huurwaardeforfait belasting |
Autor |
Wiadomość |
darkis
Super gaduła
Pomógł: 5 razy Wiek: 52 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 360 Skąd: Venlo-Nijmegen
|
Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 4:31 pm huurwaardeforfait belasting
|
|
|
Witam , nosze sie z zamiarem zakupu domu/mieszkania w NL i spotkalem sie z takim czyms jak :
huurwaardeforfait belasting.
Male wytlumaczenie:
http://www.belastingtips....rwaardeforfait/
Znajomy holender wytlumaczyl mi iz jesli mam dom/mieszkanie juz "afgelost" to juz nie musze tego placic, czy ktos z Was wie cos wiecej na temat tego podatku?
Pozdrawiam |
_________________ www.stalgorzow.pl |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 7:10 pm
|
|
|
darkis,
chyba cos sie nie zgadza , ja mam dom juz dawno spalcony a nadal otrzymuje podatek do placenie, chocby WOZ-waarde. |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 7:14 pm
|
|
|
tak , ale WOZ-waarde placisz do gminy , zas podatek huurwaardeforfait belasting musisz podobno (zaznaczam nie wiem dlatego sie pytam) musisz jako posiadasz nieruchomosci do belastingdienstu..
Jak pisza w wytlumaczeniu:
Het huurwaardeforfait is bedacht in 1893. U moet een percentage van de WOZ-waarde van uw woning als inkomen in box 1 opnemen. Over dit inkomen moet u belasting betalen.
Jak pisza ze musisz w BOX 1 wpisac..wiec chodzi o angifte.. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 7:26 pm
|
|
|
To przy okazji zapytam i ja ''wytyczne'' o WOZ waarde ustala belasting ,czy gmina ? |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 7:28 pm
|
|
|
Ta pozycja eigenwoningforfait jest w programie bd przy wypełnianiu, ale huurwoningforfait to pierwsze czytam o tym.
To chyba chodzi o podatek jeśli się samemu nie mieszka w kupionym mieszaniu tylko się je wynajmuje. |
Ostatnio zmieniony przez ewcia.pol Wto Kwi 09, 2013 7:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 7:28 pm
|
|
|
No WOZ wyznacza gmina, oczywiscie mimo spadku cen mieszkan ceny u nich rosna... |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 7:38 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | To przy okazji zapytam i ja ''wytyczne'' o WOZ waarde ustala belasting ,czy gmina ? | gmina gmina.
Ja sie odwołałam od WÓZ zobaczymy czy uda się |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 8:35 pm
|
|
|
darkis napisał/a: | No WOZ wyznacza gmina, oczywiscie mimo spadku cen mieszkan ceny u nich rosna... |
U nas zmniejszyli w porownaniu z poprzednim rokiem |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 8:55 pm
|
|
|
Tak wiec zaciagnelem jezyka i z tego co sie zorientowalem to podatek huurwaardeforfait zostal jakis czas temu zastapiony podatkiem eigenwoningforfait
Tak wiec 0.6 % WOZ-waarde jest podatek eigenwoningforfait (powyzej wartosci 75.000).
Tak wiec te 0.6 % wartosci dodawanych jest do przychodu brutto i potem placi sie podatek , ale z teraz moje pytanie, bo powiedziano mi iz ten podatek jest tylko jesli dom jest obciazony hipoteka, zas jesli takowa jest splacona ten podatek juz nie obowiazuje.
Tak wiec moje pytanie , Gochna napisalas ze dom juz masz afgelost , to ciekawi mnie czy tez tez podatek mialas uwzgledniony w angifteprogramma.. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 9:34 pm
|
|
|
darkis,
Wiesz co ja podatku sama nie obliczam , ale wiem, ze corocznie osoba ktora nas rozlicza wymaga od nas wspomniany/a WOZ-waarde |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
|