Przeswietlenie |
Autor |
Wiadomość |
agrafkaa1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 12:40 pm Przeswietlenie
|
|
|
Od kiedy pamietam mam problem z kolanami. Od pewnego czasu doszlo do tego takze biodro. Bylam u lekarza domowego, dostalam skierowanie na przeswietlenie. To tez juz mam za soba.
I w zwiazku z tym mam pytanie. Czy to przeswietlenie pojdzie z mojego ubezpieczenie czy bede musiala za to zaplacic? Mam ubezpieczenie podstawowe w FBTO.
Z gory dziekuje za pomoc. |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 1:36 pm
|
|
|
Niestety ale bedziesz musiala sama pokryc koszty - eigen risico.
Licz sie z kosztami jednej fotki w granicach 50 euro np.
pierwsza fotka kolana 50 euro, nastepna fotka kolana z innej strony 35-40 euro
fotka biodra 50 euro plus nastepna robiona pod innym katem 35-40 euro
To sa przykladowe koszty w przyblizeniu, takie byly ceny rok temu. |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
agrafkaa1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 1:41 pm
|
|
|
Mialam jedno zdjecie bioder, 2 kolan na lezaco i dwa kolan na stojaco. Jedno jej nie wyszlo i musiala poprawic. Czyli jak nic 250e. super.. |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 1:46 pm
|
|
|
Oby Ci wyszlo mniej. Ja az sie boje isc do specjalisty a powinnam zrobic scan MRI i badanie EMG , jak pomysle o rachunku to wlos sie na glowie jeży |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 1:53 pm
|
|
|
No...w tym roku nam dowalili z tym eigen risico... az strach pomyslec co bedzie dalej... |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
agrafkaa1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 3:33 pm
|
|
|
Wlasnie tam dzwonilam. Bardzo mila pani poinformowala mnie ze bede musiala zaplacic do 350e, ale rachunek przyjdzie po okolo 8 miesiacach. Troche mnie uspokoila, przynajmniej mam czas nazbierac
Dzieki bardzo za pomoc! |
Ostatnio zmieniony przez agrafkaa1 Pią Mar 22, 2013 3:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zoutkeet
Nieśmiały użytkownik zoutkeet
|
Wysłany: Sob Mar 23, 2013 8:14 am
|
|
|
Tak to prawda z tym eigen risico to już powoli delikatna przesada tez miałem robioną w styczniu gastroskopię i po 2 tyg pyk juz 350 do zaplaty a w przyszlym roku planuja podniesc do 585 euro dla osob z przychodem rocznym powyzej 31.000 brutto masakra plus wizyta u huisartsa platna 50 euro za kazda wizyte oczywiscie naliczane do ryzyka wlasnego pozdrawiam |
_________________ zoutkeet |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
|
Wysłany: Sob Mar 23, 2013 11:22 am
|
|
|
zoutkeet napisał/a: | Tak to prawda z tym eigen risico to już powoli delikatna przesada tez miałem robioną w styczniu gastroskopię i po 2 tyg pyk juz 350 do zaplaty a w przyszlym roku planuja podniesc do 585 euro dla osob z przychodem rocznym powyzej 31.000 brutto masakra plus wizyta u huisartsa platna 50 euro za kazda wizyte oczywiscie naliczane do ryzyka wlasnego pozdrawiam |
Masz racje, koszty eigen risico maja jeszcze wzrosnac i pewnie tak bedzie. Dziwie sie, ze Holendrzy tak spokojnie wszystko akceptuja no ale juz ponad 20 lat temu nauczyciel na kursie niderlandzkiego uswiadamial nas, ze Holendrzy to posluszny narod, Polacy to by juz dawno zastrajkowali
Wracajac do tematu, nie moge sie z Toba zgodzic ze za wizyte u domowego placi sie 50 euro eigen risico. Juz myslalam, ze zmienili w tym roku bo nigdy huisarts nie byl podciagniety pod eigen risico ale wlasnie znalazlam cos na ten temat gdzie pisze, ze ludziska boja sie chodzic do domowego poniewaz obawiaja sie sie rachunkow za eigen risico i jest sprostowanie - wizyta y lekarza domowego nie podchodzi pod eigen risico :
Cytat: | Huisarts valt niet onder eigen risico
Geplaatst op : 02 January 2013 0 Reactie
De Nederlanders vermijden de huisarts, omdat ze bang zijn dat ze het eigen risico moeten betalen. Dit is gebleken uit het onderzoek van Consumentenpanel Gezondheidszorg van Nivel. Nivel heeft het idee dat men er niet van op de hoogte is dat de huisarts niet onder het eigen risico valt. Het kan ook zijn dat minder naar de huisarts gaat om een doorverwijzing naar het ziekenhuis te voorkomen. Voor een ziekenhuis bezoek, moet u wel betalen.
Het eigen risico is afgelopen 5 jaar gigantisch verhoogd. Nivel verwacht dat in 2013 meer mensen het ziekenhuis vermijden. De reden is het hoge eigen risico. In 2008 was het eigen risico nog maar €150.- en in 2013 is dat maar liefst €350.-. |
http://www.topzorgverzeke...r-eigen-risico/ |
Ostatnio zmieniony przez Bronka Sob Mar 23, 2013 11:23 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zoutkeet
Nieśmiały użytkownik zoutkeet
|
Wysłany: Sob Mar 23, 2013 1:16 pm
|
|
|
Naturalnie że wizyty u huisartsa niepodlegaja pod ryzyko wlasne ale to ma się prawdopodobnie zmienic w przyszlosci moze 2014? Oby nie. |
_________________ zoutkeet |
|
|
|
|
|