20, 2013 1:32 pm
|
|
|
Agencjuszek, ja po długotrwałym "śledztwie" w necie i u znajomego pracującego w US zawsze biorę, tu przykładowo z Twojego kwitka: Loonbelasting: 5559 . Nie jest to do końca prawidłowe gdyż jest to suma podatku dochodowego wraz ze składkami socjalnymi,ale i tak tego nikt nie sprawdza a rozliczenie po uldze abolicyjnej i tak wychodzi na zero. Dodatkowo jeszcze teoretycznie powinno się tę kwotę rozbić na poszczególne wypłaty czyli każdy salaris przeliczamy po kursie średnim NBP z datą dzień wcześniej niż data na salarisie. Z doświadczenia wiem że też nie wszyscy tak robią. |
|
|
|
|
Agencjuszek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Mar 20, 2013 2:18 pm
|
|
|
No właśnie informacje w necie są tak różne nawet jeżeli chodzi o samo tłumaczenie poszczególnych zwrotów z salarisu a największe zamieszanie jest z przeliczaniem wypłat... Jak ja uwielbiam nasze polskie prawo podatkowe Dziękuje serdecznie za odpowiedź pierwsze koty za płoty za rok będzie łatwiej |
|
|
|
|
|