Oszczesdnosci w NL - , co trzeba wiedziec itp |
Autor |
Wiadomość |
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Mar 24, 2013 9:30 pm Oszczesdnosci w NL - , co trzeba wiedziec itp
|
|
|
Witam,
Od pewnego czasu mysle nad tym aby "przenieść" oszczędności z kont bankowych w PL do NL ale nie wiem czy warto ...
Szczerze mowiac nie jestem w temacie jesli chodzi o przepisy itp a wiec mam kilka pytan :
- powyzej jakiej kwoty trzeba zgłaszać oszczędności do Belastingu oraz ile sie płaci podatku za oszczędności w NL
- gdzie warto lokowac swoje oszczednosci ( tzn lokaty , konta oszczędnościowe itp - interesuje mnie tylko gwarantowany zysk a nie inwestycja w akcje itp )
- powyzej jakiej kwoty oszczędności traci sie np dof do ubezp , dof do czynszu itp
Mówimy o oszczędnościach np 30-40 K euro
Z gory dzieki za wszelkie info |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Nie Mar 24, 2013 10:41 pm
|
|
|
Przy takich kwotach nic nie zgłaszasz. Wynajmij skrytkę pocztową w jakimś cieplejszym kraju i tam ulokuj oszczędności. Osobiście polecam Liechtenstein lub Campione d'Italia. Są dużo pewniejsze niż Cypr a zyski niewiele niższe. Możesz pomyśleć też o Monaco ale wtedy musisz tam bywać od czasu do czasu lub opłacać kogoś kto zadba o dowody realnego pobytu. |
_________________ If You always follow, You will never lead. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Mar 24, 2013 10:49 pm
|
|
|
YANNOSICK napisał/a: | Przy takich kwotach nic nie zgłaszasz | masz obowiazek zglosic . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Mar 24, 2013 10:55 pm
|
|
|
Dzieki informacja od Baileys juz wiem ze moza miec : 20.661 euro oszczędności na osobe i powyzej tej kwoty placi sie 1,2 % podatku
Link do źródła :
http://www.spaar-deposito...asting-in-2012/
Teraz pozostaje pytanie co z dodatkami oraz jak bezpiecznie lokowac takie srodki w NL ( bo z tego co kiedys pytalem lokaty maja tutaj 2-3 % skali roku wiec zyski prawie zerowe biorac pod uwage inflacje itp ) |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Pon Mar 25, 2013 8:54 am
|
|
|
Nie nie nie! Ludzie co wy się tak na ochotnika w te podatki pchacie. Popytaj w jakimś dobrym funduszu jak lokować bez podatku. Zgłaszasz do BD tylko swój majątek pomniejszony o zadłużenie więc skonstruuj sobie taki model aby zadłużenie zredukowało ci kwotę oszczędności do poziomu poniżej progu podatkowego. Dobry doradca to za Ciebie załatwi. Hipoteka, pożyczka z funduszu pracy, czy typowa pożyczka w stylu Austriackim pomogą w tej sytuacji. Jeżeli nie chcesz płacić podatku to pożycz sąsiadowi te pieniądze a on niech taką samą kwotę pożyczy Tobie. Oczywiście na zero procent. Obaj nie zapłacicie grosza podatku a kase możecie swobodnie lokować. |
_________________ If You always follow, You will never lead. |
|
|
|
|
|