NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Czw Kwi 11, 2013 5:42 pm
Warunki mieszkalne w domkach pośrednika - jakie jest minimum
Autor Wiadomość
aniuchna84
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 11, 2013 12:49 am   Warunki mieszkalne w domkach pośrednika - jakie jest minimum

Witojcie ;)
Szukałam już info na forum, ale nie znalazłam niczego konkretnego na dany temat.

Sprawa dotyczy domku w którym mam zamieszkać wraz z 5cioma innymi pracownicami. Będą 3 pokoje, salon, kuchnia, łazienka i to tyle. Nie będziemy miały pralki, a jedynie możliwość odpłatnego korzystania z pralni na własny koszt.

CAO definiuje ile metrów przypada na człowieka, ile palników, litrów lodówki, gaśnic itp. Ale nie ma podanego niczego na temat pralki. Dla mnie jest to jedno z urządzeń sanitarnych itp pozwalających na utrzymanie higieny i stanowi podstawowe wyposażenie domu. Czy faktycznie tak jest? Czy biuro powinno nam zapewnić pralkę lub żetony na pranie w ramach czynszu?

Do tej pory mieszkaliśmy w hotelu z dostępem do pralki i suszarki, ale odkąd Randstad przegrał przetarg na hotel w Dorst musimy się przeprowadzić.

Aha, i drugie pytanie: czy biuro ma prawo zabronić nam posiadania własnego sprzętu elektronicznego? tv, radia, opiekacza, tostera itp na terenie wynajmowanego domku? Ostrzegają, że usuną takowy na nasz koszt.

Myślałam nawet o zrzutce na pralkę, ale zakaz posiadania własnego sprzętu komplikuje sprawę.

Za wszelkie informacje będziemy dozgonnie wdzięczne.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Czw Kwi 11, 2013 5:26 pm   

Anno czy mozesz mi podac w ktorym art CAO znajde informacje na ten temat

aniuchna84 napisał/a:
CAO definiuje ile metrów przypada na człowieka, ile palników, litrów lodówki, gaśnic itp.

Moim zdaniem biuro zabrania sprzętów poniewaz nie chce miec zbędnych odbiornikow pradu ... :043: innego wytlumacznie nie widze... :033:

aniuchna84
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 11, 2013 10:55 pm   

Beny.rac napisał/a:
Anno czy mozesz mi podac w ktorym art CAO znajde informacje na ten temat

aniuchna84 napisał/a:
CAO definiuje ile metrów przypada na człowieka, ile palników, litrów lodówki, gaśnic itp.

Rozdział 10. Artykuł 45 oraz Załącznik VII do CAO.

IMHO zakaz sprzętu nie wynika z przepisów p.poż. ale z cięcia kosztów. Sknery i już :P

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pią Kwi 12, 2013 8:53 am   

aniuchna84,
na zakonczenie zalacznika VII jest takie cos
Cytat:
Agencjom zaleca się zastosowanie następujących punktów:
n sporządzenie regulaminu w zakresie palenia, spożywania alkoholu i korzystania ze środków
odurzających;
n sporządzenie regulaminu w zakresie sprzątania miejsca zakwaterowania i wokół niego;
n możliwość rozszerzenia zaplecza kuchennego o piekarnik lub mikrofalówkę;

to daje im mozliwosc ustalenia wlasnych praw odnosnie innych aparatow .
Ze nie pozwlalaja kupienia pralki i kozystania z niej moze miec 2 powody jak mowi Beny dodatkowe zuzycie pradu i np . : w ubezpieczeniu maja okreslona ilosc prelek i innych aparatow i w razie jak by sie cos stalo to sa kryci .
A tak p.s. ok zrobiliscie zbiorke kupiliscie pralke , a jedno z was zostaje zwolnione podczas wakacji , jak chcecie to rozwiazac ?
Ostatnio zmieniony przez baileys Pią Kwi 12, 2013 9:10 am, w całości zmieniany 1 raz  

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Kwi 14, 2013 8:42 pm   

baileys napisał/a:
A tak p.s. ok zrobiliscie zbiorke kupiliscie pralke , a jedno z was zostaje zwolnione podczas wakacji , jak chcecie to rozwiazac ?

Baileys w takim wypadku np robia zrzutę po 50 euro ( 4 osoby ) jedna wraca do pl to reszta odaje jej 50 e , przychodzi ktos nowy to kasuja go 50 e i tak w kółko ... :033:

aniuchna84
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Kwi 17, 2013 3:54 pm   

Rozważałyśmy zrzutę. Na dwóch domkach jest nas 12 więc byłyby to centy i nawet gdyby któraś straciła pracę to zwrot środków ma po 4ch praniach. Niestety właściciele domków podobno się nie zgadzają na nowy sprzęt (jest to pewnie powiązane z faktem, że są również właścicielami pralni ;) ). Trudno.

Dzięki za informacje.

Odpowiedz do tematu