Problem z pracodawcą |
Autor |
Wiadomość |
AnetaDK
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Wiek: 43 Dołączyła: 20 Lis 2012 Posty: 34 Skąd: Zuid Holland
|
Wysłany: Nie Kwi 14, 2013 11:55 am Problem z pracodawcą
|
|
|
Potrzebuję Waszej rady,ponieważ nie jestem do końca przekonana,czy mój pracodawca postępuje zgodnie z holenderskim prawem pracy.
Pracuję w firmie sprzątającej bezpośrednio dla pracodawcy od sierpnia 2011 roku.
Na wstępie dodam,że mój pracodawca zanim mnie zatrudnił wiedział,że nie znam języka,mimo wszystko nie stanowiło to dla niego problemu.Przez pierwszy misiąc miałam 3 godziny dziennie,póniej 5 ,czasem więcej.Po roku odjął mi godziny,ale obiecując,że wkrótce zacznę pracować w towarzystwie Holendrów,bym nauczyła się szybciej języka.Tak do dzisiaj się nie stało.Aktualnie po raz kolejny obciął mi godziny,twierdząc,że musi to zrobić każdemu,ponieważ trzeba oszczędzać na czasie.Oczywiście musimy wykonywać dokładnie tą samą pracę,poprostu w krótszym czasie,szybciej.Okazało się,że ta sytuacja dotyczy jednak tylko mnie.Dowiadywałam się u innych pracowników tej firmy.Na moją prośbę o większą ilość godzin odpowiada,że skoro nie mówię dobrze po holendersku nie może mi dać więcej godzin.Czuję się w tej sytuacji pokrzywdzona,ponieważ pracuje tam wielu innych ludzi,którzy nie mówią wogóle po holendersku a mają znacznie większą ilość godzin pracy ode mnie.Aktualnie potrafię się z nim bez większych problemów dogadać,uczę się języka jak mogę.
Druga sprawa kontrakt.Polacy pracujący u tego pana często pracują bez kontraktu bądź tak jak ja,mają go ale po wielu miesiącach próśb i walki.Aktualnie posiadam trzy kontrakty,każdy wydany z dużym opóźnieniem.
1.Pierwszy mam od 01.08.2011 na pół roku z miesięcznym okresem próbnym.
2.Drugi otrzymałam w maju 2012 także od 01.08.2011 do 31.07.2012 również z miesięcznym okresem próbnym.
3.Trzeci otrzymałam od 01.09.2012 do 31.08.2013 także z miesiącem próbnym (proszę zwrócić uwagę na miesięczną przerwę między datami) ,pracodawca nie widzi w tym jednak żadnego problemu.Poza tym,na moją prośbę o kontrakt pracodawca pytał,czy znam już dobrze język,że chcę go dostać lub innym razem pytał,po co mi kontrakt?Jestem w posiadaniu meili o tej treści od niego.
Wydaje mi się coś tu nie tak.Dodatkowo otrzymałam dodatek na dziecko,nie przyznali mi go jednak za ten sierpień 2012 twierdząc,że w tym okresie nie pracowałam.Wszelkie salarisy jednak posiadam.
Kolejna kwestia praca w weekendy.Niejednokrotnie pracowałam także w soboty i niedziele,nie otrzymując za to większych pieniędzy,za pracę w niedzielę płacono mi dokładnie tyle samo co w każdy inny zwykły dzień.Dodatkowo za święta nie mam płaconych żadnych pieniędzy,pracodawca twierdzi,że nie może mi ich wypłacać,ponieważ jemu także nie płacą za te dni.
Proszę,napiszcie,czy ta sytuacja jest normalna,może ja szukam dziury w całym. |
Ostatnio zmieniony przez AnetaDK Nie Kwi 14, 2013 12:07 pm, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
gromak
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Kwi 15, 2013 10:29 am Re: Problem z pracodawcą
|
|
|
AnetaDK napisał/a: |
Proszę,napiszcie,czy ta sytuacja jest normalna,może ja szukam dziury w całym. |
Nie, nie jest. Ale chyba o tym doskonale wiesz? |
|
|
|
|
dziki_farmer
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 16, 2013 1:43 pm
|
|
|
Sytuacja jest kompletnie zagmatwana, nie jest to normalne, powinnas sie poradzic kogos kto zna prawo holenderskie odnosnie kontraktow bo wiele jest do życzenia z tego co piszesz ...polecam >>>>>> link usuniety na forum nie reklamujemy ani wlasnej ani cudzej dzialanosci Jeżeli chcesz umieścić ogłoszenie to zrób to w Serwisie Ogłoszeniowym na http://ogloszenia.niedziela.nl
pozdrawiam i powodzenia |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Kwi 16, 2013 3:13 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
AnetaDK
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 16, 2013 2:35 pm
|
|
|
Zamierzam zasięgnąć porady,mimo wszystko chciałam się upewnić,że nie przesadzam.Sytuacja jest ogólnie chora,dużo nerwów mnie kosztuje.Lubię swoją pracę,ale motywacji nie mam już żadnej.Szukam czegoś innego,ale jednocześnie chciałabym by ta osoba została jakoś ukarana,bo takie rzeczy nigdy nie powinny mieć miejsca.
Dzięki Wam za odpowiedź |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Kwi 16, 2013 3:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agawika
Poczatkujacy Agnieszka
Wiek: 37 Dołączyła: 11 Wrz 2011 Posty: 11 Skąd: Doorwerth
|
Wysłany: Czw Kwi 18, 2013 8:54 am
|
|
|
Aneta,
Po 1. dwa kontrakty z ta sama data poczatkowa???? to juz jest podejrzane
Po 2. jakie to sa kontrakty? Nul-urencontract czy umowy gdzie ilosc godzin jest okreslona? To jest bardzo wane pytanie.
Po 3. po 3czasowych kontraktach lub przepracowanych 36 miesiacach kolejny kontrakt bedzie kontraktem na stale i w tym momencie ten ''nieprzepracowany miesiac'' liczy sie do tych 36 miesiecy. Kazdy okres pomiedzy umowami krotszy niz 3 m-ce liczy sie do tych 36 miesiecy.
Ponadto okres probny mozna dac w pierwszym kontrakcie a kazdy kolejny (jesli jest ta sama funkcja i wykonywana praca) nie ma prawa miec okresu probnego!
Po 4. Masz rechtsbijstandverzekering? Oni by Tobie pomogli z prawnej strony tej sytuacji.
Po 5. Twoja nieznajomosc holenderskiego jest dla niego duza przewaga wiec wsparcie bedzie Ci potrzebne.
Ja pracuje w dziale HR wiec mam pojecie na temat kontraktow i prawa pracy (ale oczywiscie nie tyle ile adwokat ma).
Jak chcesz napisz mi na maila jak to wyglada i moze zeskanuj swoje kontrakty? Z mila checia Ci pomoge na tyle na ile moge.
Pozdrawiam
Agnieszka |
|
|
|
|
AnetaDK
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 19, 2013 9:32 pm
|
|
|
agawika napisał/a: | Aneta,
Po 1. dwa kontrakty z ta sama data poczatkowa???? to juz jest podejrzane
Po 2. jakie to sa kontrakty? Nul-urencontract czy umowy gdzie ilosc godzin jest okreslona? To jest bardzo wane pytanie.
Po 3. po 3czasowych kontraktach lub przepracowanych 36 miesiacach kolejny kontrakt bedzie kontraktem na stale i w tym momencie ten ''nieprzepracowany miesiac'' liczy sie do tych 36 miesiecy. Kazdy okres pomiedzy umowami krotszy niz 3 m-ce liczy sie do tych 36 miesiecy.
Ponadto okres probny mozna dac w pierwszym kontrakcie a kazdy kolejny (jesli jest ta sama funkcja i wykonywana praca) nie ma prawa miec okresu probnego!
Po 4. Masz rechtsbijstandverzekering? Oni by Tobie pomogli z prawnej strony tej sytuacji.
Po 5. Twoja nieznajomosc holenderskiego jest dla niego duza przewaga wiec wsparcie bedzie Ci potrzebne.
Ja pracuje w dziale HR wiec mam pojecie na temat kontraktow i prawa pracy (ale oczywiscie nie tyle ile adwokat ma).
Jak chcesz napisz mi na maila jak to wyglada i moze zeskanuj swoje kontrakty? Z mila checia Ci pomoge na tyle na ile moge.
Pozdrawiam
Agnieszka |
Tak,tak,dwa kontrakty z tą samą datą początkową.W kontraktach jest ilość godzin określona,najpierw 25,potem 22,5 tygodniowo.Aktualnie mam kontrakt na 22,5 godziny,jednak zmniejszył mi ilość godzin do 21,25 (na kontrakcie jednak dalej widnieje 22,5),każdy kontrakt ma miesiąc próbny.Oczywiście kiedy nie mam w danym momencie pracy,bo np.są wakacje czy inne wolne dni,nie mam wypłacanych żadnych pieniędzy,tylko tyle,ile rzeczywiście przepracowałam godzin.
Co do punktu 4,nie wiem nic o tym.
W niedzielę zeskanuję moje kontrakty i prześlę Ci na meila .Udało mi się znależć nową pracę,w innej firmie,od dziś oficjalnie pracuję "jeszcze" w dwóch różnych firmach.To są dwie firmy zajmujące się tym samym a jednak warunki pracy jak i płacy są zupełnie różne.Od aktualnej szefowej dowiedziałam się,że stawka jaką mam w tamtej firmie jest bardzo zaniżona,ponieważ minimalna stawka wynosi 10.70 brutto/uur ,w tamtej firmie od półtora roku ma 10,03 brutto/uur.Oprócz tego święta są płatne,u tego pana niestety nie.Naprawdę nie wiem,co o tym myśleć,wkrótce będę na szczęście rezygnować z tego pana (w tej chwili jeszcze nie mogę,ponieważ mam za małą ilość godzin w tej "lepszej" firmie,kiedy to się zmieni,a zmieni,bez żalu odejdę,ale chcę,by ten pan poniósł konsekwecję ,ponieważ wiem,że oszukuje wiele Polaków (chodzi o firmę sprzątającą z Leiden,dla zainteresowanych,nazwę podam na PW) |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Kwi 19, 2013 10:40 pm
|
|
|
AnetaDK, przestudjuj dobrze twoj kontrakt i upewnij sie ze nie masz "concurrentiebeding".Naj czesciej jest on wstawiany przy pierwszyszym kontrakcie ale coraz czescie sie spotyka ze ddaja go w kazdym nastepnym kontrakcie .Jesli go masz to jak jest opisany , upewnij sie tego nim podpiszesz u innej firmy kontrakt bo moze byc wielki placz . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pią Kwi 19, 2013 10:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Kwi 19, 2013 11:05 pm
|
|
|
AnetaDK,
Cytat: |
Naprawdę nie wiem,co o tym myśleć,wkrótce będę na szczęście rezygnować z tego pana (w tej chwili jeszcze nie mogę,ponieważ mam za małą ilość godzin w tej "lepszej" firmie,kiedy to się zmieni,a zmieni,bez żalu odejdę,ale chcę,by ten pan poniósł konsekwecję ,ponieważ wiem,że oszukuje wiele Polaków (chodzi o firmę sprzątającą z Leiden,dla zainteresowanych,nazwę podam na PW) |
Bede szczera i powiem tak
Skoro wiesz , ze ten ktos oszukuje i to nie tylko ciebie , to dlaczego nie dzialasz?
dlaczego nie zglosisz tego wyzysku , tam gdzie potrzeba
przeciez nawet na forum masz podany numer telefonu do kogo uderzyc w takim wypadku ,
a co robisz ....Ty wspominasz cos o tym ze pan poniesie konsekwencje ...
no i prawde mowiac trzesiesz portkami , a dlaczego ? zapewne dlatego ze jeszcze tam pracujesz i nie chcialbys sobie zaszkodzic , dopiero potem jak juz bedziesz w miare bezpieczna to sie odegrasz ...
Jaka masz pewnosc, ze w nowej pracy historia sie nie powtorzy i co i tez bedziesz jechac potem na nowego szefa ?
Dlaczego nadal tam pracujesz skoro wiesz , ze jestes wykorzystywana, kiepsko oplacana. etc.
jakiego rodzaju konsekwencje maja byc wyciagniete w stosunku do tego pana i czy wogole jakies beda ... jak myslisz ?
jesli do tej pory nic nie zrobilas w tym kierunku, to po fakcie tym bardziej bedzie trudniej o ile wogole cos zdzialasz
nie mniej zycze powodzenia |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Kwi 19, 2013 11:12 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
AnetaDK
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 20, 2013 5:33 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | AnetaDK,
Cytat: |
Naprawdę nie wiem,co o tym myśleć,wkrótce będę na szczęście rezygnować z tego pana (w tej chwili jeszcze nie mogę,ponieważ mam za małą ilość godzin w tej "lepszej" firmie,kiedy to się zmieni,a zmieni,bez żalu odejdę,ale chcę,by ten pan poniósł konsekwecję ,ponieważ wiem,że oszukuje wiele Polaków (chodzi o firmę sprzątającą z Leiden,dla zainteresowanych,nazwę podam na PW) |
Bede szczera i powiem tak
Skoro wiesz , ze ten ktos oszukuje i to nie tylko ciebie , to dlaczego nie dzialasz?
dlaczego nie zglosisz tego wyzysku , tam gdzie potrzeba
przeciez nawet na forum masz podany numer telefonu do kogo uderzyc w takim wypadku ,
a co robisz ....Ty wspominasz cos o tym ze pan poniesie konsekwencje ...
no i prawde mowiac trzesiesz portkami , a dlaczego ? zapewne dlatego ze jeszcze tam pracujesz i nie chcialbys sobie zaszkodzic , dopiero potem jak juz bedziesz w miare bezpieczna to sie odegrasz ...
Jaka masz pewnosc, ze w nowej pracy historia sie nie powtorzy i co i tez bedziesz jechac potem na nowego szefa ?
Dlaczego nadal tam pracujesz skoro wiesz , ze jestes wykorzystywana, kiepsko oplacana. etc.
jakiego rodzaju konsekwencje maja byc wyciagniete w stosunku do tego pana i czy wogole jakies beda ... jak myslisz ?
jesli do tej pory nic nie zrobilas w tym kierunku, to po fakcie tym bardziej bedzie trudniej o ile wogole cos zdzialasz
nie mniej zycze powodzenia |
Oj,grubo,mocno powiedziane .To wszystko co mam do powiedzenia w tym temacie.Proszę,zamknij go.
[ Dodano: Sob Kwi 20, 2013 6:35 pm ]
baileys napisał/a: | AnetaDK, przestudjuj dobrze twoj kontrakt i upewnij sie ze nie masz "concurrentiebeding".Naj czesciej jest on wstawiany przy pierwszyszym kontrakcie ale coraz czescie sie spotyka ze ddaja go w kazdym nastepnym kontrakcie .Jesli go masz to jak jest opisany , upewnij sie tego nim podpiszesz u innej firmy kontrakt bo moze byc wielki placz . |
Zerknę,dziękuję |
Ostatnio zmieniony przez AnetaDK Sob Kwi 20, 2013 5:38 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|