Rozliczanie w Polsce dochodu uzyskanego za granicą |
Autor |
Wiadomość |
gabik6
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Kwi 13, 2013 9:06 pm
|
|
|
Ja tylko dostałam informację, że jeśli rozbieżność w przeliczeniach diet i dochodów będą się różniły o 1gr na kursie e to nic się nie stanie. Co do spokojnego maja to mam złą wiadomość, a mianowicie us ma na sprawdzenie deklaracji 5lat. |
|
|
|
|
zefu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 14, 2013 11:19 pm
|
|
|
gabik6 napisał/a: | Ta kwoat która Ci wyjdze wpisujesz w pit36 w pozycję przychód, w pozycji kosztów uzyskania przychodów wpisujesz dieta 5.82zł*przepracowane dni+liczba miesięcy*111,25. W pozycji pozycji z zaliczkami wpisujesz 0. Do rozliczenia w Polsce potrzebujesz tylko 2 pierwsze pozycje z jarografu. |
Hej gabik6. Skąd Ci się bierze to 5,82 PLN i dlaczego za "przepracowane dni"?
W ustawie OPDOOF Art. 21. ust. 1 pkt.
Cytat: | za każdy dzień pobytu za granicą, w którym podatnik pozostawał w stosunku służ-bowym, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczym stosunku pra-cy, w kwocie odpowiadającej 30% diety |
Tak więc nie za dzień przepracowany, a dzień pobytu. 30% diety to 12,6 EUR.
Jeśli coś namieszałem w kontekście Twojego przykładu, popraw mnie proszę. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Kwi 15, 2013 12:07 am
|
|
|
gabik6, zefu, diete mozna odliczac jak sie jest w delegacji lub oddelegowanym na okres nie dluzszy jak 3 m-ce przez PL pracodawce .(po tym okresie sa inne prawa . )
W wypadku podpisania kontraktu z pracodawca w NL nie macie prawa do odliczania diet , takowe sa tylko i wylacznie na wyjazdy slozbowe /delegacje . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Kwi 15, 2013 12:09 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lubcjusz
Gaduła
|
Wysłany: Pon Kwi 15, 2013 6:46 pm
|
|
|
Każdy coś wie ale nie do końca. Pracując za granicą i nie ważne czy miesiąc czy rok, odliczamy 30% diety od przychodu. W 2012 roku wysokość diety dla Holandii wynosiła 42€ za każdy dzień w którym przebywaliśmy w Holandii będąc zatrudnieni. Czyli odliczamy 12,6€ za każdy dzień. A na złotówki przeliczamy później wg średniego kursu NBP przypadającego dzień wcześniej kiedy dostawaliśmy wynagrodzenie. Na samym końcu odejmujemy koszty uzyskania przychodu wg tabel. |
|
|
|
|
|