NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Oszczesdnosci w NL - , co trzeba wiedziec itp
Autor Wiadomość
Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Mar 24, 2013 9:30 pm   Oszczesdnosci w NL - , co trzeba wiedziec itp

Witam,

Od pewnego czasu mysle nad tym aby "przenieść" oszczędności z kont bankowych w PL do NL ale nie wiem czy warto ...

Szczerze mowiac nie jestem w temacie jesli chodzi o przepisy itp a wiec mam kilka pytan :

- powyzej jakiej kwoty trzeba zgłaszać oszczędności do Belastingu oraz ile sie płaci podatku za oszczędności w NL

- gdzie warto lokowac swoje oszczednosci ( tzn lokaty , konta oszczędnościowe itp - interesuje mnie tylko gwarantowany zysk a nie inwestycja w akcje itp )

- powyzej jakiej kwoty oszczędności traci sie np dof do ubezp , dof do czynszu itp

Mówimy o oszczędnościach np 30-40 K euro

Z gory dzieki za wszelkie info

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Nie Mar 24, 2013 10:41 pm   

Przy takich kwotach nic nie zgłaszasz. Wynajmij skrytkę pocztową w jakimś cieplejszym kraju i tam ulokuj oszczędności. Osobiście polecam Liechtenstein lub Campione d'Italia. Są dużo pewniejsze niż Cypr a zyski niewiele niższe. Możesz pomyśleć też o Monaco ale wtedy musisz tam bywać od czasu do czasu lub opłacać kogoś kto zadba o dowody realnego pobytu.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Mar 24, 2013 10:49 pm   

YANNOSICK napisał/a:
Przy takich kwotach nic nie zgłaszasz
masz obowiazek zglosic .

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Mar 24, 2013 10:55 pm   

Dzieki informacja od Baileys juz wiem ze moza miec : 20.661 euro oszczędności na osobe i powyzej tej kwoty placi sie 1,2 % podatku

Link do źródła :

http://www.spaar-deposito...asting-in-2012/

Teraz pozostaje pytanie co z dodatkami oraz jak bezpiecznie lokowac takie srodki w NL ( bo z tego co kiedys pytalem lokaty maja tutaj 2-3 % skali roku wiec zyski prawie zerowe biorac pod uwage inflacje itp )

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Pon Mar 25, 2013 8:54 am   

Nie nie nie! Ludzie co wy się tak na ochotnika w te podatki pchacie. Popytaj w jakimś dobrym funduszu jak lokować bez podatku. Zgłaszasz do BD tylko swój majątek pomniejszony o zadłużenie więc skonstruuj sobie taki model aby zadłużenie zredukowało ci kwotę oszczędności do poziomu poniżej progu podatkowego. Dobry doradca to za Ciebie załatwi. Hipoteka, pożyczka z funduszu pracy, czy typowa pożyczka w stylu Austriackim pomogą w tej sytuacji. Jeżeli nie chcesz płacić podatku to pożycz sąsiadowi te pieniądze a on niech taką samą kwotę pożyczy Tobie. Oczywiście na zero procent. Obaj nie zapłacicie grosza podatku a kase możecie swobodnie lokować.

Odpowiedz do tematu