NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Polska kuchnia regionalna
Autor Wiadomość
Magda S. 
Gaduła


Wiek: 51
Dołączyła: 03 Maj 2007
Posty: 112
Skąd: okolice Goudy
Wysłany: Pią Lis 23, 2007 6:08 pm   Polska kuchnia regionalna

Dzis po raz kolejny zastanawialam sie co zrobic na obiad. Zaczyna mi brakowac pomyslow, wszystko wydaje sie takie nieciekawe. Umiem przyrzadzic holenderskie, polskie jedzonko oraz pare innych potraw, ale po jakims czasie zaczyna mi sie to nudzic. Pomyslalam, ze moze ktos moglby mi podac przepis na jakas ''fajna'' potrawe regionalna. Ja osobiscie pochodze z podlaskiego i tam raczej nie mamy typowych dla tego regionu potraw, a przynajmniej ja ich nie znam (oprocz slynnych ''sledzikow'', hihi...). Tak w tygodniu to gotuje raczej ''latwo i szybko'', ale w sobote czy niedziele upichciloby sie cos specjalnego. Moze jakas slaska czy kaszubska potrawka?
Albo cos na wigilijny stol, cos innego karp, kapusta z grzybami czy lazanki.
Bede wdzieczna za chocby jeden przepis...!
 
 
Lunia
Poczatkujacy

Dołączył: 12 Sie 2007
Posty: 5
Skąd: Rotterdam
Wysłany: Pią Lis 23, 2007 6:22 pm   

Grzeszysz kobieto, sugerujac, ze kuchnia podlaska jest uboga ;) Takich pysznosci jak kartacze, babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana nie uswiadczysz na Slasku, czy Kaszubach (juz na sama mysl o babcinych kartaczach moje slinotoki eksplodowaly :) )

Pozdrawiam wszystkich podlasiakow!
 
 
Magda S. 
Gaduła


Wiek: 51
Dołączyła: 03 Maj 2007
Posty: 112
Skąd: okolice Goudy
Wysłany: Pią Lis 23, 2007 6:29 pm   

Haha, sorki... :oops:
Ale w sumie to myslalam, ze babka czy kiszka ziemniaczana jest spotykana takze w innych regionach.
No i chodzi mi o potawy inne niz podlaskie.
A ta nazwe ''kartacz'' znam. To chyba tez ziemniaczane, prawda?
 
 
pstrag
Nieśmiały użytkownik


Dołączył: 22 Paź 2007
Posty: 99
Skąd: rwacy potok
Wysłany: Sob Lis 24, 2007 8:36 am   

witam
najlepsiejsza bialostocka potrawka to zubrowka.i zupa chmielowa zubr.zartowalem oczywiscie.
Kartoflanka na kościach
Gołąbki z kaszy gryczanej
Placuszki z dyni
Barszcz Białostocki
Kura po podlasku
Szczupak po podlasku
pozdrawiam
_________________
Jestem Polakiem – więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka
 
 
Magda S. 
Gaduła


Wiek: 51
Dołączyła: 03 Maj 2007
Posty: 112
Skąd: okolice Goudy
Wysłany: Sob Lis 24, 2007 9:36 am   

Brzmi niezle, ale mnie chodzilo o potrawy z innych regionow, a co najwazniejsze do nich przepisy. :D
A tak na marginesie: jak sie robi kure po podlasku?
 
 
pstrag
Nieśmiały użytkownik


Dołączył: 22 Paź 2007
Posty: 99
Skąd: rwacy potok
Wysłany: Sob Lis 24, 2007 10:09 am   

Składniki: 1 kura, 40 dag ziemniaków, 10 dag cebuli, 10 dag gęsiego smalcu,pieprz,sól.
Wykonanie: kurę umyć, posolić wewnątrz. Ziemniaki ugotować, tłuc. Cebulę przesmażyc lekko w gęstym smalcu,wymieszać z ziemniakami,doprowadzić do smaku solą i pieprzem. Masą tą napełnić kurę, zaszyc białą nicią, ułożyć w brytfannie i piec w piekarniku ok. 1 godziny, polewając od czasu do czasu odrobiną wody, a potem sosem powstałym z pieczenia.
_________________
Jestem Polakiem – więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka
 
 
Magda S. 
Gaduła


Wiek: 51
Dołączyła: 03 Maj 2007
Posty: 112
Skąd: okolice Goudy
Wysłany: Sob Lis 24, 2007 10:44 am   

Pstrag, dzieki. Na pewno wyprobuje, bo nie wydaje sie trudne. :lol:

Pod twoim zyciowym credo moglby podpisac sie moj maz. On tez kazda wolna chwile najchetniej spedzalby nad woda. Wyobraz sobie, ze on nawet w listopadzie i grudniu chodzi na noc na ryby! Ma oczywiscie szopke, w ktorej sie chowa, jak idzie z kumplami to sie tam flaszka rozgrzeja, ale i tak go podziwiam, ze mu sie chce w takie zimno! :D
 
 
pstrag
Nieśmiały użytkownik


Dołączył: 22 Paź 2007
Posty: 99
Skąd: rwacy potok
Wysłany: Sob Lis 24, 2007 12:01 pm   

prawdziwy wedkarz konczy sezon 31 grudnia a rozpoczyna 1 stycznia.
pozdrawiam
_________________
Jestem Polakiem – więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka
 
 
Magda S. 
Gaduła


Wiek: 51
Dołączyła: 03 Maj 2007
Posty: 112
Skąd: okolice Goudy
Wysłany: Czw Lis 29, 2007 4:20 pm   

Spodziewalam sie wiecej przepisow... :cry:
A moze potrawy regionalne potrafia przyrzadzac juz tylko nasze mamy i babcie?
 
 
Magda W 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 3 razy
Wiek: 45
Dołączyła: 09 Lut 2007
Posty: 553
Skąd: Zoetermeer / Gdynia
Wysłany: Czw Lis 29, 2007 9:50 pm   

proponuje aby wszystkie przepisy na temat kuchni moderator przeniosl do tego tematu co wy na to ?? :)

http://www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=4160
_________________
Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć
 
 
Magda S. 
Gaduła


Wiek: 51
Dołączyła: 03 Maj 2007
Posty: 112
Skąd: okolice Goudy
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 8:03 am   

W zasadzie nie mam nic przeciwko temu, chociaz szukam tylko regionalnych przepisow. :D Dlatego tez zaczelam nowy temat, bo nic nie moglam znalezc na temat kuchni regionalnej...
Temat podany przez ciebie zawiera posty z wlasnymin przepisami forumowiczow a nie o to mi chodzi... :wink:
 
 
pawel1979 
Mega gaduła

Wiek: 45
Dołączył: 08 Lis 2006
Posty: 1346
Skąd: NL
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 8:07 am   

nie ma możliwości łaczenia wątków :wink:
 
 
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 425
Skąd: Den Haag
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 9:44 am   

Magda a co powiesz na flaczki?
Niestety dlugie jest przygotowywanie flaczkow ale efekt super no i mozna czesc zamrozic bo jednak gotowac w malej ilosci sie nie oplaca.... strasznie to niemily zapach ma...choc smak super :)
 
 
Magda W 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 3 razy
Wiek: 45
Dołączyła: 09 Lut 2007
Posty: 553
Skąd: Zoetermeer / Gdynia
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 9:47 am   

Magda S. napisał/a:
W zasadzie nie mam nic przeciwko temu, chociaz szukam tylko regionalnych przepisow. :D Dlatego tez zaczelam nowy temat, bo nic nie moglam znalezc na temat kuchni regionalnej...
Temat podany przez ciebie zawiera posty z wlasnymin przepisami forumowiczow a nie o to mi chodzi... :wink:



Ok Tak tylko zaproponowalam myslalam ze dobry pomysl :wink: ale spoko .Pozdrawiam
_________________
Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć
 
 
Magda S. 
Gaduła


Wiek: 51
Dołączyła: 03 Maj 2007
Posty: 112
Skąd: okolice Goudy
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 10:50 am   

Renata_H napisał/a:
Magda a co powiesz na flaczki?
Niestety dlugie jest przygotowywanie flaczkow ale efekt super no i mozna czesc zamrozic bo jednak gotowac w malej ilosci sie nie oplaca.... strasznie to niemily zapach ma...choc smak super :)


Jezu, flaczkow tym bym zjadla! Ale skad tutaj tego flaka zdobyc? W slagerij? I nie wiem za bardzo jak to sie po kolei robi..., jakie przyprawy? :roll:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group