NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozliczanie w Polsce dochodu uzyskanego za granicą
Autor Wiadomość
markusek61 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 1:54 pm   

Witam wszystkich proponuje wejsc na strone http://pity.elfin.pl/ i tam sciagnac sobie programik Jupitera ja korzystam z tego programu juz kopa lat naprawde jest prosty i przejrzysty odpowiada sie na proste pytania i wpisuje tylko liczby jest tez mozliwosc wydrukowania pitow wystarczy druknac i wyslac do odpowiedniego US

mala 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 2:31 pm   

Mam pytanie ile mam czasu na rozliczenie pitu z Holandii w Polsce? Czy jest to 5 lat czy musze co rok się rozliczać?

angela6667 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 26, 2013 6:18 pm   

Witam mam mega problem!! Kto pomoże rozliczyć mi się z PIT36 i ZG?

Pracowałam od 30.01.2012 do 20.04.2012 w Holandii

Z tym że nie wiem ile dokładnie dni przepracowałam bo wiele było dni wolnych w ciągu tygodnia i nie umiem teraz policzyć tych diet.

Mój jarograf

1. Loon loonbelasting/volksverzekeringen = 2577 Euro
2. Ingehouden loonbelasting/premie volksverz (loonfeffing) = 318 Euro
3. Verrekende arbeidskorting = 134 euro
4. Loon Zorgverzekeringswet = 2406 euro
5. Ingehouden bijdrage Zorgverzekeringswet = 171 Euro
6. Levensloopverlofkorting = 0 - co to właściwie jest???

Chciałabym rozliczyć się najpierw z Urzędem polskim
jak obliczyć podatek który mi się należy? Jak te kwoty poprzenosić do pitu36 i ZG. Umie ktoś??
I czy z Holandii kwota podatku wyniesie tyle samo co w Polsce?
Na jakim druku mam rozliczyć się i gdzie przesłać do holenderskiego urzędu rozliczenie? bo przysłali mi tylko jarograf i zero tłumaczenia... Jestem w kropce co robić a do końca marca zostało parę dni, Tak późno mi polskie biuro przesłało skan :072:

post czesciowo edytowany
jestes niedowidzaca czy masz nas tu na forum za slepcow, ze az takie wielkie kulfony tu wstawilas
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Mar 26, 2013 9:22 pm, w całości zmieniany 1 raz  

gabik6 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Mar 26, 2013 6:29 pm   

Było to już tłumaczone na forum kilka razy...
Dostawałaś jakieś cetle, salarisy, payslipy(jak zwał tak zwał)? Z tego powinnaś wywnioskować ile mniej więcej dni pracowałaś. Nikt nie wymaga żeby to było dokładnie co do 1dnia. Każdą wypłatę przeliczasz według kursu NBP na dzień wypłaty. Ta kwoat która Ci wyjdze wpisujesz w pit36 w pozycję przychód, w pozycji kosztów uzyskania przychodów wpisujesz dieta 5.82zł*przepracowane dni+liczba miesięcy*111,25. W pozycji pozycji z zaliczkami wpisujesz 0. Do rozliczenia w Polsce potrzebujesz tylko 2 pierwsze pozycje z jarografu.
Do pita ZG wpisujesz dochód i podatek zapłacony za granicą przeliczony na zł według średniego kursu z okresu w którym pracowałaś. Zadnego zwrotu z Polski nie dostaniesz, jeżeli nie pracowałaś w Polsce to i urzędowni nic nie będziesz musiała płacić.
W Polsce musisz się rozliczyć do końca kwietnia przecież... A w Holandii masz na to 5lat chyba, że otrzymałaś wezwanie do rozliczenia się.
I zmień czcionkę.
Ostatnio zmieniony przez gabik6 Wto Mar 26, 2013 6:31 pm, w całości zmieniany 2 razy  

lubcjusz
Gaduła

Wysłany: Wto Mar 26, 2013 9:41 pm   

A tak dokładnie to wypłaty przeliczamy wg kursu NBP ale z dnia poprzedzającego dzień otrzymania. Diety też powinno się rozbić i przewalutować z każdej wypłaty.

gabik6 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Mar 26, 2013 10:41 pm   

To fakt ale panie z urzędu skarbowego jasno mówiły, że nawet jeśli ktoś będzie sprawdzał dane zeznanie to i tak weźmie średni kurs euro z całego roku bo nie posiadają oni wiedzy czy wypłaty były tygodniowe czy miesięczne i czy pracowaliśmy za granicą 2 czy 8miesięcy. Diety tak samo.

Zibby3
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 27, 2013 3:06 pm   

Generalnie jeśli nie oczekujemy zwrotu w US, i wychodzimy na zero, to mozna wszystkie obliczenia robić pi razy oko, nie przejmować się dietami itp, bo na 99,99% nikt tego sprawdzał nie będzie, a jeśli nawet to nic złego nie wyniknie.

gabik6 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Mar 27, 2013 5:15 pm   

A nie lepiej to zrobić raz a porządnie a nie na odwal się. Później będą błagania o pomoc bo mnie urząd skarbowy ściga. To, że sprawdzają to mogę Ci zagwarantować. Porządne rozliczenie nie zajmie długo, a jak ktoś ma zamiar to zrobić na odwal się to lepiej żeby wcale nie robił...

webogladacz 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Kwi 03, 2013 9:32 pm   

A jak to jest z rozliczeniem podatku w Polsce jeżeli mieszkam cały czas w Holandii od dwóch lat. Powiedzmy , że wracam do Polski po 5 latach wtedy za te 5 lat zgłaszam dochód? Czy muszę co roku zgłaszać ile zarobiłem? Jak to się ma do osób, które nie uzyskują dochodu w Polsce i mieszkają ciągle w Holandii?

gibon 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Kwi 03, 2013 9:46 pm   

Już ci powiem, dziś jestem po rozmowie z US:

US: Czy był pan cały rok w NL?
JA: Tak

US: Czy ma pan majątek lub rodzinę w PL?
Ja: Tak. (mam mieszkanie, i rodziców i braci)

US: To jak tak to ma pan ośrodek interesów również w PL, i trzeba się rozliczyć.
JA: To się wal, bo i tak pit wychodzi mi na 0zł do zapłaty. :081:

US: O rzesz ty! :072:

(końcówka żartobliwie odbiega od rzeczywistości :) )

Jak by nie było:
Nie masz rodziny lub majątku w PL - składasz oświadczenie w US, że się nie rozliczasz, bo nie miałeś przychodów w PL i nie masz żadego ośrodka interesów w PL.

Masz rodzinę bądź majątek: Rozlicz się.

Moja rada:

Zawsze warto się rozliczyć, bo:
I tak powinno wyjść na 0zł do zapłaty.
Masz ciągłość dochodów w PL, i jak zjedziesz do PL i zechcesz kredyt to wtedy konusy z US muszą Ci wydać poświadczenie o dochodach.

Pozdrawiam!

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Śro Kwi 03, 2013 10:47 pm   

W US to zalezy na jaki przypadek glupoty sie trafi, mnie raz Pani z okienka zapytala gdzie spedzalam ostatni dzien roku czy w PL czy w NL aby okreslic centrum zyciowe :072: My 3rok juz nie skladamy w pl i nie zamierzamy.

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Kwi 04, 2013 7:03 am   

Ja cały rok przebywam w Holandii powiedzmy w układzie 10 mcy tam 2 w Polsce. I się rozliczam tu i tu. W Polsce nie pracuję, więc wychodzi mi to magiczne 0 złotych.

Każda sytuacja jest inna jeśli chodzi o rozliczenia. Jeśli ktoś jest sam, czy żyje w "wolnym związku" nie planuje wracać do Polski to lepiej się rozliczyć bo nie będzie problemu z US. US czasem lubi wzywać ludzi do siebie do wyjaśnienia, i nie wiem czy warto ryzykować takie wezwanie kiedy nie da się urlopu w NL wziąć. Jeśli ktoś planuje macierzyństwo czy tacierzyństwo w Polsce to lepiej zataić dochód bo ujawnione dochody z Holandii sprawią, że żadne dodatki w Polsce nie będą się należały, za duży zarobek ponad 500 ileś zł na głowę na członka rodziny.

Znam wielu ludzi którzy się rozliczają a znam i tych nierozliczających się bo:
- nie dostaną dodatków na dzieci
- zabiorą rentę
- bo pracowali w tym samym roku w PL i NL.
itd...

Na mój nos, Ci co się nie rozliczają robią sobie może krzywdę. US ma wgląd w dane (na pewno Polaków) u holenderskiego odpowiednika i na odwrót. w razie kontroli można się tłumaczyć niewiedzą, brakiem znajomości języka ale naprawdę US to zweryfikuje. US wyśle zapytanie do Belastingdienst i dostanie odpowiedź. Czasy dla kombinatorów są coraz gorsze, a podejrzewam że bedzie jeszcze gorzej jak się okaże ilu emigrantów korzysta na nie rozliczaniu się w Polsce mimo tego, że tu mają rodziny, domy itd.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Czw Kwi 04, 2013 7:14 am   

Estamos szczerze mowiac watpie aby PL US mial wgląd do danych od NL US...

Oni maja taki burdel w papierach ze az strach ...

Jednak osobiście polecam ujawniac dochod z NL w PL US mimo tego iz dana osoba mieszka np caly rok w NL i ma jakies powiazania z PL np rodzina , rodzice , mieszkanie itp

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Czw Kwi 04, 2013 7:46 am   

Estamos napisał/a:

Na mój nos, Ci co się nie rozliczają robią sobie może krzywdę. US ma wgląd w dane (na pewno Polaków) u holenderskiego odpowiednika i na odwrót. w razie kontroli można się tłumaczyć niewiedzą, brakiem znajomości języka ale naprawdę US to zweryfikuje. US wyśle zapytanie do Belastingdienst i dostanie odpowiedź. Czasy dla kombinatorów są coraz gorsze, a podejrzewam że bedzie jeszcze gorzej jak się okaże ilu emigrantów korzysta na nie rozliczaniu się w Polsce mimo tego, że tu mają rodziny, domy itd.

jaka krzywde sobie robie nie rozliczajac sie w PL?nie osiagam dochodu,nie pobieram zadnych zasilkow,dodatkow,wymeldowalam sie?niby co mam stracic,skoro i tak rozliczenie bedzie na 0??? to tylko zlozenie informacji,ja nic do ukrycia nie mam,niech sobie sprawdzaja.

Beny:maja wymiane danych dotyczaca dochodow, moze jeszcze mocno kulejaca ale maja. Nas sprawdzali za 2008r,wtedy mialam dochody tez z polski,mocno chcieli abym zaplacila kase bo odliczylam koszt ubezp,pani zrobila mi nawet korekte,ale ja sie na nia nie zgodzilam, i powiedzialam jej,ze jezeli te dokumenty ktore jej dostarczylam sa dla niej niewystarczajace to podalam jej numer do Menzis i zyczylam powodzenia,sprawa po tym sie zakonczyla.
Dochody im sie zgadzaly bo mieli dane z BD.
Ostatnio zmieniony przez ewcia.pol Czw Kwi 04, 2013 7:48 am, w całości zmieniany 1 raz  

gibon 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 04, 2013 8:16 am   

Cytat:

Estamos szczerze mowiac watpie aby PL US mial wgląd do danych od NL US...

Oni maja taki burdel w papierach ze az strach ...

Mylisz się. Holandia wysyła info o takiej i takiej kwocie do US w pl. I oni to weryfikują.
Ja miałem kiedyś jazdę z hiszpanią. W roku 2012 wysłali z Hiszpanii do US że miałem dochód w 2008 i 2009 roku. I US wezwał na wyjaśnienia, bo mi źle rozliczyli, bo wpisane miałem w dochód z umowy o dzieło a nie z zagranicy, i 450zł kary.

Cytat:
jaka krzywde sobie robie nie rozliczajac sie w PL?

Poczytaj mądre informacje prawne, a się dowiesz jaką. To że prawo normalne nie jest to nie zwalnia z obowiązku jego przestrzegania.

Odpowiedz do tematu