kara nałożona przez biuro za nie stawienie się do pracy |
Autor |
Wiadomość |
Marta87
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 9:31 am kara nałożona przez biuro za nie stawienie się do pracy
|
|
|
Pracownik Wiertz uitzendbureau zagroził mi odciągnięciem 75euro z wypłaty za nie stawienie się danego dnia w pracy. Nie wydaje mi się, żeby nakładanie kar na pracowników było legalne, jednak nie jestem tego pewna. Dlatego proszę o poradę - co mam zrobić? Przyjąć grzecznie karę, czy może nie godzić się na takie postępowanie? |
Ostatnio zmieniony przez Marta87 Wto Mar 12, 2013 9:35 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 9:38 am
|
|
|
zglosilas pracodawcy w odpowiednim czasie nieobecnosci,chorobe itp?? |
|
|
|
|
Marta87
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 9:50 am
|
|
|
Zgłosiłam rano przed pracą (nie wiem czy nie za późno bo 20 minut przed rozpoczęciem pracy). Dodam, że tu nie chodzi o chorobę tylko o dojazd do pracy. Nie stawiłam się w pracy ponieważ mój środek transportu nawalił - auto poddało się zimie i nie odpala, a do pracy mam 15km:/ Gdy dzwoniłam do biura powiedziałam, że jeśli samochód odpali to od razu stawię się w pracy. Pani z biura powiedziała, że ją nic nie obchodzi i tak nałoży na mnie kare. W umowie jest wzmianka o nakładaniu kar na pracowników w razie choroby, jeśli "nie powiadomisz telefonicznie pracownika z biura Wiertz zostaniesz ukarany grzywną", nie ma jednak nic o innych niefortunnych przypadkach, nie wiem zatem, co mam o tym wszystkim myśleć... |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 11:00 am
|
|
|
Marta87, nie nie maja prawa na ciebie nalozyc kary , tymbardziej ze im zglosilas problem .
tak tylko pytanie . czy nie ma nikogo z kim sie moglabys zabrac do pracy ?
A moze rower ? |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Marta87
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 11:11 am
|
|
|
Niestety o tej porze nie było już nikogo z kim mogłabym się zabrać. Powiedziałam Pani z biura, że jeśli w końcu auto odpali to przyjadę ( podejrzewam, że problem z samochodem spowodowany był mrozem, bo po wielu próbach, po około 1,5godz w końcu odpalił...), jednak ona nie była zainteresowana tym co mam jej do powiedzenia, ciągle wracała tylko do tego, że da mi karę. Już nawet znajomy był w drodze do mnie, żeby mi pomóc z transportem do pracy, kiedy Pani z biura zadzwoniła i powiedziała, żebym się już nie fatygowała, bo karę i tak dostanę... |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 11:17 am
|
|
|
Marta87, taki sam temat jest juz omowiony na formum i ktos opisywal ze FVN tym sie zajmowalo .
poczyytaj w ponizszym linku
http://www.niedziela.nl/i...pl&cr=countryNL |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Marta87
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 12:33 pm
|
|
|
baileys z podanych przez Ciebie linków połowa odsyła mnie na stronę główną forum, a reszta do tematów dot. kary za zerwanie umowy, a to chyba trochę inna sprawa... |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 12:55 pm
|
|
|
Marta87, uzyj opcji szukaj w prawym gornym rogu . Poszukaj tematu
Pamietm ze Janosik cos takiego wstawial z linkiem . Ale niestety nie pamietam kiedy . |
|
|
|
|
Marta87
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 10:26 am
|
|
|
baileys, jeśli chodziło Ci o linka do Inspekcji Pracy, to nie dotyczy on mojego przypadku. Wydaje mi się, że powinnam raczej napisać skargę do SNCU . Tylko czy mam racje? Dzisiaj był dzień wypłaty i na salarisie widnieje odciągnięte 75eu pod nazwą "Inhouding bekeuring" (nie wiem co to znaczy, ale ewidentnie jest to obiecana kara). |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 11:48 am
|
|
|
Marta87, Cytat: | "Inhouding bekeuring" (nie wiem co to znaczy, ale ewidentnie jest to obiecana kara). |
tak to jest kara
Cytat: | Wydaje mi się, że powinnam raczej napisać skargę do SNCU . |
mozesz to zglosic tez pod numerem 0800- 2700000. |
|
|
|
|
adamza
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 23, 2013 12:05 pm
|
|
|
Marta bardzo mi przykro ze dostalas kare. Mam oferte z tej firmy.
Mozesz cos o nie powiedziec?
Mialas jakies klopoty z nimi? Kto tam pracuje tzn koordynatorzy sa ok czy raczej omijac firme z daleka?
Bede wdzieczny za informacje. |
|
|
|
|
Marta87
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 23, 2013 12:24 pm
|
|
|
@adamza nie jest powiedziane, że firma ta ma złą reputację w całej Holandii. Jeśli jednak dostałeś ofertę z biura w Venlo to szczerze odradzam współpracę. Firma nie wypłaca wszystkich należytych godzin, grozi pracownikom (np. że nie mogą odejść z pracy) i nakłada bezpodstawne kary. |
|
|
|
|
adamza
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 23, 2013 12:36 pm
|
|
|
no wlasnie w Venlo , damn a juz myslalem ze to jakies lepsze biuro.
Dzieki. |
|
|
|
|
|